Yaz Aylarında İshale Karşı Uyarı: Prof. Dr. İsmail Balık'tan Önemli Açıklamalar
Prof. Dr. İsmail Balık, yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte ishal vakalarının artış gösterdiğini ve bu durumun özellikle bebekler, çocuklar ve yaşlılar için ölümcül sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Balık, geçmeyen şikayetlerde mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini vurguladı.
Yazın Artan Besin Zehirlenmeleri ve Bağırsak Enfeksiyonları
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. İsmail Balık, yaz mevsiminde sıcaklıkların artmasıyla birlikte besin zehirlenmeleri ve bağırsak enfeksiyonlarının daha sık görüldüğüne dikkat çekti. Balık, bu hastalıkların bulantı, kusma, ateş, ishal ve karın ağrısı gibi belirtilerle seyrettiğini ifade ederek, sıcaklık artışıyla gıda-hijyen zincirinde kolayca bozulmalar yaşandığını belirtti.
Gıda Güvenliği ve Hijyenin Önemi
Özellikle yaz aylarında kırmızı et, tavuk, deniz ürünleri ve süt ürünleri gibi besinlerin kolayca bozulduğunu aktaran Balık, evlerde hijyen kurallarına uyulması gerektiğinin altını çizdi. Balık, "Evlerde özellikle yumurta, tavuk gibi ürünlere temas eden bıçak ve diğer malzemelerin başka gıdalarla asla temas etmemesi gerekiyor. Dondurulmuş tavuk ve kıyma gibi besinler çözündürüldüğünde tamamının kullanılması önemli, tekrar dondurulmaları çok yanlış," dedi.
El Yıkamanın Önemi
Prof. Dr. Balık, el yıkamanın önemine de vurgu yaparak, yaz aylarında düzenli el yıkamanın hastalıklardan koruyabileceğini belirtti. "Su ve sabunla düzenli şekilde el yıkayarak, kendimizi bu tip hastalıklardan yüzde 50'den fazla oranda koruyabiliriz," diyen Balık, çocuklara el yıkama alışkanlığının kazandırılması gerektiğini söyledi.
Çiğ Sebze ve Meyvelerde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bağırsak enfeksiyonlarının iyi yıkanmamış, çiğ yeşilliklerden de bulaşabileceğini belirten Balık, "Çiğ tüketilen sebze ve meyvelerin, salata malzemesi olarak kullanılan yeşilliklerin önce çeşmede bol suyla yıkanması, ardından sirkeli suda bekletilmesi gerekiyor," diye ekledi.
Geçmeyen Şikayetlerde Sağlık Kuruluşlarına Başvurun
Besin zehirlenmesinde mideyle ilgili semptomların ön plana çıktığını anlatan Balık, tifo, dizanteri, kolera ve norovirüs gibi bağırsak enfeksiyonlarında ise ishal, karın ağrısı ve ateşin daha fazla görülebileceğini ifade etti. Bu hastalıklarda özellikle çocuklar ve yaşlılarda sıvı ve elektrolit kaybının hızlı bir şekilde yerine konulması gerektiğini belirtti.
Balık, hafif seyreden ishallerde haşlanmış patates ve yağsız pirinç gibi ishal diyetine uygun gıdalarla beslenmenin yararlı olacağını, ancak geçmeyen veya azalmayan ishal, kusma ve ateş durumunda hemen sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini vurguladı. Bağırsak enfeksiyonlarının 8-10 gün sürebileceğini belirten Balık, süreden ziyade şikayetlerin ağırlığına göre sağlık kuruluşuna başvurmanın önemine dikkat çekti.
Muhabir : AANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)