Medicana Konya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan: "Yaz Aylarında Enfeksiyon Riskine Dikkat"
Havaların ısınmasıyla birlikte serinlemek için havuzları tercih eden vatandaşları uyaran uzmanlar, enfeksiyon kapma riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Medicana Konya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan, yaz aylarında bakterilerin, parazitlerin ve mantarların üremesinin arttığını ifade ederek, özellikle durgun su kaynakları olan havuzlarda yüzmenin enfeksiyon riskini artırdığını söyledi.
Yaz Aylarında Enfeksiyonlar Artıyor
Dr. Uğurcan, yaz aylarının gelmesiyle havuzlara olan ilginin arttığını belirtti ve "Yaz aylarında enfeksiyonların, bakterilerin, parazitlerin ve mantarların üremeleri artıyor. Özellikle havuz gibi durgun su kaynaklarında yüzmek, burada vakit geçirmek bakterilerin vücudumuza geçmesine neden olabiliyor. Kapalı havuzlar ve küçük havuzlar, kalabalık insan toplulukları nedeniyle enfeksiyon kaynağı olabiliyor" dedi.
Havuzlardan Bulaşan Enfeksiyonlar
Birçok enfeksiyonun havuz yoluyla geçebileceğini ifade eden Dr. Uğurcan, "Özellikle ishal yapan, ateşle seyreden enfeksiyonlar yaz aylarında artıyor. Tifo, dizanteri ve amip gibi bakteriyel enfeksiyonlar, adenovirüs ve rotavirüs gibi viral enfeksiyonlar havuz yoluyla bulaşabiliyor. Genç kadınlarda idrar yollarını tutan mantar enfeksiyonları da havuzlardan veya soyunma odaları ve ortak tuvaletlerden bulaşabiliyor" diye konuştu.
Risk Gruplarına Dikkat
Dr. Uğurcan, kreş çağındaki çocuklar ve yaşlı hastaların enfeksiyon riskine karşı daha dikkatli olması gerektiğini belirtti. "Kreş dönemindeki 3-4 yaş gruplarındaki çocukların ve yaşlı hastaların daha dikkatli olması gerekiyor. Enfeksiyon kapıldığı zaman havuzdan sonraki 1-2 gün içerisinde kendini belli eder. 38-39 derecelerde ateş yüksekliği, bulantı, kusma ve ishal şikayetleri enfeksiyon belirtisi olabilir" dedi.
Korunma Yolları
El yıkamanın ve kişisel hijyenin enfeksiyonlardan korunmada önemli olduğunu vurgulayan Dr. Uğurcan, "Tuvaletler, ortak kullanılan duşlar ve soyunma odalarından da enfeksiyon geçişi olabilir. Havuzun temizliği, klorlanması, su akışının sağlanması ve günlük bakımlarının yapılması önemlidir. Kalabalık havuzların dinlendirilmesi ve grup grup kullanılması da koruyucu bir yöntem olabilir" şeklinde konuştu. Denizin enfeksiyon riskinin daha düşük olduğunu belirten Uğurcan, imkanı olanların denize girmeyi tercih edebileceğini söyledi.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)