Yunanistan ile kıyı komşusu olmamız , akdeniz kültürüne sahip olmamız ve de Osmanlı Devleti’nin oraya hakim olması nedeniyle bir çok benzerliğimiz var. Bu benzerlik özellikle de yemek kültüründe kendini oldukça belli ediyor. İş böyle olunca Yunanlılar bazı Türk yemeklerini fazlasıyla benimseyip içerisinde ve isminde biraz revizeler yapıp kendilerine mal etmeye çalışıyor. Bakalım Yunanlılar Türklerden aldıkları yemekler neler?
Cacık
Bildiğimiz cacık, Yunanlılar sarımsaklı yapıyor ve adına ’’ Caciki’’ ya da ‘’tzatziki’’ diyorlar.
Döner
Dünyada adı Türk ile bütünleşmiş yemeğimize Yunanlılar ‘’Gyros’’ diyor. İçerisine domates, soğan, patates kızartması ile ikram ediyorlar.
Baklava
Baklava Türk’ün mü Yunan’nın mı tartışması yıllarca devam etti. Baklava tartışmasız olarak Türk’ündür. Yunanlılar istedikleri kadar ‘’Baklavaki’’ olarak adlandırıp ’’baklava bizimdir ‘’ deseler de baklava Türk’tür Türk kalacaktır.
Dolma
Yunanlılar şimdide annelerimiz zeytinyağlı dolmalarına göz dikti. Adına da ‘’dolmaki’’ Dolmades (Dolmadakia) dediler. Yani aslında tam olarak bildiğimiz zeytinyağlı yaprak sarma
Tavuk Şiş
Yılların tavuk şişi Yunanlıları ‘’Suvlaki’’ oluvermiş.
Helva
Yunanlılar helvaya biraz badem ve üzüm ekliyorlar ve ‘’Halva’ diyorlar
Musakka
Musakka da biraz değişiklik yapmışlar. Kat kat kuzu eti ve beşamel soslu yapılan yemeğe’’ Moussaka’ diyorlar.
Kahve
Adının bile Türk kahvesi olduğu kahveyi alıp Yunan kahvesi olarak değiştirdiler.
Son olarak da kokoreç gündeme geldi. Yunan mutfağında akciğer, böbrek, yürek ve karaciğer gibi kuzu sakatatları kullanılırken, Türkiye'de ince ve kalın bağırsak dışında ek bir malzeme kullanılmaz ve ekmek arasında servis edilir. Türkler sadece bağırsak kullanırken, Yunanlılar bağırsağı ciğer, böbrek, tatlı ekmek ve baharatlarla doldurur. Adı da ‘’kokoretsi’’ oldu.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)