Türkiye genelinde 2024 yılında toplam 12 milyon 559 bin 180 aracın muayene işlemi gerçekleştirildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü verilerine göre, araç muayene işlemleri kamu ve özel sektör iş birliğiyle yürütülerek, güvenli ve etkin bir şekilde sürdürülüyor. Türkiye genelinde 214 sabit, 75 seyyar, 18 seyyar traktör ve 5 motosiklet olmak üzere toplam 312 muayene istasyonu hizmet veriyor.
Geçen yıl gerçekleştirilen muayenelerde 8 milyon 961 bin 119 aracın hafif kusurlu, 3 milyon 233 bin 257 aracın ağır kusurlu, 153 bin 612 aracın emniyetsiz ve 211 bin 192 aracın kusursuz olduğu tespit edildi. Muayeneden geçemeyen araçlarda en sık rastlanan kusurlar arasında fren sistemleri, emniyet kemerleri, geri vites lambaları ve yakıt sistemleri yer aldı.
KAZALARDA TEKNİK KUSURLARDA ÖNEMLİ ETKEN
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, trafik kazalarının büyük çoğunluğunun sürücü hatalarından kaynaklandığını, ancak araçlardaki teknik kusurların da önemli bir etken olduğunu belirterek, bakanlık olarak bu konuda sıkı denetimler gerçekleştirdiklerini ifade etti. Uraloğlu, "Araçlardan kaynaklı teknik hataların tespit edilmesi ve bu kusurların giderilerek araçların trafiğe güvenle çıkmasında çok önemli bir rol üstleniyoruz. Bu sayede trafikte teknik kusurları olan araçların seyir halinde olmasının önüne geçiyoruz" dedi.
Ağır kusurlu veya emniyetsiz olduğu tespit edilen araçların muayene onayının ancak gerekli tamiratların yapılmasının ardından verildiğini belirten Uraloğlu, "TÜVTÜRK araç muayene sistemiyle Türkiye'de yılda ortalama 100 binin üzerinde trafik kazasının önüne geçilmesini sağlıyoruz. Kara ulaşımı kaynaklı karbon emisyonu, yakıt verimliliği ve araçların işletme giderleri gibi birçok alanda da ülkemize katkı sağlamanın gururunu yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.
EN YÜKSEK YO
ĞUNLUK ARALIK AYINDA GERÇEKLEŞTİGeçen yıl boyunca gerçekleştirilen araç muayenelerinde en yüksek yoğunluk aralık ayında yaşanırken, en düşük muayene sayısı nisanda kaydedildi. Yapılan denetimler sayesinde sadece trafik güvenliğine değil, aynı zamanda yakıt verimliliği, karbon emisyonunun azaltılması ve araç işletme giderlerinin düşürülmesine de katkı sağlandığı belirtildi.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)