• DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3
  • DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Yaz Aylarında Dış Kulak Enfeksiyonlarına Dikkat: Uzmanlardan Önemli Uyarılar


Dr. Sancak, deniz ve havuz aktivitelerinin yoğun olduğu yaz döneminde dış kulak enfeksiyonlarının sıklıkla görüldüğünü belirtti.

Yaz Aylarında Dış Kulak Enfeksiyonlarına Dikkat: Uzmanlardan Önemli Uyarılar
Görsel Kaynağı :
İHA

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mecit Sancak, yaz aylarında dış kulak enfeksiyonlarının arttığına dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu. 

Yaz Aylarında Enfeksiyon Riski Artıyor

Dr. Sancak, deniz ve havuz sularında bulunan bakteriler ve mantarların dış kulak yolu iltihabına neden olabileceğini ifade etti. Sıcak ve nemli bölgelerde bu enfeksiyonların daha sık görüldüğünü belirten Sancak, dış kulak enfeksiyonlarının şiddetli ağrı, işitme kaybı, kulak akıntısı ve ateş gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini söyledi.

Bakteri ve Mantarların Enfeksiyona Yol Açma Riski

Normalde dış kulak kanalının kendini temizleyebildiğini, ancak sıcak, karanlık ve nemli ortamlarda bakteri ve mantarların kolayca üreyebildiğini belirten Dr. Sancak, banyo veya havuzda kulak yoluna giren suyun içeride kalmasının mikropların yerleşmesine uygun bir ortam yarattığını vurguladı. Özellikle kirli suyla temasın dış kulak kanalında bakteri ve mantarların üremesini kaçınılmaz hale getirdiğini ekledi.

Önlemler ve Tedavi Yöntemleri

Dr. Sancak, dış kulak yolu enfeksiyonuna karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi. Kulakların temizlenmesi amacıyla pamuklu çubuklar veya parmak gibi sert cisimlerin kulağa sokulmaması gerektiğini belirtti. Ayrıca, havuz ve denizde su geçirmeyen kulak tıkaçları kullanmanın ve enfeksiyon sık sık tekrarlıyorsa yüzerken başlık takmanın önemini vurguladı. Suya maruz kalındıktan sonra kulak kanalının kurutulmasının önemli olduğunu belirten Sancak, yüzdükten veya duş aldıktan sonra başın ve kulak kepçelerinin hareket ettirilerek suyun dışarı akmasının sağlanması gerektiğini söyledi.

Dış Kulak Enfeksiyonu Belirtileri

Dış kulak yolu iltihabı belirtilerini kaşıntı, zonklayıcı ağrı, tıkanma ve akıntı olarak sıralayan Dr. Sancak, bu belirtilere bazen ateşin eşlik ettiğini ve kulak ağrısının boyun ve göz çevresine yayıldığını belirtti. Enfeksiyonun şiddetine göre belirtilerin değişebileceğini ifade eden Sancak, hafif enfeksiyonlarda kaşıntı ve kızarıklık, orta şiddetli enfeksiyonlarda işitme zorluğu ve şiddetli enfeksiyonlarda yüz ve boyuna yayılan ağrı görülebileceğini anlattı.

Tedavide İlk Adım: Su ile Teması Kesmek

Dış kulak yolu enfeksiyonu tedavisinde kulağın kuru kalmasının önemli olduğunu vurgulayan Dr. Sancak, su ile temasın kesilmesi, kulak içindeki kirlerin temizlenmesi ve lokal tedaviyle kulak damlalarının kullanılması gerektiğini söyledi. Antienflamatuar tedavi ve sistemik antibiyotiklerin de tedaviye eklenebileceğini belirtti.

Dış Kulak Enfeksiyonu Bulaşıcı Değildir

Dış kulak iltihabının bulaşıcı olmadığını belirten Dr. Sancak, hastaların sosyalleşmesinde bir sorun olmadığını ancak banyo yaparken kulaklarını korumaları gerektiğini vurguladı. Genellikle bir hafta 10 gün içinde tedaviye yanıt alındığını ifade eden Sancak, erken müdahalenin ağrıyı azaltacağını ve enfeksiyonun yayılmasını önleyeceğini sözlerine ekledi.

Dr. Mecit Sancak’ın bu uyarıları, yaz aylarında kulak sağlığını koruma konusunda dikkatli olunması gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Enfeksiyon riskini azaltmak için alınacak basit önlemler, yaz tatilini keyifle geçirmenizi sağlayabilir.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans