Alâeddin Camii'ndeki usta kitabeleri yeniden okunup ortaya çıkarıldı
-
alâeddin camii usta kitabeleri tarihi eserler kitabe okumaları kültürel miras restorasyon çalışmaları
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi (NÖHÜ) Niğde Yöresi Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi arkeoloğu ve kent kültürü araştırmacısı Mustafa Eryaman, Niğde Alâeddin Camii'nde bulunan mimar kitabeleri üzerine yaptığı incelemelerin sonuçlarını paylaştı.
Eryaman’ın araştırması, caminin tarihi ve mimari değerini daha iyi anlamamıza olanak sağladı.
Arkeolog Mustafa Eryaman, konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:
“Alâeddin Camii’nde tarafımızca yapılan uzun soluklu araştırmalar sonucunda iki yeni usta kitabesi okunmuş ve daha önce farklı okunan bir kitabe yeniden ele alınmıştır. Bu çalışmalar, caminin sanatkârlarının izlerini anlamamıza katkı sağladı. İnşa ve usta kitabelerine göre, cami, 1223 yılında Niğde Valisi Zeyneddin Beşare’nin talimatıyla mimarlar Sıddık, Gazi, Mahmud ve Ebubekir tarafından inşa edilmiştir. Yapının yönetimi ise Müstenireddin’e aittir.”
YENİ KEŞFEDİLEN KİTABELER
Eryaman, özellikle mihrap önü kubbesi merkezinde bulunan tezyinatlı bezeme ve yazılar üzerine dikkat çekti.
Bu bezemenin merkezinde, "Amel-e Sıddık Bin Mahmud, Rahmetullahi Aleyhi" (Mahmud’un oğlu Sıddık’ın eseri, Allah’ın rahmeti onun üzerine olsun) yazısının yer aldığı belirlendi. Aynı zamanda doğu kubbe merkezinde yer alan bir diğer kitabede ise, tezyinatsız olup "Amel-e Ebubekir Bin Gazi" (Gazi’nin oğlu Ebubekir’in eseri) yazısı okundu.
Batı kubbe eteğinde bulunan dikdörtgen taş levha üzerindeki kitabe ise "Amel-e Ebubekir, Bin Gazi, El-Tâcu El-Mu’azzamu İlâ Rahmetillâhi" (Gazi’nin oğlu Ebubekir’in eseri, İslam’ın tacı, ulusu ve Allah’ın rahmetine nail olmuş) ifadesini içeriyor.
MİMARİ VE SANATSAL YORUMLAR
Eryaman, bu kitabelerden yola çıkarak caminin mimarlarının, yapıdaki bölümleri eşgüdümlü olarak inşa ettiklerini, her mimarın kendi çalıştığı alana ismini kazıdığını belirtti.
Mihrap önü kubbesini Mimar Gazi ve oğlu Ebubekir’in, diğer bölümleri ise Mimar Mahmud ve oğlu Sıddık’ın inşa ettiği düşünülüyor. Ayrıca caminin doğu ve kuzey kapılarının da bu mimarlar tarafından yapıldığı vurgulandı.
LİTERATÜRE KATKI SAĞLAYACAK
Eryaman, araştırma sonuçlarını Akpınar Dergisi’nin Şubat sayısında daha geniş bir makale ile paylaşacaklarını duyurdu.
Hali hazırda devam etmekte olan bu çalışmaların Niğde Alâeddin Camii’nin tanıtımı ve mimarlarının eksiksiz bir şekilde anılmasına olanak sağlayacağı belirtildi.
Yapılan bu detaylı araştırma, Alâeddin Camii’nin mimari ve kültürel değerini daha iyi anlamamıza yardımcı olacak, Niğde kent kültürüne ve tarihine önemli bir katkı sunacak.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)