Yaz Aylarında Sağlıklı Beslenme Uyarıları: Karpuz ve Peynir Tüketimine Dikkat!
Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, yaz mevsiminde sağlıklı beslenmeye yönelik önemli uyarılarda bulundu. Özellikle karpuz ve peynirin birlikte fazla tüketilmesinin göbek çevresi yağlanmasına ve kilo alımına sebep olabileceğini belirtti.
Dr. Sarıkaya, artan aşırı sıcaklıkların beslenme alışkanlıklarını etkilediğine dikkat çekerek, sağlıklı olduğuna inanılan birçok besinin yanlış tüketildiğinde zararlı olabileceğini ifade etti. Porsiyon büyüklüğüne dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Sarıkaya, karpuz ve peynirin birlikte tüketildiğinde yüksek protein ve şeker nedeniyle vücuda zarar verebileceğine dikkat çekti.
Karpuz ve Peynir Tüketimine Dikkat
“Karpuz-peynir ikilisine oldukça dikkat edilmesi gerekir,” diyen Dr. Sarıkaya, yaz aylarının vazgeçilmezi olan bu iki besinin fazla tüketildiğinde sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Karpuzun şeker oranı yüksek olduğundan insülin salgısını artırıp göbek çevresi yağlanmasına neden olduğunu, peynirin ise fazla tüketilmesi durumunda vücuda gereğinden fazla yağ ve tuz alınmasına yol açarak kilo alımına sebep olabileceğini ifade etti. Sarıkaya, “Bu nedenle karpuz-peynir ikilisinde porsiyon miktarı göz önünde tutulmalı. Aksi takdirde çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir,” dedi.
Yaz Meyvelerine Dikkat
Meyve tüketimi konusunda da tavsiyelerde bulunan Dr. Sarıkaya, yaz meyvelerinin iyi birer vitamin, mineral ve enerji kaynağı olduğunu, ancak fazla tüketildiğinde beklenmedik sonuçlara yol açabileceğini belirtti. Meyvelerin yüksek miktarda posa (lif) içermesi sebebiyle bağırsakların düzenli çalışmasında ve kolesterol seviyesinin kontrolünde büyük rol oynadığını söyledi. Ancak, sadece meyve yiyerek kilo vermeye çalışmanın yanlış bir yaklaşım olduğunu vurgulayan Sarıkaya, “Tek başına basit karbonhidrat alımı vücutta hızlıca harcanmaktansa depolanmayı tercih ederek özellikle adipoz doku üretimine sebep olur. Bu da bel çevresi başta olmak üzere yağlanmayı artırabilir,” dedi.
Yoğurt Tüketiminin Önemi
Yoğurt tüketiminin önemine de değinen Dr. Sarıkaya, “Yoğurt tek başına bile bir ana öğün olabilir. Hafif, soğuk, ferah, tok tutan, kan şekerini düzenleyen bir kimyaya sahiptir. Yoğurt ya da yoğurtlu yiyecekler olmadan sofraya oturmama alışkanlığı edinin. Mümkünse önce 1 kase yoğurt tükettikten sonra ana yemeğe geçin,” diye konuştu.
Dr. Sarıkaya’nın bu uyarıları, yaz mevsiminde sağlıklı beslenmeye dikkat çeken önemli noktalara ışık tutuyor. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme için porsiyon kontrolüne özen gösterilmesi gerektiği vurgulanıyor.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)