• DOLAR
    32,5333
    %0,11
  • EURO
    34,9187
    %-0,06
  • G. Altın
    2.436,28
    %0,04
  • Ç. Altın
    3.954,23
    %0,00
  • BIST
    10.355
    0
  • BITCOIN
    61,260.77
    -0.38
  • ETHEREUM
    3,376.88
    -0.39
  • DOLAR
    32,5333
    %0,11
  • EURO
    34,9187
    %-0,06
  • G. Altın
    2.436,28
    %0,04
  • Ç. Altın
    3.954,23
    %0,00
  • BIST
    10.355
    0
  • BITCOIN
    61,260.77
    -0.38
  • ETHEREUM
    3,376.88
    -0.39

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

2. EL OTOMOBİL PİYASASI NE DURUMDA?


Yüksek faiz oranları ve alım gücünün azalmasıyla, Türkiye’de ikinci el otomobil piyasası durma noktasına geldi.


Niğde’de oto alım-satım sektöründe hizmet veren Can Auto İşletme Sahibi Taner Sakarya ve Yasin Oto Galeri İşletme Sahibi Yasin Temurtaş, ikinci el araç piyasası ile ilgili Niğde Anadolu Haber mikrofonlarına konuştu. 
Galerici esnafı, araç piyasasını durma noktasına getiren sebebi banka faizlerine bağlarken, faiz oranlarının yüksek olmasına paralel olarak, ikinci el araç piyasasının da bu durumdan etkilendiğini aktardı.

“EN BÜYÜK YATIRIM FAİZ OLARAK DÜŞÜNÜLÜYOR”

Can Auto İşletme Sahibi Taner Sakarya, vatandaşların artık paralarını ikinci el araç alarak değil de bankaya faize yatırarak değerlendirdiğini söyledi. 
Sakarya, “Pandemi öncesinde bir kişi arabasını alır ve belli bir süre kullanırdı. Ama pandemi sürecinden itibaren faiz oranlarının yükselmesiyle birlikte, herkes arabasına aldığı andan itibaren kar payı koymaya başladı. Bu da piyasanın yükselmesine sebep oldu ve alım gücünü biraz daha zorlaştırdı. Yaklaşık 6 aydır ciddi manada alım satım durma aşamasına geldi. Her ay faiz oranları yükseldikçe insanlarda alım gücü kalmadı. Bu şekilde olunca da, ister istemez zincirleme şekilde herkesin işleri maalesef durdu. Bunun sebebi tamamıyla faiz oranları ve bankaların insanlardan elini çekmesi, daha doğrusu faiz limitlerinin çok yüksek olması ve insanların kullanamamasıydı. Bu da bir sıkıntı oldu. İnsanların şu anda araba alma-satma gibi bir düşüncesi yok, ya da gayrimenkul alma-satma gibi bir düşüncesi yok. Şu andaki en büyük yatırım faiz olarak düşünülüyor. Bu yüzden ticaretten uzak duruyorlar ve piyasa kırıldı, durma noktasına geldi.”

SEÇİM SONRASI HAREKETLENME OLDU

Yasin Oto Galeri İşletme Sahibi Yasin Temurtaş, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimi sonrasında ikinci el araç piyasasında hareketlenmelerin olduğunu ifade etti. 
Temurtaş, "Yılbaşından seçim sürecine kadar piyasamızda bir durgunluk vardı ve canlılığını tamamen yitirmek üzereydi. Ama seçim ve bayram sonrasında itibaren yeniden canlılık kazanmaya başlandı. Sektörümüz şu an için biraz daha hızlanmaya başladı, piyasalarda yükselme başladı, araç satışlarında yükselme başladı. Önümüzdeki günlerde daha da çok artacağına inanıyoruz. Durgunluk sürecinin sebebi kredi oranlarının yüksek olması, taksit oranlarının az olması ve kredilerde mevduat oranlarının fazla olmasından dolayı insanların yatırım aracı olarak araçlara değil, tamamen mevduatlara yönlenmesiydi. Bu durum sektörümüzde bir yavaşlamaya sebep oldu.” şeklinde konuştu.
Araç alacak vatandaşlara tavsiyede bulunan Temurtaş, “İşinde kendini tanıtmış, güvenilir, yetki belgesi olan firmalardan, galerilerden araçlarını almalarını tavsiye ederiz. Çünkü 2 gün sonra aldıkları araçlarda bir sorun yaşadıklarında iletişim kurabilecekleri birisini bulabilirler. Diğer taraftan, al-satçı dediğimiz insanlardan, merdiven altı iş yapanlardan uzak durmalarını öneririm. Çünkü bu kişilere ulaşmak zor olabilir ve kendileri tamamen bir zarara uğrayabilirler." diyerek sözlerini sonlandırdı.

Muhabir : Gizem Nur ALPTEKİN
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans