Uzmanlar Erken Menopoz Riski Konusunda Uyarıyor: Sigara Kullanımı Yaşı Geri Çekiyor
Türkiye’de kadınlarda ortalama menopoz yaşı 47 iken, bazı faktörler nedeniyle bu yaş 40’a kadar düşebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Müzeyyen Uyanık, erken menopozun en önemli nedenlerinden birinin sigara kullanımı olduğunu belirterek kadınları uyardı.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Müzeyyen Uyanık, 40 yaş öncesi ortaya çıkan menopozun “erken menopoz” olarak tanımlandığını ve bu sürecin sigara gibi faktörlerle hızlandığını açıkladı. Uyanık, menopozun ortalama olarak 40 yaş sonrasında kadınlık hormonunun azalmasıyla başladığını vurguladı.
"Menopoz bir kadının yaşamında önemli bir dönemdir," diyen Prof. Dr. Uyanık, menopozun kadın hayatının doğal bir evresi olduğunu, ancak bu sürecin yaklaşık 12 ay boyunca adet görememe durumu ile tanımlandığını belirtti. Türkiye'de menopozun ortalama görülme yaşı 47-49 arası iken, dünya genelinde bu yaş aralığı 51-55 olarak kaydediliyor. Uyanık, “Bu dönem neredeyse bir kadının yaşamının üçte birini kapsadığı için, sağlıklı geçirilmesi büyük önem taşıyor,” dedi.
Sigaranın menopoz yaşını ortalama iki yıl geriye çektiğini belirten Uyanık, menopoz döneminde östrojen hormonunun azalmasıyla sıcak basması, terleme, çarpıntı, uykusuzluk, sinirlilik, unutkanlık gibi birçok sağlık probleminin görülebileceğini ifade etti. Ayrıca, uzun dönemde kemik erimesi ve kalp-damar hastalıklarının riskinin arttığını belirtti.
Prof. Dr. Uyanık, bu dönemde kadınların günlük 30 dakikalık yürüyüş ve kas güçlendirici egzersizler yapmalarını önerdi. Yaz aylarında güneş ışığından faydalanmanın, yüksek proteinli ve düşük yağlı bir beslenmenin, kalsiyum açısından zengin gıdalar tüketmenin kemik kaybını önlemede önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, en düşük ve etkili dozda hormon tedavisiyle menopoz semptomlarının ve kemik erimesinin önüne geçilebileceğini ekledi.
Menopoz döneminde meme ve jinekolojik kanserlerin sık görüldüğüne dikkat çeken Uyanık, kadınların yılda bir kez sağlık kontrollerini aksatmamaları gerektiğini söyledi. Meme kanseri için mamografi, rahim ve rahim ağzı kanserleri için jinekolojik ultrasonografi ve smear testi gibi taramaların düzenli olarak yapılmasının önemine vurgu yaptı.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)