yandex
AFFET BİZİ SUNGUR AĞA!
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

AFFET BİZİ SUNGUR AĞA!


Günümüzden 7 asır önce, dönemin Niğde Valisi Sungur Ağa tarafından 7 yılda yaptırılan Sungurbey Camiinin, 2016 yılında başlatılan restorasyonu 7 yıldır tamamlanamıyor.

Sungun Ağa tarafından 7 asır önce 7 yılda yaptırılan Sungurbey Camiinin, 2016 yılında başlayan restorasyonu 7 yıldır tamamlanamıyor…

Günümüzden 7 asır önce, dönemin Niğde Valisi Sungur Ağa tarafından 7 yılda yaptırılan Sungurbey Camiinin, 2016 yılında başlatılan restorasyonu 7 yıldır tamamlanamıyor.

700 yıl önceki şartlarda, 7 yıl içinde yapımı tamamlanan caminin, aradan 7 asır geçtikten sonra, sadece restorasyonunun 7 yıldır tamamlanamıyor olması tepki çekiyor.

RESTORASYON İHALESİ 2016’DA YAPILDI

İlhanlılar döneminde Vali Sungur Ağa tarafından yaptırılan ve farklı mimari özellikleriyle ön plana çıkan Sungurbey Camiinin, 2016 yılında başlayan restorasyon çalışmaları bir türlü tamamlanamadı. 

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilen Sungurbey Camii restorasyon çalışması kapsamında, taş temizliği, duvarların güçlendirilmesi, zarar gören işlemeli taşların değiştirilmesi ve derz çalışması gibi çalışmalar yapılıyor.

2 FİRMA İŞİ YARIM BIRAKTI 

2016 yılından bu yana 3 kez ihale edilen restorasyon çalışması kapsamında, ilk iki ihaleyi alan firmaların farklı gerekçeleri ortaya koyarak, işi tamamlamadığı bu nedenle de üçüncü kez ihale yapıldığı öğrenildi.

Vakıflar Genel Müdürlüğünün yaptığı üçüncü ihaleyi alan firmanın, taş temizliği ve duvarların güçlendirilmesiyle ilgili çalışmalarda belirli bir aşa kaydettiği ifade edildi. 

Ancak Niğde’nin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Sungurbey Camiinin restorasyon çalışmalarının 7 yıldır tamamlanamamış olması vatandaşların tepkisine neden oluyor.

TEMEL ATMA TARİHİ NET DEĞİL

1335 yılında yapımı tamamlanan Sungurbey Camiinin yapımına ne zaman başlandığı tam olarak bilinmese de 1316 yılında yapımı için karar verildiği, 1327-1328 yıllarında da yapımına başlandığı yönünde bazı kaynaklarda bilgilerin mevcut olduğu ifade ediliyor.

Farklı mimari yapısıyla dikkat çeken Sungurbey Camiinin 7 yılda yapılmasına rağmen, aradan 7 asır geçtikten sonra sadece restorasyonunun bile 7 yıldır tamamlanamamış olmasına tepki gösteren vatandaşlar, çalışmaların bir ön önce tamamlanarak, tarihi caminin ibadete açılmasını istiyor. (GÜLİSTAN DURUTÜRK) 

SUNGRUBEY CAMİİ ÇOK BADİRELER ATLATTI AMA HALEN AYAKTA 

İlhanlılar Döneminde Niğde Valisi olan Sungur Bey tarafından yaptırılan caminin inşa tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte minare kaidesinde yer alan vergi kitabesindeki 735/1335 yılı binanın tamamlanma yılı olarak kabul edilmektedir. Yapının minberindeki başka bir kitâbede Sungur Bey ile Ebû Said Bahadır Han’ın adı geçmektedir. Bundan dolayı yapının 1316-1335 yılları arasında inşa edildiği düşünülmektedir.

1469 YILINDA TAMİR GÖRDÜ 

Caminin mimarı bilinmemektedir. Fakat minber ile muhtemelen kuzey taç kapısının ahşap kapı kanatlarını Hoca Ebubekir, daha sonraki döneme ait doğu taç kapısının ahşap kapı kanatlarını ise Hacı Muhammed isimli ustalar yapmıştır. Niğde Kalesinin güneybatısındadır. Bazı onarımlarla günümüze gelen cami, örtü sistemi ve minareler haricinde orijinal özelliğini ve fonksiyonunu korumaktadır. Doğu taç kapısı asıl giriş açıklığı üzerinde 874 H./1469–70 M. tarihli vergi kitabesi bulunur. Muhtemelen bu tarihte cami tamir görmüş olabilir.

18. YÜZYILDA CAMİDE YANGIN ÇIKTI 

Yapı barut mahzeni olarak kullanılırken, XVIII. yy. ortalarında mahallede çıkan yangın sonucu cami yanmış, örtü sistemi ve minareler de tamamen yıkılmıştır. Sonrasında tamir edilerek ahşap direkli ve düz toprak damlı cami şeklini almıştır. Yapı 1948 yılı civarı tekrar onarım görmüş doğu taç kapısındaki minarelerden biri yeniden yapılmıştır.
Cami, doğu - batı doğrultusunda meyilli bir arazi üzerine inşa edilmiş ve dıştan 28.45x37.10 metre ölçülerindedir. Yapı, harim, doğu ve kuzey cephelerde birer taçkapı ile doğu cephenin güney tarafına camiye bitişik yerleştirilen türbeden müteşekkildir. Cami inşasında sarımtrak renkte ince yonu trakit taşı kullanılmıştır. Yapı inşasında oldukça temiz ve itinalı bir işçilik görülür. Doğu ve kuzey cephelerde birer taç kapıya yer verilmiştir. Ayrıca kuzey cephenin doğu köşesinde merdivenle çıkılan fevkani, “bey kapısı” vardır.

ÇİFTE MİNARELİ ABİDEVİ TAÇ 

Çifte minareli abidevi taç kapının doğu cepheye yapılması arazinin topografik yapısıyla alakalıdır. Doğu taç kapısı eyvan türünde olup, iki yandan birer minareyle sınırlandırılmış ve Türk Mimarisinde kendine özgü seçkin bir yeri vardır.

79 FİGÜRLÜ CAMİ

Eyvan Gotik Mimarisinin bir özelliği olarak kaburgalı tonozla kapatılmıştır. Eyvanın yan duvarlarına simetrik yerleştirilen mihrabiyeler, zeminden yüksekte tutulmuştur. Eyvanın duvarları tamamen bitkisel, geometrik ve figürlü süslemeyle dekore edilmiştir. Dikkati çeken en önemli bezeme, mihrabiye ve eyvan köşe sütunceleri arasında kalan ve sekiz kollu yıldızlardan oluşan, geometrik motiflerle bezenen panolar dıştan, kıvrık dallar arasına yerleştirilen çeşitli hayvan başları, spiral kıvrık dalların uçlarında ve aralarındaki boşluğu doldurur vaziyette; kuzey panoda 37 güney panoda ise 42 figür vardır. Bunlar; Kuş, fil, oğlak, at, panter, antilop, ejder, sıçan, boğa, tavşan, maymun, köpek, aslan, koyun, ördek ve balık figürlerinden oluşmaktadır. Bunların On iki hayvanlı Türk Takviminin bir hatırası olarak, taç kapıyı bezemek amacıyla yapıldığını sanmaktayız.
Keza, Kuzey Taç Kapı da geometrik, bitkisel ve figürlü bezemelerle dekore edilmiştir. Cami de batı duvarın alt tarafında 4, doğu duvarın alt tarafında 1, üst tarafında 3 ve kuzey duvarın üst tarafında bir pencere orijinal özelliklerini koruyarak günümüze gelmiştir. Camide ahşap bezemeyi kuzey ve doğu taç ahşap kapıları ile bugün Dışarı Cami’nde bulunan minberinde görmekteyiz. (Kaynak: Niğde Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü)

Muhabir : HAMZA TAV
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans