• DOLAR
    34,2345
    %0,28
  • EURO
    37,6242
    %-0,37
  • G. Altın
    2.919,65
    %0,14
  • Ç. Altın
    4.903,03
    %0,41
  • BIST
    8.953
    2.37
  • BITCOIN
    61,973.41
    -0.16
  • ETHEREUM
    2,417.40
    -0.07
  • DOLAR
    34,2345
    %0,28
  • EURO
    37,6242
    %-0,37
  • G. Altın
    2.919,65
    %0,14
  • Ç. Altın
    4.903,03
    %0,41
  • BIST
    8.953
    2.37
  • BITCOIN
    61,973.41
    -0.16
  • ETHEREUM
    2,417.40
    -0.07

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Yaz Mevsiminde Sağlıklı Beslenme ve Hijyen Uyarıları


Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, yaz mevsiminde artan sıcaklıklarla birlikte bilinçsiz beslenme ve hijyen eksikliklerinin sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda vatandaşları uyardı.

Yaz Mevsiminde Sağlıklı Beslenme ve Hijyen Uyarıları
Görsel Kaynağı :
İHA

Yaz aylarında su tüketimi ve beslenmenin vücudun korunmasında büyük önem taşıdığını belirten Dr. Sarıkaya, rota virüsü gibi yaz aylarında sık görülen sağlık sorunlarından korunmak için hijyenin ve doğru beslenmenin önemine dikkat çekti.

Su Tüketimi ve Beslenme Önerileri

Dr. Sarıkaya, yaz aylarında su tüketiminin önemini vurgulayarak, günde en az 1,5 litre su içilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, yağlı kızartmalardan kaçınılması gerektiğini söyleyerek, sebze tüketiminin önemini şu sözlerle dile getirdi: “Yaz aylarında yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı, yemeklerde bitkisel sıvı yağların kullanımı, yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır.”

Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu ifade eden Dr. Sarıkaya, yaz aylarında yapılacak kahvaltılarda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzelerin bulunmasının gerektiğini belirtti. Kafein içeren içecekler yerine süt, taze meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çaylarının tercih edilmesini önerdi.

Tatlı ve Karbonhidrat Tüketimi

Dr. Sarıkaya, kan şekerini hızla yükselten ve düşüren besinlerin tercih edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, beyaz ekmek ve pirinç yerine tam buğday ekmek, makarna ve bulgur gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, enerjisi yüksek basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinlerin tüketiminin azaltılması gerektiğini ve hamur tatlıları yerine sütlü tatlıların tercih edilmesini önerdi.

Egzersiz ve Sıvı Tüketimi

Yaz aylarında egzersiz ve spor yapılırken kış aylarına göre daha fazla sıvı kaybı yaşanacağına dikkat çeken Dr. Sarıkaya, egzersize başlamadan 15 dakika önce 1-1,5 bardak su içilmesi gerektiğini ve egzersiz sırasında 10-15 dakikada bir yarım bardak su içmenin önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, ter ile kaybedilen minerallerin yerine konulması açısından ayran tüketilmesini önerdi.

Hijyen ve Besin Zehirlenmeleri

Besin zehirlenmelerinin yaz aylarında arttığını belirten Dr. Sarıkaya, dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılması gerektiğini söyledi. Çabuk bozulan potansiyel riskli besinlerin açıkta bekletilmemesi ve besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle rota virüslerden kaynaklanan ishallerin önlenmesinde el temizliğinin ve sebze ile meyvelerin yemeden önce iyice yıkanmasının önemine dikkat çekti. Ayrıca, ishali olanların bol sıvı tüketmeye özen göstermesi ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini belirtti.

Özet

Dr. Hüseyin Sarıkaya, yaz aylarında sağlık sorunlarından korunmak için doğru beslenme ve hijyenin önemini vurguladı. Su tüketiminin artırılması, yağlı kızartmalardan kaçınılması, sebze ve meyve tüketiminin artırılması, tatlı ve karbonhidrat tüketimine dikkat edilmesi, egzersiz sırasında sıvı kaybının önlenmesi ve hijyen kurallarına uyulması gerektiğini belirten Dr. Sarıkaya, bu önlemlerle yaz aylarını sağlıklı geçirebilmenin mümkün olduğunu ifade etti.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans