CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, hayvancılıkla uğraşan besicilerle görüşerek girdi maliyetlerindeki artışların hayvancılığın sürdürülebilirliğini nasıl tehdit ettiğini anlattı.
Gürer, hayvancılığın emek, mücadele ve bakım gerektiren masraflı bir iş olduğunu belirterek, “Hayvancılık yapanların baktıkları hayvandan gelir sağlaması gerekir. Ancak hayvancılıkla uğraşanların hepsi dertli,” dedi. Besici Murtaza Özel ise “Çocuğum bu işi sürdüremez, zamanla bırakacak çünkü getirisi yok. Vatandaşın alım gücü düştü, biz zorlanıyoruz, onlar almakta zorlanıyor,” diye konuştu.
TAVUK 45 GÜNDE YETİŞİYOR, KİLOSU 100 TL; BÜYÜKBAŞA 2 YIL BAKIYORSUN
Besici Özel, et fiyatlarının durumunu değerlendirirken, “Bir tavuğun kilosu 100 TL’yi geçmiş durumda. Et 450 TL, peynir ve zeytin 300 TL. Vatandaş maddi imkânı olsa tavuk yemez, ucuz olduğu için yiyor,” dedi.
HAYVAN VARLIĞI VE SATIŞLAR AZALDI
Özel, hayvan varlığının %30 azaldığını, satışlarının da %30 düştüğünü belirtti. “Şu an 120 tane hayvanım var, geçen sene 150 idi. Eğer satılmazsa 6 ay bakacağız, masraf edeceğiz, zarar edeceğiz,” şeklinde konuştu.
YEM FİYATLARINDAKİ ARTIŞ SIKINTI YARATIYOR
Geçen yıl 300 TL olan yem çuvalının bu yıl 625 TL’ye yükseldiğini belirten Özel, “1 yıldır bu hayvanlara bakıyorum, yem fiyatları çok arttı,” dedi.
BESİCİLER DESTEKLENMELİ
CHP Milletvekili Gürer, hayvancılıkla uğraşanların yüksek maliyetler nedeniyle zorlandığını belirterek, “Hayvancılık zor bir iş, bu işi yapanların para kazanması lazım. Faiz artışı da hayvancılığı zora soktu. Üretimde olanları desteklemek gerekiyor,” dedi.
Girdi maliyetlerindeki artışın hayvancılığın sürdürülebilirliğini tehlikeye attığına dikkat çeken Gürer, yem fiyatlarının makul bir seviyeye getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)