yandex
Yaz Aylarında Artan Böcek Sokmalarına Karşı Uzman Uyarısı
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Yaz Aylarında Artan Böcek Sokmalarına Karşı Uzman Uyarısı


Yaz aylarının gelmesiyle birlikte, böcek sokmalarına bağlı alerjik reaksiyonlarda artış görülmektedir. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, bu konuda önemli uyarılarda bulundu.

Yaz Aylarında Artan Böcek Sokmalarına Karşı Uzman Uyarısı
Görsel Kaynağı :
İHA

Prof. Dr. Nacaroğlu, insanların büyük bir çoğunluğunun hayatları boyunca en az bir kez arı sokmasına maruz kaldığını ve bu durumun bazen anafilaksiye yol açabileceğini belirtti. Anafilaksi, acil müdahale gerektiren, yaşamı tehdit edebilen ciddi bir alerjik reaksiyondur. Arılar dışında sivrisinekler, karıncalar ve at sinekleri gibi böceklerin sokmalarının daha az ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabileceğini ifade eden Nacaroğlu, "Bu böceklerin tükürük proteinlerine duyarlı kişilerde, ısırık sonrasında genellikle hafif cilt reaksiyonları görülür. Ancak bazı durumlarda, geniş ve kaşıntılı şişlikler de gelişebilir," dedi.

En Sık Karşılaşılan Böcek Sokmaları Arı Sokmaları

Arı sokmalarının en sık karşılaşılan böcek sokmaları arasında olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nacaroğlu, arı sokmalarının bazen sistemik alerjik reaksiyonlara (anafilaksi) yol açabileceğini vurguladı. "Anafilaksi, yaşamı tehdit edebilen bir durum olduğundan, acil müdahale gerektirir," diyen Nacaroğlu, ateş karıncası gibi bazı karınca türlerinin sokmasının da ciddi alerjik reaksiyonlara ve hatta anafilaksiye neden olabileceğini belirtti.

Sivrisinek Isırıklarına Dikkat

Sivrisinek ısırıklarının da ciltte hafif lokal reaksiyonlara veya şiddetli alerjik reaksiyonlara yol açabildiğini belirten Prof. Dr. Nacaroğlu, ısırık bölgesinde 20 dakika içinde belirginleşen kabarıklık, kızarıklık ve 24-36 saat içinde kaşıntılı büyük kabartılar oluşabileceğini söyledi. Bu belirtilerin genellikle birkaç gün içinde geçtiğini, ancak bazı kişilerde, sokmadan sonraki dakikalar içinde kaşıntılı, kırmızı ve sıcak şişlikler gelişebileceğini ekledi.

Kimler Daha Duyarlı?

Özellikle açık alanlarda çalışanlar, bebekler ve küçük çocuklar gibi bağışıklık sistemi zayıf olanların sivrisineklere karşı daha duyarlı olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Nacaroğlu, sivrisinek alerjisi tanısında deri testleri ve kan testlerinin kullanılabileceğini belirtti. Alerji tedavisinde ise sivrisineklerin yoğun olduğu alanlardan kaçınmak, kişisel koruyucular kullanmak ve kaşıntıyı azaltmak için antihistaminik şurupların tercih edilebileceğini söyledi. Şiddetli cilt reaksiyonlarında topikal kortikosteroid kremler kullanılabilir.

Adrenalin Otoenjektörünün Önemi

Anafilaksi öyküsü olan kişilerin adrenalin otoenjektörü taşımaları ve kullanımı hakkında bilgi sahibi olmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Nacaroğlu, çocuk hastalarda da alerjik şok belirtileri gözlendiğinde adrenalin otoenjektörü reçete edilmesi gerektiğini ve ebeveynler ile bakıcılara kullanımı hakkında mutlaka bilgi verilmesi gerektiğini söyledi.

Sağlığınızı Koruyun

Sağlığınızı korumak ve böcek alerjilerine karşı önlem almak için bu bilgileri dikkate almanız önemlidir. Unutmayın, ciddi alerjik reaksiyonlarda derhal tıbbi yardım almanız hayati önem taşır.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans