• DOLAR
    34,1738
    %0,12
  • EURO
    38,1726
    %-0,16
  • G. Altın
    2.934,48
    %0,05
  • Ç. Altın
    4.867,96
    %0,00
  • BIST
    9.953
    0
  • BITCOIN
    64,884.95
    -0.4
  • ETHEREUM
    2,619.31
    -0.3
  • DOLAR
    34,1738
    %0,12
  • EURO
    38,1726
    %-0,16
  • G. Altın
    2.934,48
    %0,05
  • Ç. Altın
    4.867,96
    %0,00
  • BIST
    9.953
    0
  • BITCOIN
    64,884.95
    -0.4
  • ETHEREUM
    2,619.31
    -0.3

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Yaz Aylarında Klima Kullanımı ile Artan 'Lejyoner Hastalığı' Tehlikesi


Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Uyarı: Çocuklarda COVID-19'dan Daha Fazla Zatürreye Neden Oluyor

Yaz Aylarında Klima Kullanımı ile Artan 'Lejyoner Hastalığı' Tehlikesi
Görsel Kaynağı :
İHA

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte klima kullanımının artması, özellikle çocuklarda "lejyoner hastalığı" olarak bilinen Legionella pneumophila bakterisi kaynaklı zatürre vakalarında artışa neden oldu. Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Özkaya, özellikle otel ve tatil köylerinde klima maruziyetine bağlı hastalıkların arttığını ve bu durumun şaşırtıcı ve endişe verici olduğunu ifade etti.

Klima Kullanımı ve Artan Bronşit ve Zatürre Vakaları

Yaz sezonu ile birlikte tatilcilerin klima kullanımı artarken, bronşit ve zatürre vakaları da hızla yükseliyor. Prof. Dr. Şevket Özkaya, otel ve tatil köylerinde konaklayan kişiler arasında klima kullanımına bağlı hastalıkların arttığını ve en çok etkilenenlerin çocuklar olduğunu vurguladı. Özkaya, Legionella bakterisinin klimalardan üremesi sonucu ortaya çıkan "Lejyoner hastalığı"nın, çocuklarda COVID-19'a oranla daha fazla zatürreye neden olduğunu belirtti.

Çocuklar Daha Fazla Etkileniyor

Prof. Dr. Özkaya, "Ciddi sayıda, daha önce görülmemiş derecede çocuk bronşiti ve zatürresi vakaları görmeye başladık. COVID-19 salgınında, çocuk yaş grubunda bu kadar çok zatürre görmüyorduk. Son günlerde Legionella bakterisinin, çocuk yaş grubunda COVID-19’a oranla çok daha fazla zatürreye neden olduğunu görüyoruz," dedi.

Kronik Hastalığı Olanlar İçin Ölümcül Olabilir

Legionella pneumophila bakterisinin klimalardan üremesi sonucunda hastalığın ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Özkaya, bu hastalığın kronik rahatsızlığı olanlarda ölümcül olabileceğini ve yaşlı, kronik hastalığı olan vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğini hatırlattı.

Sauna, Hamam ve Kaplıca Havuzlarına Dikkat

Prof. Dr. Özkaya, bakterinin genellikle ılık sularda kolaylıkla çoğalabileceğini söyleyerek, "Genellikle bir binanın kirlenmiş su dağıtım sistemi yoluyla yayılır. Hastalık, havada asılı duran su damlacıklarının solunması yoluyla insanlara bulaşır. Bakteri, su buharı gibi küçük su damlacıklarının içine yerleşerek havaya karışabilir. Kontamine suların bulunduğu sauna, hamam veya kaplıca havuzu gibi sıcak sulardan çıkan buhar damlacıklarının solunması ile bakteri akciğerlere ulaşır," açıklamasında bulundu.

Klima Temizliği ve Kullanımı İçin Tavsiyeler

Prof. Dr. Özkaya, klimaların iyi temizlenmesi gerektiğini belirterek, "Klima zatürresinde şikayetler daha az olduğu için grip gibi eklem ağrıları, ateş, halsizlik, ishal gibi hafif soğuk algınlığı belirtileriyle seyrettiği için çok fazla anlaşılmayabilir. Kronik hastalığı olanlarda hayati sonuçlar da doğurabilir. Pandeminin bitmesiyle beraber ani ısı değişikliklerine, soğuktan sıcağa geçişlere ve klimalara maruz kalmak, grip ile karıştırılabilir ve önemsenmeyebilir. Çocuklar ise ne hissettiklerini anlatamadıkları için uzamış öksürük ve ateş şikayeti ile doktora başvurduklarında ciddi zatürre vakaları ile karşı karşıya kalırlar," dedi.

Klima Ayarları 22 Derecenin Altına Düşmemeli

Prof. Dr. Özkaya, tatile çıkan veya çıkacak vatandaşların, özellikle çocukları başta olmak üzere, araç ile seyahat ederken açtıkları klimaların temizliğine ve maruziyetine dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, "Özellikle kapalı yerlerde kendilerine dikkat etmeliler, klima ayarlarını ise 22 derecenin altına düşürmemelerini ve çok fazla ısı değişimine maruz kalmamalarını tavsiye ediyorum," dedi.

Lejyoner Hastalığı Nedir?

Lejyoner hastalığı, 1976 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin Philadelphia kentinde gerçekleşen bir Legionella salgınına atfen bu ismi almıştır. Bu salgın, Amerikan Lejyonerler adı verilen bir askeri organizasyonun bir toplantısında çok sayıda insanın hastalanması ve ölmesine neden olmuştur. Legionella genellikle göller, nehirler ve akarsular dahil tatlı su ortamlarında bulunur. Legionella ayrıca toprakta da yaşayabilir, fakat çoğu insan topraktan bakteri kapmaz. Lejyoner hastalığını ev tesisat sistemleri yoluyla kapmak mümkün olsa da çoğu salgın otel gibi toplu yaşama dahil büyük binalarda meydana gelir. Çünkü karmaşık dağıtım sistemleri bakterilerin daha kolay çoğalıp yayılmasına izin verir.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans