yandex
Yaz Aylarında Gıda Zehirlenmeleri Artış Gösteriyor
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Yaz Aylarında Gıda Zehirlenmeleri Artış Gösteriyor


Dünya Sağlık Örgütü'ne göre her yıl 600 milyon insan gıda zehirlenmesinden etkileniyor. Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, yaz mevsiminde sıcaklıkların artmasıyla gıda zehirlenmesi vakalarının önemli ölçüde arttığını belirtti.

Yaz Aylarında Gıda Zehirlenmeleri Artış Gösteriyor
Görsel Kaynağı :
İHA

Gıda kaynaklı bakteriler, virüsler, parazitler, toksinler ve kimyasal maddeler zehirlenmelere yol açabiliyor. Yaz aylarında sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte gıda zehirlenmesi vakaları ciddi oranda artış gösteriyor. Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, dört ana bakteri türünün gıda zehirlenmesine sebep olduğunu ifade etti. Bunlardan en yaygın olanı "stafilokok" bakterisi. Et, süt, süt ürünleri ve iyi yıkanmamış malzemelerden yapılan salatalarda bulunabilen bu bakteri, tüketildikten iki veya üç saat sonra zehirlenme belirtilerine ve kusmaya neden olabiliyor.

Ölümcül Bakteriler

Et, süt ve salataların neden olduğu gıda zehirlenmelerinde sık görülen bir diğer bakteri türü "shigella"dır. Bu bakterinin neden olduğu zehirlenmelerde belirtiler bir veya iki gün içinde ortaya çıkabilir. Bulantı, kusma, ateş, kramplar, karın ağrıları ve dışkıda kan gibi belirtilerle kendini gösterir. En ciddi ve ölümcül gıda zehirlenmesine neden olan bakterilerden biri ise "clostridium botulinum"dur. Konservelerde, ette, sebze ve meyvede bulunabilen bu bakteri, felce, solunum durmasına ve ölüme yol açabilir.

Et Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, düşük fiyatlı ve kaynağı bilinmeyen, açık tezgahlarda satılan ürünlerin satın alınmaması gerektiğini belirtti. Etlerin güvenilir şarküterilerden alınmasını, paketli ürünlerde ise paketin hasar görmediğinden emin olunmasını ve etiketlerin okunmasını tavsiye etti. Üretim ve son tüketim tarihleri kontrol edilmeli ve çiğ süt tüketilmemelidir.

Gıdaların Korunması İçin Öneriler

Gıdaların bozulmasını önlemenin en pratik yolu, buzdolabı veya dondurucuda saklamaktır. Pişmiş gıdalar hemen tüketilmeyecekse iki saat içinde buzdolabına konulmalıdır. Tüketilecek yemekler 70 derece üzerinde ısıtılmalı ve aynı yemek tekrar tekrar ısıtılmamalıdır. Dondurucudan çıkarılan gıdalar çözüldükten sonra tekrar dondurucuya konulmamalıdır. Pişmiş ve çiğ gıdaların temasından kaçınılmalı, besin hazırlığı yapan bireylerin ellerini en az iki dakika sabunla yıkamaları gerekmektedir. Elinde kesikler veya açık yaralar bulunan kişiler besin hazırlığı yapmamalıdır; zorunlu durumlarda ise eldiven kullanılmalıdır.

Sebze ve Meyveler İyice Yıkanmalı

Gültaç Dayı Çamır, özellikle çiğ et, yumurta veya kümes hayvanları gibi gıdalarla temas eden ellerin iyice yıkanması gerektiğini vurguladı. Bu tür riskli gıdalar ile pişirilmeden tüketilecek sebze ve meyveler için ayrı doğrama tahtası ve bıçaklar kullanılmalıdır. Sebze ve meyveler iyice yıkanmadan tüketilmemelidir. Yiyeceklerin yeterli süre ve sıcaklıkta piştiğinden emin olunmalıdır. İshal ve kusma durumunda dinlenilmeli ve temiz su, ayran, maden suyu, şekersiz çay ile sıvı alımı artırılmalıdır. İshal durumunda pirinç lapası, yoğurt, muz, şeftali ve haşlanmış patates gibi gıdalar tüketilmelidir.


Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans