Otomobil satışlarında yeni dönem başlıyor
-
Genel Güvenlik Yönetmeliği GSR II Otomobil güvenlik düzenlemeleri Türkiye otomobil satışları Yeni otomobil güvenlik kuralları 7 Temmuz 2024 Acil fren yardımı Şerit takip asistanı
Avrupa Birliği'nin yeni otomobil güvenlik yönetmeliği, Türkiye'de 7 Temmuz'da yürürlüğe giriyor. Yeni düzenlemeyle, acil fren yardımcısından şerit takip asistanına kadar birçok güvenlik özelliği zorunlu hale geliyor. Güvenlik donanımları eksik araçların satışına izin verilmeyecek. Bu yenilikler, sıfır araç satışlarında önemli değişiklikler getirecek
Avrupa Birliği'nin yeni otomobillerde zorunlu hale getirdiği 'Genel Güvenlik Yönetmeliği' (GSR) hakkında önemli bilgiler veren otomotiv uzmanları, bu yönetmeliğin Türkiye'de 7 Temmuz'da yürürlüğe gireceğini hatırlatarak uyarılarda bulundu. Yeni düzenlemelerle, GSR II regülasyonunda belirtilen güvenlik donanımlarına sahip olmayan araçların satışına izin verilmeyecek.
Uzman Danyal Yıldız, sektörde 15 yıldır hizmet verdiğini belirterek, bu yeni düzenlemelerin sıfır araç satışlarında önemli değişiklikler getireceğini vurguladı. Yıldız, 2020 yılında açıklanan bu regülasyonun son uygulama tarihinin 7 Temmuz 2024 olarak belirlendiğini ifade ederek, bu tarihten itibaren güvenlik özellikleri olmayan araçların satışının yasaklanacağını belirtti.
Yıldız, "Ticaret Bakanlığı'nın kontrolünde olacak bu uygulama kapsamında, bayilerde bu özelliklere sahip olmayan araçların hızla satılması gerektiğine dikkat çekti. Bu nedenle 7 Temmuz öncesinde çeşitli kampanyalar bekliyoruz, ancak şu ana kadar yeterli kampanya düzenlenmedi," dedi. Devletin sunduğu kredi şartlarının cazip olmaması nedeniyle vatandaşların bu avantajlardan yeterince faydalanamadığını da ekledi.
Avrupa Birliği'nin regülasyonunda talep edilen özelliklere de değinen Yıldız, acil durum frenleme yardımcısı, yorgunluk algılama sistemi, alkol kilidi hazırlığı, kaza veri kaydedici, ani frenlerde otomatik yanan flaşörler, ön çarpışmada yayayı korumaya yönelik güvenlikli ön cam, şerit takip asistanı, geri görüş kamerası ve akıllı hız yardımı gibi güvenlik özelliklerinin zorunlu hale geleceğini belirtti. Bu teknolojilerin sürüş güvenliğine önemli katkılar sağlayacağını vurguladı.
Otobüs ve kamyonlar için de kör nokta asistanı veya kameraların zorunlu hale geleceğini belirten Yıldız, bu özelliklerin hem yaya hem sürücü güvenliği açısından önemini vurguladı. Güvenlik özellikleri olmayan otomobillerin 7 Temmuz'a kadar satılması gerektiğini belirterek, şu anda bazı markaların kampanyalar düzenlediğini ancak bunların yeterli etkiyi yaratmadığını söyledi.
Türkiye'de ekonomik koşullar nedeniyle otomobile ulaşmanın zor olduğunu belirten Yıldız, trafikte hala çok eski ve güvenlik özelliklerine sahip olmayan araçların bulunduğunu ifade etti. Bu araçların kazalarda ölüm riskini artırdığını belirterek, devletin bu konuda teşvikler oluşturması gerektiğini söyledi. Yıldız, "Yeni ve güvenli otomobillere ulaşma noktasında ülkemiz geride kalıyor. Kişi başına düşen otomobil sayısında Avrupa'da 28'inci sıradayız. Devletin bu konuda hem katkı sunması hem de teşvik edici önlemler alması gerekiyor," dedi.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)