Altında sahtecilik oyunu: Gerçeğinden ayırt etmek imkânsız
-
tuğrul kuyumculuk altın sahte altın gram altın çeyrek altın cumhuriyet altını sahte altın nasıl anlaşılır
Niğde’nin köklü kuyumcularından Tuğrul Kuyumculuk’un ortaklarından Ali Tuğrul, sahte altınla ilgili Niğde Anadolu Haber’e önemli açıklamalarda bulundu.
45 yıldır Niğde merkezde faaliyet gösteren ve 20 yılı aşkın süredir e-ticaret yoluyla Türkiye’nin dört bir yanına altın satan Tuğrul Kuyumculuk’un ortağı Ali Tuğrul, son dönemde piyasada artan sahte altın vakalarına karşı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Tuğrul, özellikle gram altın ve Cumhuriyet altınlarında sahtecilik oranının son yıllarda ciddi oranda arttığını ifade ederek, “Altın fiyatları rekor seviyelere ulaşınca, sahtecilere de fırsat doğdu. Özellikle darphane üretimi gibi gösterilen ama merdiven altı basılan Cumhuriyet altınları büyük bir risk teşkil ediyor” dedi.
“FATURASIZ, BELGESİZ ALTIN ALMAYIN”
E-ticaret üzerinden altın satışında Türkiye genelinde öncü firmalardan biri olduklarını vurgulayan Ali Tuğrul, sattıkları her ürünün faturalı ve belgeli olduğunu, ürünlerin gramajlarının ve fotoğraflarının arşivlendiğini söyledi. “Bizim 20 yıllık e-ticaret geçmişimiz var. TSE belgeli ürünler gönderiyoruz, her biri kayıtlı ve takip edilebilir. Bu güveni sağlamak kolay olmadı ama maalesef sektör genelinde aynı hassasiyet gösterilmiyor” diye konuştu.

SAHTE ALTIN ALIMI NASIL ENGELLENİR?
Ali Tuğrul, tüketicilerin sahte altın mağduru olmaması için şu tavsiyelerde bulundu:
"Güvenilir, tanınan kuyumculardan alışveriş yapın. Satın aldığınız ürünü faturasıyla birlikte kutusunda saklayın. İnternetten alışveriş yapıyorsanız mutlaka yorumlara ve firma geçmişine bakın. Cumhuriyet altınlarında yalnızca Darphane üretimi olanları tercih edin. Şüpheli durumlarda, altını kamera kaydı eşliğinde test ettirin. Birçok kişi altını sahtesiyle karıştırıyor, anlayamazsınız.”
Altının dış görünüşünden sahte olup olmadığının anlaşılmasının oldukça zor olduğunu vurgulayan Tuğrul, “Elinizde bir altın varsa ve sahte mi diye düşünüyorsanız, bunu çıplak gözle anlamanız mümkün değil. Sadece uzman ekipman ve deneyimli kuyumcular bunu ayırt edebilir. Özellikle ikinci el ya da sokakta elden yapılan alışverişlerde çok fazla dolandırıcılık vakası yaşanıyor” dedi.
SAHTE BİLEZİKLERLE 800 BİN TL’LİK VURGUN
Tuğrul’un verdiği çarpıcı örneklerden biri de Niğde’de yaşanmış bir dolandırıcılık olayı: “4-5 yıl önce bir vatandaş, başka bir kişiye 20 adet sahte bilezik verdi. Gerçek değeri o dönem 800 bin TL olan bu bilezikleri, sadece 50 bin TL’ye elden satmaya çalıştı. Bu durum hem vatandaşın hem de sektörün zarar görmesine neden oldu.”
“TÜM SEKTÖRÜ ETKİLİYOR”
Sahte altınların yalnızca bireysel değil, sektörel anlamda da büyük zararlar doğurduğunu söyleyen Tuğrul, “Vatandaşın güveni sarsılıyor. Özellikle internette gördüğü ucuz fiyatlara kanıp sahte ürün aldığında, bu tüm sektöre olan güveni zedeliyor. Bu da dürüst çalışan bizleri olumsuz etkiliyor. Sektör olarak kendi ayağımıza kurşun sıkıyoruz” ifadelerini kullandı.
Tuğrul, son olarak tüm kuyumcu esnafına da çağrıda bulunarak, “Gelin hep birlikte bu işi temiz tutalım. Belgeli, faturalı, TS standartlarında üretim ve satış yapalım. Güveni tekrar tesis etmek bizim elimizde” dedi.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)