VİZESİZ GİDİLEN ÜLKELER NERELERDİR?
-
vize vize nasıl alınır vize için evraklar neler vizesiz ülkeler yurtdışı seyahati avrupa vizesiz ülkeler
Vize nedir? Vize nasıl alınır? Vize için gerekli evraklar nelerdir? Vizesiz gidilebilecek ülkeler nerelerdir?
Vize nedir? Vize nasıl alınır? Vize için gerekli evraklar nelerdir? Avrupa'da vizesiz gidilebilecek ülkeler nerelerdir?
Vize nedir?
Bulunduğumuz ülkeden bir başka ülkeye gitmek istediğimizde gitmek istenilen ülkenin konsolosluğundan alınması gereken resmi izin evrakıdır. Bu amaçla öncelikle ilgili ülke konsolosluğuna müracaat edilmelidir. Daha sonra konsolosluk müracaat sırasında verilen evrakları inceleyerek ülkeye girişe onay veya red verebilir. Vize geçerlilik süresi ise ilgili kurumun incelediği koşulların uygunluğuna göre belirlenir. Ülkeye giriş yapabilmek için mutlaka vize başvurunun onaylanmış olması gereklidir. Konsolosluktan vize müracaat talebin olumlu sonuçlanmadığı takdirde, yasal olarak bahse konu ülkeye giriş yapılamaz. Bunların dışında Türkiye Cumhuriyeti ile bazı ülkeler arasında özel anlaşmalar da vardır. Bu anlaşmalar uyarınca ilgili ülkelere giriş yaparken vize alınması gerekmez.
Vize nasıl alınır?
Vize almak için yapılacak işlemler her ülkeye göre değişiklik gösterebilir.
- Öncelikle ülkeye geri dönüş tarihinden itibaren en az 6 boyunca geçerli olmak üzere pasaport olmalıdır.
- Vize başvurusu için konsolosluk tarafından istenen belgeleri hazırlamalı. Evrakların eksiksiz olarak teslim edilmesi çok önemlidir. Eksik evrak olması halinde başvurun olumsuz sonuçlanabilir.
- Evraklar topladıktan sonra ilk başvuru sırasında vize randevusu alınması gerekir. Vize randevusu için önerilen tarih, ideal olarak seyahate çıkmadan 1 ay öncesidir. Bu aşamada en önemli konu pasaport bilgilerinin doğruluğunun kodlanmasıdır. Aksi takdirde başvuru geçersiz sayılır.
- Bazı ülkeler e-vize aracılığı ile yapılan başvuruları da şahsen yapılmış müracaatlar gibi değerlendirip işleme alınabilir. E-vize veren ülkeler bu kolaylık sayesinde işlemler hızlanır. Randevu konusundaki gerekliliği, ilgili ülkenin ülke sınırları içerisindeki konsolosluğuna ait web sitesinden öğrenilir.
- Randevu günü geldiğinde tam randevu saatinde vize başvuru dosyasını, bütün evraklar tamamlanmış olarak konsolosluğa teslim edilmesi gerekir. Bu evraklar konsolosluk tarafından istenen müracaat formu, konsolosluğun istediği formatta yazılmış dilekçeler, konaklama belgeleri ve uçuş biletleri gibi belgelerdir.
- Mülakat sonrasında önce parmak izi verilir. İlk kez vize alınıyorsa parmak izi taraması yaptırmak gerekir.
- İlerleyen aşamada vize başvuru ücreti yatırılır. Başvuru ücreti bazı ülkelerin konsoloslukları tarafından bildirilen ilgili banka hesabına yatırılabilir. Bazı ülkeler ise bu ücreti, başvuru randevusu sırasında tahsil eder.
- Vize başvurusunun takip edilmesi gerekir. Vize alma işlemi tamamlanana kadar elçilik ilave belge(ler) talep edebilir. Bu amaçla başvuru ücretinin yatırılmasından sonra elçilik tarafından verilen “başvuru takip fişi’’ ile internet üzerinden ya da telefonla arayarak işlemlerinin hangi aşamada olduğu takip edilmelidir.
Vize için gerekli evraklar nelerdir?
- Pasaport
- Biyometrik fotoğraf
- Banka hesap dökümü
- Mesleki durum belgesi
- İkametgah belgesi
- Evli bireyler için aile cüzdanı
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
Vizesiz gidilebilecek ülkeler nerelerdir?
Avrupa Vizesiz Ülke Önerileri
BOSNA HERSEK
Kültür ve medeniyetin geçiş yerlerinden olan Bosna-Hersek, yaşadığı iç savaştan sonra küllerinden yeniden doğmuş ve tüm güzellikleri ile gözde turizm rotalarından biridir. Bosna Hersek’te mimari ve doğanın müthiş harmonisi yaşanılır.
KARADAĞ
Yemyeşil doğanın ve harika deniz manzarasının keyfini sürmek isteyenlerin tercihidir Karadağ. Ekonomik seyahat etmek isteyenlerin uğrak noktasıdır.
SIRBİSTAN
Berlin ya da Budapeşte gibi Avrupa’da gençliğin nabzının attığı yer,etnik çeşitlilik ve kültürel yapısı ile dikkat çeken Sırbistan tarih boyunca birçok devlete ev sahipliği yapmıştır. Ülkede Roma ve Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalan birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Bununla birlikte Sırbistan’da sağlık turizmi de bir hayli gelişmiş durumdadır. Ülkenin çeşitli yerlerinde bulunan ünüyle bilinen şifalı sular ve kaplıcalar, dünyanın her noktasından turistin ülkeyi ziyaret etmesine sebep olur.
MAKEDONYA
Roma ve Osmanlı döneminden kalma köprüleri, tarihi binaları ve ibadet merkezleri ile dikkat çeken bir ülke olan Makedonya otantik görüntüsü, sıcakkanlı insanları ve çok ulusluluğu ile ön plana çıkar. Sahip olduğu ulusal parkları, doğal güzellikleri ve sakin yapısı ile misafirlerine güzel bir seyahat deneyimi yaşatır.
KOSOVA
Bilinen tarihi Roma İmparatorluğu’na kadar uzanan ülke, bir dönem Osmanlı İmparatorluğu’na da ev sahipliği yapmıştır. Tarih boyunca Bulgar, Hun, Oğuz, Avar ve Peçenek gibi pek çok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapmış olan bölge Roma İmparatorluğu döneminde “Dardania” adıyla bilinmektedir.
ARNAVUTLUK
Arnavutluk, şimdilerde hem Balkan hem Akdeniz ülkesi olması sebebiyle turistlerin gözde rotaları arasında yerini aldı. Özellikle tarihi dokusu ve mimari yapıları ile öne çıkan Arnavutluk’a güzel bir seyahat planı düzenlenebilir.
arrr.png image widget. Press Enter to type after or press Shift + Enter to type before the widget
Muhabir : Gizem Nur ALPTEKİNNiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)