yandex
Afet Sonrası Binalarda Hasar Tespiti Artık Daha Net ve Sistematik
  • DOLAR
    40,3406
    %0,14
  • EURO
    46,8769
    %0,34
  • G. Altın
    4.331,58
    %0,12
  • Ç. Altın
    6.898,98
    %0,00
  • BIST
    10.199
    0
  • BITCOIN
    120,271.145
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,607.162
    -0.28
  • DOLAR
    40,3406
    %0,14
  • EURO
    46,8769
    %0,34
  • G. Altın
    4.331,58
    %0,12
  • Ç. Altın
    6.898,98
    %0,00
  • BIST
    10.199
    0
  • BITCOIN
    120,271.145
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,607.162
    -0.28

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Afet Sonrası Binalarda Hasar Tespiti Artık Daha Net ve Sistematik


Yeni Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayımlandı

Afet Sonrası Binalarda Hasar Tespiti Artık Daha Net ve Sistematik
Görsel Kaynağı :
AA

Afetler sonrasında bina ve yapı türlerinin hasar durumlarının belirlenmesine yönelik usul ve esasları içeren “Afetler Sonrası Bina Hasar Tespiti Yapılmasına İlişkin Genel Kurallar Hakkında Yönetmelik”, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından hazırlanarak Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik, afet sonrası yapılacak hasar tespit çalışmalarında uygulanacak yöntemleri, ekip yapısını ve değerlendirme kriterlerini detaylı şekilde ortaya koyuyor.

HASAR TESPİTLERİNDE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Yeni yönetmelik kapsamında, afet nedeniyle zarar gören bina ve yapıların hasar durumları, gözlemsel yöntemler ve bilimsel veriler ışığında sınıflandırılacak. Hasar tespit ekipleri yalnızca inşaat mühendisleri, mimarlar ve inşaat teknikerlerinden oluşacak. Bu meslek grubu dışında düzenlenen raporlar geçerli sayılmayacak.

Hasar tespit çalışmaları üç ana aşamada yürütülecek:

Afet Etkisi Belirleme

İlk Hasar Tespiti

İtiraz Hasar Tespiti

10 KATEGORİDE SINIFLANDIRMA YAPILACAK

Yönetmelikte hasar dereceleri; hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı, acil yıktırılacak, yıkık, değerlendirme dışı, girilemeyen, tespit edilemedi ve kapsam dışı olmak üzere 10 farklı sınıfa ayrıldı. Bu dereceler, yalnızca afet kaynaklı zararları baz alacak; binanın yaşından, bakım durumundan ya da önceki kusurlarından kaynaklanan zararlar değerlendirmeye dahil edilmeyecek.

HER BİNA FOTOĞRAFLANACAK VE DİJİTAL OLARAK ARŞİVLENECEK

Tespit edilen tüm binalar, belgelenmek üzere fotoğraflanacak ve dijital ortamda arşivlenecek. İlgili raporlar, yerel düzey afet hasar tespit grubu tarafından bilişim sistemine kaydedilecek ve gerektiğinde sunulabilecek.

Acil yıktırılacak, ağır ve orta hasarlı binalarla ilgili raporlar, tapu müdürlüklerine bildirilecek. Bu yapılarla ilgili bilgiler, tapu kayıtlarında beyanlar hanesine işlenecek. Güçlendirme sonrası yapı kullanma izni alınan binaların kayıtlarındaki belirtmeler ise resmi başvuruyla kaldırılacak.

YÜKSEK TEKNOLOJİ DESTEĞİYLE TESPİTLER DAHA GÜVENİLİR OLACAK

Yeni yönetmelik, hasar tespit sürecine teknolojik desteklerin entegre edilmesini de kapsıyor. Bina bölümlerinin incelenmesi amacıyla, çatı, baca gibi alanlara dronlar ile entegre edilmiş optik ve kızılötesi kameralar kullanılabilecek. Ayrıca bina içi hareketlilik ve hasar değişimlerini anlık olarak belirlemede kullanılmak üzere sensör sistemleri ve gelişmiş yazılımlar da devreye alınabilecek.


YILLIK EĞİTİM ZORUNLULUĞU VE KOORDİNASYON ŞARTI

Yönetmelik kapsamında, hasar tespit ekiplerinin her yıl en az bir kez eğitim alması zorunlu hale getirildi. Ayrıca tüm süreçler, ulusal ve yerel düzey afet hasar tespit grubu ana çözüm ortağı koordinasyonunda yürütülecek.


Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte, afet sonrası hızlı, doğru ve bilimsel temellere dayalı bina değerlendirmeleri yapılması hedefleniyor. Bu adım, hem vatandaşların güvenliğini sağlamak hem de kaynakların doğru yönlendirilmesi açısından büyük önem taşıyor.

Muhabir : AA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans