yandex
Yılların balıkçısı, sıra dışı hobisiyle dikkat çekiyor
  • DOLAR
    42,4377
    %0,01
  • EURO
    49,3274
    %0,33
  • G. Altın
    5.666,78
    %-0,26
  • Ç. Altın
    9.241,24
    %0,00
  • BIST
    10.874
    0
  • BITCOIN
    91,861.998
    1.29
  • ETHEREUM
    3,049.738
    0.43
  • DOLAR
    42,4377
    %0,01
  • EURO
    49,3274
    %0,33
  • G. Altın
    5.666,78
    %-0,26
  • Ç. Altın
    9.241,24
    %0,00
  • BIST
    10.874
    0
  • BITCOIN
    91,861.998
    1.29
  • ETHEREUM
    3,049.738
    0.43

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Yılların balıkçısı, sıra dışı hobisiyle dikkat çekiyor


Niğde’de balıkçılık denilince akla gelen isimlerden biri olan Niğde Olta Dünyası işletme sahibi Zübeyir Doğan, balık tutmanın ötesine geçen sıra dışı bir hobisiyle dikkat çekiyor.

Görsel Kaynağı :
Aylin KİN

Doğan, yakalanan trofe balıkların kafalarını mumyalayarak hem sanatsal hem de koleksiyon değeri taşıyan eserler ortaya çıkarıyor.

Balık kafası mumyalama hobisine yaklaşık 12–13 yıl önce başladığını belirten Zübeyir Doğan, bu sürecin tamamen merak ve gözlemle geliştiğini ifade ediyor. 

Doğan, “12-13 yıl önce bir yerde görmüştüm. Oradan yola çıkarak bu iş bende hobi oldu. Hem dükkânıma süs amaçlı hem de tuttuğum ya da hoşuma giden balık kafalarını mumyalıyorum.” diyerek sürecin nasıl başladığını anlattı.

1000d793355b-ba3f-499b-878c-cebd9a9587ab.jpeg

3 AY TUZDA BEKLİYOR

Balık kafası mumyalama işleminin sanıldığı kadar basit olmadığını vurgulayan Doğan, sürecin ortalama 2-3 ay sürdüğünü söyledi. 

Mumyalama işleminin ilk aşamasında balığın yenilebilen kısmı ayrılıyor, kafa kısmındaki et ve solungaçlar temizleniyor. Ardından balık kafası, iri kaya tuzu ile tamamen kaplanarak bir kovaya gömülüyor.

“Balık kafası en az 3 ay tuzun içinde kalmalı. Tuzun etkisiyle pişerek kurtlanma, dağılma ve güve gibi sorunların önüne geçiyoruz.” diyen Doğan, işlemin sonunda kafanın temizlenerek vernik ve koruyucu maddelerle parlatıldığını belirtiyor.

HER BALIK MUMYALANMIYOR

Bu işlemin her balık türüne uygulanamadığını özellikle vurgulayan Doğan, avcı balıkların mumyalama için daha uygun olduğunu ifade etti. 

Zübeyir Doğan, “Dişli ve avcı balıkların kafa yapısı daha sağlam oluyor. Levrek ve turna bu iş için ideal. Ama sazan gibi balıkların kafa yapısı uygun değil; şekil bozukluğu ve kurtlanma yaşanıyor.” dedi. 

Şu anda elinde 8-9 adet trofe balık kafası bulunduğunu belirten Doğan, özellikle sudak (ak levrek) gibi tatlı suyun en değerli balıklarını mumyaladığını dile getirdi. 

39947cec9bf76-6f94-46ae-b4bf-ec72c108350a.jpeg

35 YILLIK BALIKÇILIK SEVDASI

Balıkçılıkla tanışmasının çocuk yaşlara dayandığını söyleyen Doğan, “7 yaşımdan beri balıkçıyım. Yaklaşık 35 yıllık bir balıkçılık hayatım var.” dedi. 

Mesleği gereği yıllarca şehir dışında çalıştığını ancak deniz ve barajlardan kopamadığını dile getiren Doğan, memleketine dönerek Niğde’de dükkân açtığını belirtti.

Doğan, “Balıkçılığı bırakamadık. Bu bir sevda. Hem memleketime hizmet etmek hem de gelecek nesillere sürdürülebilir balıkçılığı bırakmak istiyorum.” sözleriyle balıkçılığa bakış açısını anlattı. 

948ce61e746-946e-41e9-987e-1d702e184d91.jpeg

NİĞDE’DE İLK VE TEK

Balık kafası mumyalama işini Niğde’de yapan ilk ve tek kişi olduğunu söyleyen Zübeyir Doğan, bu işi bir meslekten ziyade özel bir zevk ve hobi olarak gördüğünü belirtti. 

Zübeyir Doğan, “Bu iş ustalık gerektiren bir meslek değil, benim hobim. Ancak balıkçılık anlamında Niğde’de bilinçli ve profesyonel anlamda ilkiz, tekiz.” diye konuştu.

Balık tutmanın ötesine geçen bu sıra dışı hobi, Niğde’de hem balıkçılığa olan ilgiyi artırıyor hem de farklı bir kültürün kapılarını aralıyor. 

Muhabir : Aylin KİN
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans