Yazın ter ve ağız kokusuna neden olan besinleri ve bu kokuları önlemek için tercih edilebilecek sağlıklı alternatifleri keşfedin.
Yaz Aylarında Kötü Koku Sebebi Olan Besinler
Tüketilen besinlerin vücuda direkt ya da dolaylı olarak etki edebilecek bir gücü vardır. Yaz aylarında tüketilen gıdalardan giyilen kıyafetlere kadar birçok durum vücut kokusunu etkileyebilir. Terlemeyle birlikte oluşan veya nefesle gelen kötü kokular bireyin yaşam kalitesini etkileyebilir. Gelin, yazın kötü kokuya sebep olabilecek besinlere ve bunlara alternatif olabilecek çözüm yöntemlerine birlikte bakalım.
Ter Kokusuna Neden Olan Besinler
Tüketilen besinler vücut kokusunu etkileyebilir. Vücut kokusunu en çok etkileyecek yiyecekler sülfürik asit oranı yüksek olanlardır. Ter kokusunda değişikliğe neden olabilecek yiyecekler şunlar olabilir:
Baharatlı ve Soğanlı Yiyecekler: Baharatlı yiyecekler gibi daha fazla terletme eğiliminde olan gıdalar vücut kokusuna yol açabilir. Bazı baharatlar kan dolaşımında emilip ter bezleri aracılığıyla salınabilen ve belirgin bir kokuya yol açan uçucu bileşikler içerir. Soğan veya sarımsak da yaz aylarında kötü kokuya sebebiyet veren besinler arasındadır. İçerdikleri yoğun aroma tere taşınabileceğinden ekstra kokuya yol açabilirler.
Kükürt İçeren Besinler: Brüksel lahanası, brokoli ve karnabahar gibi turpgiller familyasına ait sebzeler sülfürik asit salgılarlar. Bu da terle, nefesle veya gazla yoğunlaşarak istenmeyen bir kokuya neden olabilir.
İşlenmiş Gıdalar ve Fast Food: İşlenmiş gıdalar ve kızarmış yiyecekler de ter kokusuna neden olan besinler arasındadır. Bunlar vücut tarafından düzgün bir şekilde sindirilemediğinden kokuya neden olabilirler.
Ağız Kokusu Yapan Yiyecekler
Sarımsak ve Soğan: Sarımsak tüketimi, içerdiği alil metil sülfürün varlığı nedeniyle kötü nefes kokusuna neden olabilir. Soğanın ve sarımsağın yarattığı rahatsız edici koku uzun süre ağızda kalabilir. Bu yiyecekler kükürt bileşikleri içerir. Kükürt bileşikleri yutulduğunda kan dolaşımına karışır ve akciğerlere girebilir. Sonrasında nefesle dışarı atılması keskin bir kokuya neden olabilir. Aynı zamanda vücuttan cilt yoluyla da atılabilir. Bu da vücut kokusuna yol açabilir.
Alkol ve Kahve: Kahve ve alkollü içecekler oral bakteri üremesi için elverişli bir ortam oluştururlar. Tükürük akışını azaltan ve kötü kokulu bakterilerin ağızda daha uzun süre kalmasını sağlayan bir kurutma etkisi gösterirler. Kahve kükürt içerir ve tıpkı alkol gibi ağzı kurutarak kötü nefes kokusuna neden olabilir. Kahve gibi bazı içecekler ve yiyecekler reflüyle ilişkilendirilir. Reflü de kötü nefes kokusuna sebep olan unsurlar arasında yer alır.
Şekerli Gıdalar: Ağızdaki bakteriler beslenme yoluyla alınan şekeri ve nişastayı parçaladığında dişlere zarar verebilecek ve çürüklere yol açabilecek asitler üretir. Çürükler de ağızdan yayılan kötü nefes kokusuna yol açabilir. Şekerlemeler, hamur işleri ve gazlı içecekler yüksek şeker içeren gıdalara örnek verilebilir.
Yaz Aylarında Kötü Kokuya Karşı Alınabilecek Önlemler
Yaz aylarında oluşabilecek rahatsız edici kötü kokular için ve yazın sağlıklı beslenmek için yapılabilecek birkaç şey bulunur:
Sağlıklı ve Ferahlatıcı Besinler
Su oranı yüksek meyve ve sebzeler tüketilebilir. Elmayla veya armutla diş etlerine masaj yapmak kokuya engel olabildiği gibi dişlerin sağlığını korumaya da yardımcı olur.
Yemeklere lezzet katmak için nane, maydanoz ve fesleğen gibi taze otlardan yararlanılabilir. Bunlar kötü kokularla savaşmaya yardımcı olacak klorofilleri içerir.
Yeterli Sıvı Tüketimi
Bol su içmek toksinleri atmaya ve vücut kokusunu azaltmaya yardımcı olabilir. Sıvı tüketimi yiyeceklerdeki ve içeceklerdeki kötü kokulu maddeleri çözen tükürük üretimini teşvik ederek istenmeyen kokuları önleyebilir.
Vücut, ter ve atık ürünler sebebiyle elektrolit kaybeder. Elektrolit dengesini Hindistan cevizi suyu, portakal suyu gibi doğal meyve sularıyla ve süt gibi içeceklerle sağlamak mümkündür.
Hijyen ve Kişisel Bakım
Düzenli duş almak ciltte kokuya neden olan bakteri ve mantarları temizleyerek vücut kokusunu azaltmaya yardımcı olur.
Duşta sabun veya duş jeli kullanmak kokuyu gidermede yararlı olabilir. Özellikle terlemeye eğilimli kasık ve koltuk altı gibi apokrin bezlerinin olduğu bölgelerin doğru şekilde temizlenmesi önemlidir.
Ciltte kokuya neden olan bakterileri öldürmek için antibakteriyel sabunlar tercih edilebilir.
Havluların ve bornozların düzenli yıkanarak temiz biçimde kullanılması gerekir.
Deodorantlar günlük yaşamın koşturmacası içinde oluşan ter kokusunda etkili olabilir. Böyle durumlarda doğal içerikli deodorantlar tercih edilebilir.
Ağız bakımının aksatılmaması ve dişlerin düzenli olarak temizlenmesi önerilebilir.
Ağız gargarası kullanarak bakterileri öldürebilir ve nefesin geçici olarak tazelenmesi sağlanabilir.
Protez kullanılıyorsa protezin gece çıkarıldığında ve sabah kullanmadan önce iyice temizlenmesi gerekebilir.
Kötü Koku Önleyen Besinler
Probiyotikler: Probiyotikli yoğurt ve kefir yemek kokuya neden olan sülfit bileşiklerini azaltabilir. Ağız bakterilerini yok eden D vitamini için de harika bir kaynaktır.
Taze Meyve ve Sebzeler: Salatalık, karpuz ve çilek gibi ferahlatıcı seçenekler tüketilebilir. Bu besinlerdeki C vitamini kötü nefese neden olan bakterileri uzaklaştırabilir.
Lifli Gıdalar: Sindirim sistemindeki problemler ve kabızlık da ağız kokusuna neden olabilir. Lif ve su oranı yüksek olan besinler, özellikle çiğ sebzeler sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olabilir.
Kötü Kokuya Karşı Doğal ve Sağlıklı Alternatifler
Bitkisel Çaylar
Yeşil çayın ve nane çayının birçok faydası vardır. Yeşil çay ağızdaki bakterilerin büyümesiyle savaşmaya yardımcı antioksidanlardan biri olan polifenol bakımından zengindir.
Yeşil çayın iltihap giderici ve antimikrobiyal etkileri kötü nefes kokusunu azaltmaya yardımcı olabilir.
Naneyi çay formunda tüketerek doğal nefes ferahlatıcı özelliğinden yararlanılabilir.
Evde Hazırlanabilecek Doğal İçecekler
Limon suyu, bakteriyi ve mantarı öldürmeye yardımcı olan ve ağızdaki iltihabı azaltan fitokimyasal, antimikrobiyal ve antioksidan aktivitelere sahiptir. Limon suyu sıkılarak içilebilir veya limonata yapılarak tüketilebilir.
Zencefil ağız kokusuna neden olan bakterileri nötralize etmeye yardımcı olabilir. Limonataya eklenebilir veya çeşitli tariflere katılarak değişik formlarda tüketilebilir.
Salatalık ve kereviz suyu içmek de nefes kokusunun geçmesine fayda sağlayabilir.
Doğal Ağız Gargaraları
Eşit miktarlarda ezilmiş zencefil ve limon suyu ılık suyla karıştırarak gargara hazırlanabilir. Bu gargara kötü nefesi nötrleştirmede etkili olabilir.
Sodyum bikarbonat olarak da bilinen karbonat, ağızdaki bakterileri etkili şekilde yok edebilir. Bir bardak ılık suya iki çay kaşığı karbonat eklenerek gargara suyu hazırlanabilir.
Maydanoz dalı, nane ve karanfil bir miktar suda kaynatılır. Daha sonra soğutulup süzüldükten sonra gargara olarak kullanılabilir hâle gelir.
Yaz Aylarında Beslenme Düzeni ve Koku İlişkisi
Sağlıklı bir beslenme düzeninin oluşması, beslenme rutinlerinden yoğun veya kötü kokuya sebep olabilecek yiyeceklerin çıkartılmasıyla mümkün olabilir.
Maydanoz, tarçın, karanfil ve anason tohumları gibi doğal nefes ferahlatıcılar beslenmeye dâhil edilebilir.
Öğünlere kokuya neden olacak yiyecekler yerine meyve ve sebze gibi sağlıklı gıdalar eklenebilir.
Dengeli ve düzenli bir beslenme rutini oluşturmak ağızdaki kötü kokuyu azaltmada önemli olabilir.
Fazla Yağdan ve Şekerden Kaçınma
l Bol şeker içeren ürünler birçok bakterinin büyümesini destekler. Bu nedenle şekerli gıdalardan uzak durmak veya tüketimini olabildiğince azaltmak kötü kokan nefesi ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.
l Fazla yağ tüketmekten kaçınılması faydalı olabilir. Alternatif olarak zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağı gibi doğal yağlar dengeli bir şekilde tüketilebilir. Bunlar antimikrobiyal niteliktedir. Hem diş hem bağırsak sağlığını destekleyici özelliktedir. Hindistan cevizi yağı gibi daha fazla doymuş yağ tüketmeden önce doktora danışılması önemli olabilir.
Ferahlatıcı Yaz Tarifleri
Serinleten salatalar ve smoothie tarifleri yazın beslenme rutininde yerini alabilir.
Smoothieler
Çilekli-Ananaslı Smoothie: Badem sütü, çilek ve ananas pürüzsüz olana kadar karıştırıcıdan geçirilir. İstenilen kıvam için gerekirse daha fazla badem sütü eklenebilir.
Yeşil Çay Smoothiesi: Dondurulmuş üzüm taneleri, mini ıspanak, demlenip soğutulmuş yeşil çay, avokado ve bal pürüzsüz olana kadar karıştırıcıdan geçirilir.
Ananaslı Smoothie: Ananas, buz küpleri, yoğurt, ananas suyu veya portakal suyu bir araya getirildikten sonra pürüzsüz ve köpüklü hâle gelene kadar karıştırılır.
Karpuzlu-Çilekli Smoothie: Yoğurt, karpuz, çilek, bal ve limon suyu birleştirilerek karıştırıcıda pürüzsüz bir püre hâline getirilir.
Salatalar
Şeftalili Naneli Yaz Salatası: Domates, şeftali ve salatalık irice doğranır ve uygun bir kâseye alınır. Sos için portakal suyu, çok küçük doğranmış nane yaprağı, bal, dövülmüş fındık, elma sirkesi ve tuz bir kâsede karıştırılır. Sos servisten önce salatanın üzerine gezdirilir.
Karpuzlu Salata: Karpuz, beyaz peynir ve semiz otu dilimlenip salata tabağına alınır. Limon suyu eklenerek tüketilebilir.
Fesleğenli Yaz Salatası: Fesleğen, reyhan, kuzukulağı, dereotu ve roka elle koparılıp salata kâsesinin içine alınır. İnce ince doğranmış Kapya biberi de eklenir. Üzerine limon ve zeytinyağı gezdirilir. Şeftali ve çilekler doğranıp üzerine serpilir.
Yaz Aylarında Kötü Kokudan Korunma İpuçları
Sıcak yaz aylarını rahat bir şekilde geçirmek için bazı ipuçları izlenebilir. Yazın kötü kokudan korunmak için uygulanabilecek bazı ipuçları şu şekilde sıralanabilir:
Günlük Bakım Rutini
Pamuk ve keten gibi doğal lif dokulu kumaşlar nefes alma özelliğiyle terin buharlaşmasına olanak sağlar. Bu kumaşlardan yapılmış bol kesimli kıyafetler tercih edilerek ter kokusu uzak tutulabilir. Polyester veya naylon gibi kumaşlar teri ve bakterileri vücuda hapsedebilir, bu durumda da kötü kokular oluşabilir.
Doğal deodorantlar koltuk altında üreyebilecek bakterileri uzak tutabilir. Ter önleyici özellikte olanlarsa ter bezlerini bloke edebilir.
Ağız ve Diş Sağlığı
Düzenli diş fırçalayarak ve diş ipi kullanarak ağız ve diş sağlığını korumak mümkündür. Bunun için dişleri doğru diş macunuyla günde en az iki kere iyice fırçalamak gerekir. Dişlerin ve diş etlerinin arasında kalan artıkları temizlemek içinse diş ipi kullanılabilir.
Dil temizliği ve ağız gargarası uygulamaları ağız hijyenini sağlamaya yardımcı olabilir. Bakteriler dilde gizlenebilir ve bu da kötü nefes kokusuna yol açabilir. Dil temizliği sayesinde ağızda bulunan bakterileri de temizlemek mümkündür.
Nefesi tazelemek için çay ağacı yağı kullanılabilir. Dişler çay ağacı yağıyla temizlenebilir veya birkaç damlası ılık suyla karıştırılarak gargara yapılabilir.
Kötü nefes kokusundan kurtulmak için elma sirkesi fayda sağlayabilir. Elma sirkesi kokuya neden olan bakterilerin büyümesini önlemeye yardımcı olabilir ve pH seviyelerini dengeleyebilir. Yemekten önce suyla seyreltilmiş bir yemek kaşığı elma sirkesi tüketilebilir. Oldukça asidik olması nedeniyle vücudun yiyecekleri sindirmesine yardımcı olur ve hazımsızlıktan kaynaklanan kötü nefes kokusunu önleyebilir. Soğan veya sarımsak kokusundan kurtulmak içinse bir bardak suya bir miktar sirke eklenerek gargara yapılabilir.
Kötü Kokular Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Yazın ter kokusunu nasıl önleyebilirim?
Ter kokusuna neden olan besinlerin tüketiminden kaçınmak faydalı olabilir. Sindirime yardımcı yiyecekler tüketilebilir. Kişisel bakıma dikkat edilebilir. Mevsime uygun ve tercihen doğal kumaşlardan yapılmış kıyafetler giyilebilir.
Ağız kokusunu gidermek için ne yapmalıyım?
Sağlıklı ve ferah besinler tüketilebilir. Düzenli olarak ağız ve diş temizliği yapılabilir. Rutin muayene ve temizlik için yılda iki kez bir diş hekimi ziyaret edilebilir. Bol su ve doğal meyve suları tüketilebilir.
Yazın hangi besinler kötü koku yapmaz?
Su,
Sağlıklı yağlar,
Yüksek lifli besinler,
Elma, çilek gibi meyveler ve nane, kereviz gibi sebzeler
Probiyotik açıdan zengin besinler,
Fermente sebzeler,
Maydanoz, fesleğen gibi yeşil yapraklı otlar,
Turunçgiller.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)