• DOLAR
    34,1738
    %0,12
  • EURO
    38,1726
    %-0,16
  • G. Altın
    2.934,48
    %0,05
  • Ç. Altın
    4.867,96
    %0,00
  • BIST
    9.953
    0
  • BITCOIN
    64,884.95
    -0.4
  • ETHEREUM
    2,619.31
    -0.3
  • DOLAR
    34,1738
    %0,12
  • EURO
    38,1726
    %-0,16
  • G. Altın
    2.934,48
    %0,05
  • Ç. Altın
    4.867,96
    %0,00
  • BIST
    9.953
    0
  • BITCOIN
    64,884.95
    -0.4
  • ETHEREUM
    2,619.31
    -0.3

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Ağır Okul Çantaları Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir: Uzmanlardan Velilere Uyarılar


Okul çantalarının yanlış kullanımı çocukların omurga sağlığını olumsuz etkileyebilir. Uzmanlar, doğru çanta seçimi ve kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulunuyor.

Ağır Okul Çantaları Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir: Uzmanlardan Velilere Uyarılar
Görsel Kaynağı :
İHA

Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala, uzmanlar çocukların sağlığı için okul çantalarının doğru seçimi ve kullanımına dikkat çekiyor. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hatice Kübra Aşık, ağır çantaların skolyoz ve bel ağrısı gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyardı. Dr. Aşık, özellikle çantanın ağırlığına, sırt askılarının genişliğine ve kitapların dizilim şekline dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

2024-2025 eğitim-öğretim yılı 9 Eylül’de başlıyor. Okul öncesinde yapılan uyarılara göre, yanlış sırt çantası seçimi ve kullanımı çocuklarda duruş bozukluklarına, sırt ve bel ağrılarına yol açabiliyor. Beykent Üniversitesi Hastanesi'nden Uzm. Dr. Hatice Kübra Aşık, hem ilkokul hem de lise öğrencileri için doğru sırt çantası seçiminin ve kullanımının önemine vurgu yaptı.

Doğru Çanta Tercihi ve Kullanımı

Dr. Hatice Kübra Aşık, çanta kullanımıyla ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birinin omurga sağlığı olduğunu belirterek, "Doğru kullanılmayan sırt çantaları omurgaya yanlış yüklenmeye neden olabilir ve bu da omurga eğriliklerine yol açabilir," dedi. Bu nedenle rahat, konforlu ve yumuşak çantaların tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Aşık, özellikle sırt askılarının geniş, destekli ve yumuşak olmasının önemli olduğunu söyledi.

Tek Omuzda Çanta Taşımak Sağlığa Zararlı

Gençlerin sırt çantalarını daha havalı görünmek için tek omuzda taşımamaları gerektiğini belirten Dr. Aşık, "Çantayı iki askıyla taşımak, yük dağılımını sağlayarak omurga sağlığını korur. Sırt askılarının kalın olması ve çantanın belde bitmesi gerekir. Daha aşağıda taşınan çantalar bel, sırt ve omurga ağrılarına neden olabilir," dedi.

Kitapların Dizilimi de Önemli

Çantanın sadece ağırlığı değil, içindeki kitapların diziliminin de önemli olduğunu belirten Dr. Aşık, "Ağır kitaplar sırta yakın, hafif olanlar ise daha uzak yerleştirilmeli. Bu, ağırlık dağılımını dengeler ve sırt ağrılarının, omurga eğriliklerinin ortaya çıkmasını engeller," diye konuştu.

Çantayla Birlikte Ayakkabı Seçimi de Önemli

İlkokul dönemindeki çocuklar için doğru çanta seçiminin yanında ayakkabı seçiminin de kritik olduğunu belirten Dr. Aşık, "Çocukların fazla eşyası olmamalı, çantaları çocukların ağırlığının yüzde 10’undan fazla olmamalı. Çantanın yanı sıra, ortopedik ayakkabılar tercih edilmeli. Yanlış ayakkabı seçimi duruş bozukluklarına yol açabilir," dedi.

Uzmanlar, ağır okul çantalarının duruş bozukluğu, bel ve sırt ağrıları, diz problemleri, postür sıkıntıları ve omurga sorunlarına neden olabileceği konusunda velileri dikkatli olmaya çağırıyor.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans