• DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3
  • DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Yapay Zeka Destekli Enfeksiyon Önleme Sistemi Başlatıldı


Bu sistem, özellikle yoğun bakım ünitelerinde sıkça karşılaşılan ve tedavi sürelerini uzatan enfeksiyon risklerini en aza indirmeyi hedefliyor.

Yapay Zeka Destekli Enfeksiyon Önleme Sistemi Başlatıldı
Görsel Kaynağı :
İHA


Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, hastane enfeksiyonlarının azaltılması için yapay zeka destekli bir otomasyon sistemi test etmeye başladı. Bu sistem, özellikle yoğun bakım ünitelerinde sıkça karşılaşılan ve tedavi sürelerini uzatan enfeksiyon risklerini en aza indirmeyi hedefliyor. Pilot uygulamanın tanıtımı ve eğitimi, Giresun İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Muhammet Bulut, Hastane Başhekimi Doç. Dr. Fazıl Kulaklı ve Giresun Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meltem Arzu Yetkin ile hastanenin sağlık personelinin katılımıyla gerçekleşti.

El Hijyeni Eksikliğine Karşı Akıllı Çözüm

Dünya Sağlık Örgütü, hastane enfeksiyonlarının en büyük sebeplerinden birinin el hijyeni eksikliği olduğunu belirtirken, geliştirilen sistem, bu eksikliklerin giderilmesini amaçlıyor. Türk yazılımcı ve mühendisleri tarafından geliştirilen sistemin patent sahibi Batu Ergör, el yıkama ve hijyen takibinin elle yapıldığına dikkat çekti. Ergör, "Yapay zeka destekli otomasyon sistemiyle bu işlemler dijital ve otomatik hale getiriliyor, böylece aksaklıklar hızlıca tespit edilebiliyor," dedi.

Sensörlerle Donatılmış Akıllı Sistem

Sistem, sağlık çalışanlarının el hijyeni prosedürlerine tam uyumunu sağlamak için yoğun bakım ünitelerine yerleştirilen sensörler ve kişiye özel akıllı yaka kartları kullanıyor. Sağlık personeli, belirlenen alanlara giriş ve çıkışlarda uyarılar alarak yönlendiriliyor. Ergör, "Bu sayede el hijyen uyum oranları artarken, hastanelerin enfeksiyon kontrol birimlerinin raporlamaları hızlı ve güvenilir bir şekilde yapılabiliyor," şeklinde konuştu.

Enfeksiyonlardan Kaynaklanan Ölümler Azaltılabilir

Her yıl yüzbinlerce hasta hastane enfeksiyonlarına maruz kalıyor. Ergör, "El hijyen uyum oranlarının yükselmesi sayesinde enfeksiyona bağlı can kayıplarının önüne geçilebilir ve sağlık sisteminde milyarlarca dolarlık tasarruf sağlanabilir," dedi. Giresun Eğitim Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Meltem Arzu Yetkin ise, "El hijyenine dikkat etmek, hastane enfeksiyonlarıyla mücadelede en kolay yol," dedi.

Pilot Uygulama Sonuçları Bekleniyor

Hastane Başhekimi Doç. Dr. Fazıl Kulaklı, sistemin pilot uygulamasının 12 yataklı bir yoğun bakım ünitesinde başladığını ve elde edilen verilerin enfeksiyon oranlarını düşürmesi halinde diğer ünitelerde de kullanılacağını belirtti. Kulaklı, "Bu sistem, el hijyeni konusunda tüm çalışanlarımızı bilgilendirerek onlara hatırlatmalar yapacak," şeklinde konuştu. Geliştirilen yerli sistemin, yoğun bakımlarda enfeksiyon önleme konusunda önemli bir adım olması bekleniyor.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans