yandex
Yazın enfeksiyon ve ishale dikkat!
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Yazın enfeksiyon ve ishale dikkat!


Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte çocuklarda gastrointestinal enfeksiyonlarına ve dolayısı ile ishale sık rastlanır.

Yazın enfeksiyon ve ishale dikkat!
Görsel Kaynağı :
Bülten

Yaz ishallerinin üç nedeni
Yazın kapalı alanlardan çok açık yerlerde vakit geçiren çocuklar özellikle gastrointestinal sistem enfeksiyonlarına yakalanır. İshal, kusma ve bulantı ile giden, mide ve bağırsak sisteminin enfeksiyonu olarak tanımlanabilecek bu rahatsızlıklar bulaşıcı özellik taşıdığı için önemlidir. Havaların ısınması bu enfeksiyona yol açan virüslerin çoğalmasını kolaylaştırır, besin ve suyla hastalık kolaylıkla bulaşır.

Gıdaların erken bozulması, açık büfe yemekler, dondurma ve sütlü gıdaların uygun şartlarda üretilip saklanmaması ile açıkta satılan hazır gıda tüketimindeki artış da bu enfeksiyonların görülme sıklığını artıran nedenler arasında yer alır. İshaller beş yaş altında sık görülmekle birlikte, iki yaştan küçük çocuklarda çok ciddi sonuçlara yol açabilir. İshal kaynaklı sıvı kaybına bağlı can kayıpları görülebilir. Ailelerin özellikle açıkta satılan yiyecekler ve tüketim tarihi geçen gıdalar hakkında dikkatli olmalı.

Yaz ishalleri viral, parazitik ya da bakteriyel nedenli olabilir. Bulantı, kusma, ishal, sık ve gevşek kaka yapma, karın ağrısı, yüksek ateş gibi bulgulara, daha ileri boyutlarda şok ve dehidrasyona yani vücuttaki sıvı kaybına bağlı şok belirtileri eklenebilir. Hastalık, sıvı ve gıda takviyesi ile birlikte üç-yedi gün arasında düzelir.


İshal için…
İshal olan çocuğun beslenmesi önem taşır. Lifsiz, posasız gıdalarla beslenen çocukların diyetinde patates, pirinç, tam buğday, pirinç lapası gibi yiyeceklere yer verilmesi gerekir. Bilinenin aksine ishale karşı bu dönemde sebze vermek, yüksek posa içerdikleri için doğru değil. İshal dönemlerinde yağsız et, makarna, peynir, yoğurt ve ayran gibi yiyeceklerle, salçasız yemek verilmesi önem taşır. Süt tüketimine ara verilirken sıvı desteğinin de artırılması gerekir. Henüz ilk bebeklik döneminde, altı aydan küçük bebeklerde görülen ishallerde annenin emzirdiği durumlar biraz daha rahat atlatılabilir. Anne sütü ile beslenme artırılırken bebeğe su verilmeye başlanır. Ek besine geçmiş olan bebeklerde ise ishale karşı inek sütü kesilir. Mama ve sıvı takviyesi artırılır. Burada tüketilen suyun temiz olması önem taşır.

Havuz enfeksiyonları çocuklarda hangi hastalıklara yol açar?
Yazın, havuzların temizliği ve hijyeni kontrol edilemediğinde idrar yolu ve mantar enfeksiyonları daha sık görülür. Özellikle çocukları etkileyen idrar yolu enfeksiyonu; ateş, karın ağrısı, sık sık idrara gitme, bulantı ve kusma gibi belirtilerle kendini gösterir. Kimi zaman bu belirtilere kanlı idrar da eşlik edebilir. Bu enfeksiyona yol açan nedenlerden biri de yaz aylarında halka açık tuvaletlerin daha sık kullanılması. Islak mayo ile uzun süre kalmak da bu enfeksiyona davetiye çıkarır. Enfeksiyonun tespitinde önemli olan doktora başvurmaktır. Çocuklara gelişigüzel ilaç verilmesi olumsuz sonuçlara yol açabilir. Hastalığın tanısı tam idrar tahlili ve idrar kültürü ile konur. Tedavisinde antibiyotikten yararlanılır.

Ateş, bulantı ve kusma
Küçük bebekler yaz aylarında hekime sıklıkla ateş, bulantı ve kusma şikayeti ile gelir. Boğazına, kulağına, akciğerlerine ve solunum yollarına bakılan bebekte eğer bir belirti bulunmamışsa idrar yolu enfeksiyonundan şüphelenilir. Bu nedenle idrar tahlili yapılır. İdrar yolu enfeksiyonlarından korunmanın en temel yolu, temiz havuza girilmesinden geçer. Daha az kullanılan havuzların tercih edilmesi, çok kalabalık günlerde gidilmemesi de diğer tedbirler arasında sıralanır. Havuzlarda kullanılan havlu gibi ortak eşyalar mantar enfeksiyonunun yayılmasında en temel faktördür. İdrar yolları ve mantarın yanı sıra göz iltihabı olan konjonktivit de havuz nedeniyle bulaşan enfeksiyonlar olarak öne çıkar. Bu nedenle uzmanlar deniz olan yerlerde havuza girmemeyi önerir. Havuzun temizliğinden emin olunmadığı zaman girilmemelidir. Eğer bir karşılaştırma yaparsak deniz her zaman daha hijyeniktir. Çünkü denizde enfeksiyonların oluşmasını engelleyen mikroorganizmalar bulunur. Ayrıca denizin kendi döngüsü ve hareketi de vardır.

Muhabir : Bülten
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans