yandex
Zoonotik Hastalıklarla Mücadelede Farkındalık ve Önlemler Artırılmalı
  • DOLAR
    35,1895
    %0,30
  • EURO
    36,7272
    %0,92
  • G. Altın
    2.968,28
    %1,32
  • Ç. Altın
    4.806,92
    %0,71
  • BIST
    9.791
    -0.42
  • BITCOIN
    97,374.92
    0
  • ETHEREUM
    3,477.48
    0.12
  • DOLAR
    35,1895
    %0,30
  • EURO
    36,7272
    %0,92
  • G. Altın
    2.968,28
    %1,32
  • Ç. Altın
    4.806,92
    %0,71
  • BIST
    9.791
    -0.42
  • BITCOIN
    97,374.92
    0
  • ETHEREUM
    3,477.48
    0.12

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Zoonotik Hastalıklarla Mücadelede Farkındalık ve Önlemler Artırılmalı


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, zoonotik hastalıklara dikkat çekerek bu alandaki önlemlerin artırılması gerektiğini vurguladı. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, yazılı yanıtında, son üç yılda 50 bin 856 zoonoz vakasının tespit edildiğini ve bu hastalıklara karşı geniş çaplı bir mücadele stratejisi yürütüldüğünü açıkladı.

Zoonotik Hastalıklarla Mücadelede Farkındalık ve Önlemler Artırılmalı
Görsel Kaynağı :
Bülten

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sağlık Bakanlığı Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında zoonotik hastalıkların halk sağlığı üzerindeki etkisine dikkat çekti. Gürer, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların yanı sıra farklı hayvanlardan insana bulaşan hastalıkların ölümle sonuçlanabileceğine ve bu nedenle ciddi bir şekilde izlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, yazılı yanıtında, Türkiye’de zoonotik hastalıklarla mücadelenin önemini belirterek kuduz, şarbon, bruselloz ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi hastalıklara yönelik çalışmaların Tarım ve Orman Bakanlığı ile koordinasyon içinde yürütüldüğünü ifade etti. Türkiye Zoonotik Hastalıklar Milli Komitesi’nin bu alandaki mücadeleyi yönettiğini kaydetti.

Son 3 Yılda 50 Bin 856 Zoonoz Vakası Tespit Edildi

Bakan Memişoğlu, 2023 yılı başından 21 Kasım 2024’e kadar 50 bin 856 zoonotik hastalık vakasının sağlık kuruluşlarında teşhis edildiğini açıkladı. Bu sayı, hayvanlardan insana bulaşan hastalıkların ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu ortaya koydu. Özellikle KKKA, kuduz ve bruselloz gibi hastalıkların yoğun olduğu bölgelerde farkındalık ve önlemlerin artırıldığı belirtildi.

Halk Sağlığını Koruma Çalışmaları

Zoonotik ve vektörel hastalıklarla mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığı, halkın ve sağlık çalışanlarının farkındalığını artırmak için broşürler, vaka yönetim rehberleri ve eğitim programları düzenliyor. Ayrıca, filyasyon çalışmaları, biyolojik ürün tedariki ve uluslararası iş birlikleriyle desteklenen projeler yürütülüyor.

Gıda Zehirlenmeleri de Artış Gösteriyor

Gürer, gıda zehirlenmesi vakalarının artışı konusunda da uyarıda bulunarak, aynı dönemde 39 bin 778 kişinin bu şikâyetle sağlık kuruluşlarına başvurduğunu ifade etti. Gıda güvenliği konusundaki sorunların çözümüne yönelik daha fazla eğitim ve kapsamlı çalışmalar gerektiğini belirtti.

Veteriner Hizmetleri ve Sağlık Taramaları Geliştirilmeli

Hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması ve insan sağlığının korunması için veteriner hizmetlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini söyleyen Gürer, hayvancılık yapılan bölgelerde sağlık taramalarının artırılmasını önerdi. Ayrıca, hayvanlarla doğrudan temasta bulunan kişilerin düzenli olarak sağlık kontrollerinden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

“Daha Fazla Önlem Şart”

Gürer, zoonotik ve vektörel hastalıklara karşı yapılan çalışmaların önemine değinerek, bu tür hastalıklarla mücadelede daha etkili önlemler alınması gerektiğini söyledi. “Hayvancılıkta yaşanan sorunlar insan sağlığını doğrudan etkiliyor. Bu nedenle hastalıkların izlenmesi ve kontrolü için daha sıkı önlemler şarttır” dedi.

Muhabir : Bülten
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans