• DOLAR
    32,6226
    %-0,25
  • EURO
    34,9882
    %-0,54
  • G. Altın
    2.450,26
    %-0,29
  • Ç. Altın
    3.971,42
    %0,45
  • BIST
    10.739
    -0.31
  • BITCOIN
    60,662.00
    -0.26
  • ETHEREUM
    3,383.43
    -0.19
  • DOLAR
    32,6226
    %-0,25
  • EURO
    34,9882
    %-0,54
  • G. Altın
    2.450,26
    %-0,29
  • Ç. Altın
    3.971,42
    %0,45
  • BIST
    10.739
    -0.31
  • BITCOIN
    60,662.00
    -0.26
  • ETHEREUM
    3,383.43
    -0.19

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

600 Milyar ekonomiye kazandırılacak


Muhafazasına gerek kalmayan hacizli malların tasfiyesine ilişkin düzenleme uygulamaya girdi.

Muhafazasına gerek kalmayan hacizli malların tasfiyesine ilişkin düzenleme uygulamaya girdi.

Ülke genelinde yediemin otoparklarında yaklaşık 1.5 milyon araç olduğu tahmin ediliyor.

Niğde, Aksaray, Nevşehir ve Kırşehir il Merkez ve İlçeleri Yed-i Emin Otoparkı, Oto Çekici, Kurtarıcı ve Depo İşletmeleri Derneği kahvaltılı basın toplantısı düzenledi.

IMG_8659.JPG

Yed-i Emin Otopark, Çekici, Kurtarıcı ve Depo sektörü alanın da yapılabilecek düzenlemelerin hayata geçirilmesine ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Niğde, Aksaray, Nevşehir ve Kırşehir il Merkez ve İlçeleri Yed-i Emin Otoparkı, Oto Çekici, Kurtarıcı ve Depo İşletmeleri Derneği Başkanı Hasan Sözer, “Muhafazasına gerek kalmayan hacizli malların taraflarca alınmaması durumunda bedeli karşılığında Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ’ye (MKE), bunun da mümkün olmaması halinde bedelsiz olarak Türk Kızılaya devredilmesi uygulaması 1 Kasımda başladı.” dedi.

Hukuken muhafazasına gerek kalmayan yedieminlerdeki hacizli malların tasfiyesine ilişkin sürecin 1 Kasım itibariyle başladığını aktaran Sözer, İcra ve İflas Kanunu'na eklenen geçici 20. maddeyle yedieminlerde bulunan ve icra hukuku kapsamında artık hukuken muhafazasına gerek kalmayan hacizli malların tasfiyesinin taraf menfaati ve kamu yararı gözeterek çözüme kavuşturulmasına ilişkin tebliğ 18 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlanmış ve bu doğrultuda uygulama sürecinin 1 Kasım'da yürürlüğe girmesi kararlaştırılmıştı.Bu kapsamda, haciz kararı kalkmış olup halen yedieminlerde muhafaza edilen mallar kanuni istisnalar hariç öncelikle mülkiyet sahibi borçlu tarafından teslim alınabilecek. Borçlunun malı teslim almaması durumunda ise rehin hakkı sahibine malı alması imkânı tanınacak.Tanınan hakların kullanılmaması durumunda sicile kayıtlı mallar ile diğer mallar, kamu yararı gözetilerek kanunda belirlenen bedel karşılığı MKE A.Ş'ye devredilecek. Satış ve mülkiyet devri durumunda elde edilecek bedel muhafaza edilecek, hak sahiplerine ödenecek.

Belirtilen mallar, MKE A.Ş'ye de devredilmemesi durumunda çürümeye bırakılarak ülke ekonomisi ve çevreye vereceği zararların önlenmesi maksadıyla Türkiye Kızılay Derneğine bedelsiz olarak devredilecek.”

“22 MİLYAR DOLAR MİLLİ VE YERLİ EKONOMİYE KAZANDIRILACAK”

Ülke genelinde yediemin otoparklarında yaklaşık 1.5 milyon araç olduğunun tahmin edildiğini aktaran Sözer, açıklamasının devamında şunları kaydetti:

“İcra Dairelerinin şahıs alacakları ve diğer kamu kuruluşlarının alacakları nedeniyle haciz konulan araçlardan yakalama emri bulunanlar, kolluk kuvvetlerince yakalanarak yed-i emin otoparklarına çekilmektedir. Ülke genelinde yediemin otoparklarında yaklaşık 1.5 milyon araç olduğu tahmin edilmektedir. Bu araçların bir kısmı ömrünü tamamlamış ve hurdaya çıkmış durumda olup, üzerlerindeki haciz nedeniyle hurda işlemi yapılamadığından ayrıştırılarak ekonomiye geri kazanımı sağlanamamakta ve dolayısıyla her yıl yurtdışından 12,5 milyar dolarlık hurda alımı yapılmaktadır.

Toplam 1.5 milyon araçtan yaklaşık 500 binin 20 yaş üstü olduğu ve bunların ortalama arabalarda 1,5 ton otobüs ve kamyonlarda 20 ton olduğu düşünülürse (yüzde 25 i kamyon ve otobüs) yaklaşık olarak 8 milyar ton hurda toplanacaktır. Ortalama 1 kg hurda fiyatının 9 lira olduğu düşünüldüğünde 8 milyar ton hurdadan 72 Milyar TL kaynak yurt içinde kalacaktır. Ayrıca satılan araçların biriken yüksek miktardaki Motorlu Taşıtlar Vergisi tahsil edilmiş olacaktır. Satılabilir durumda olan yaklaşık 1.000.000 aracın seri bir şekilde bekletilmeden satılması halinde (ortalama 500.000 TL. den) 500.000 Milyar TL toplamda 572-600 Milyar TL (21-22 milyar dolar) milli ve yerli ekonomiye kazandırılmış olacaktır. 

Bizler Yed-i Emin Otopark, Çekici, Kurtarıcı ve Depo sektörü olarak, ekonomimize büyük kaynak ve katkı sağlayacak imkanların varlığına dikkat çekmek ve bu alanda yapılabilecek düzenlemelerin hayata geçirilmesi için bilgi ve tecrübelerimizi yetkili mercilere ve kamuoyuna aktarmaya hazırız.”

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK

Niğde, Aksaray, Nevşehir ve Kırşehir il Merkez ve İlçeleri Yed-i Emin Otoparkı, Oto Çekici, Kurtarıcı ve Depo İşletmeleri Derneği Başkanı Hasan Sözer, “hacizli araçların satışının 1 Kasım tarihi itibariyle başladı. Bu kapsamda, haciz kararı kalkmış olup halen yedieminlerde muhafaza edilen mallar kanuni istisnalar hariç öncelikle mülkiyet sahibi borçlu tarafından teslim alınabilecek. Borçlunun malı teslim almaması durumunda ise rehin hakkı sahibine malı alması imkanı tanınacak. Tanınan hakların kullanılmaması durumunda sicile kayıtlı mallar ile diğer mallar, kamu yararı gözetilerek kanunda belirlenen bedel karşılığı MKE A.Ş.'ye devredilecek. Satış ve mülkiyet devri durumunda elde edilecek bedel muhafaza edilecek, hak sahiplerine ödenecek ve belirtilen mallar, MKE A.Ş.'ye de devredilmemesi durumunda çürümeye bırakılarak ülke ekonomisi ile çevreye vereceği zararların önlenmesi maksadıyla Türkiye Kızılay Derneği'ne bedelsiz olarak devredilecek. Bu hamle ile uzun zamandır bir sorun yumağı haline gelen konular ise çözüme ulaşmış olacak.” Şeklinde konuştu.

 

Muhabir : HAMZA TAV
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans