• DOLAR
    32,5333
    %0,11
  • EURO
    34,9187
    %-0,06
  • G. Altın
    2.436,28
    %0,04
  • Ç. Altın
    3.954,23
    %0,00
  • BIST
    10.355
    0
  • BITCOIN
    61,260.77
    -0.38
  • ETHEREUM
    3,376.88
    -0.39
  • DOLAR
    32,5333
    %0,11
  • EURO
    34,9187
    %-0,06
  • G. Altın
    2.436,28
    %0,04
  • Ç. Altın
    3.954,23
    %0,00
  • BIST
    10.355
    0
  • BITCOIN
    61,260.77
    -0.38
  • ETHEREUM
    3,376.88
    -0.39

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

UZMANLAR AÇIKLADI! GÖKTAŞI DÜŞTÜ MÜ?


Dün akşam saatlerinde Türkiye’nin çeşitli illerinden gökyüzünde görülen büyük ve parlak cisim hakkında uzmanlar açıklamalarda bulundu

UZMANLAR AÇIKLADI! GÖKTAŞI DÜŞTÜ MÜ?


Dün akşam saatlerinde Türkiye’nin çeşitli illerinden gökyüzünde görülen büyük ve parlak cisim hakkında uzmanlar açıklamalarda bulundu. Uzmanların yaptığı vatandaşları heyecanladnıran cismin meteor olduğunu açıkladı.

YAKUPHANOĞLU, METEOR DEDİ

Fırat Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, güneş sistemi hakkında bilgiler verdi. Yakuphanoğlu, farklı boyutlarda milyonlarca asteroit adı verilen kaya ve metal parçalarının güneş sistemi yörüngesinde dolandığını söyledi.
Güneş sisteminde bulunan çeşitli gök cisimlerinden kopan ve ayrılan farklı boyutlarda kaya parçalarının çekim kuvvetlerinin etkisiyle bazı zamanlarda dünyanın yörüngesine girdiğini ve büyük bir hızla atmosferde yol aldığını anlatan Yakuphanoğlu, dün akşam saatlerinde meydana gelen olayında bu sebepten gerçekleştiğini anlattı. 
Meteorlar hakkında konuşan Yakuphanoğlu, atmosfere saniyede 12 ile 72 kilometre gibi hızlarda girdiklerini, yeryüzüne ulaşana kadarda basınç, sürtünme gibi farklı etkiler sonucunda meteorların alev aldıklarını söyledi. Bu doğrultuda meydana ışık ve ısı saçan meteorların içerisinde bulunan maddeye göre renk farklılıklarının oluştuğuna değinen Yakuphanoğlu dün yaşanan meteor olayında mavi ışık görüldüğünü ve bununda meteorun bakır maddesi ağırlıklı bileşenler içerdiği söyledi.  

Yakuphanoğlu, dün yaşanan olayın benzerlerini gelecekte daha çok olacağını ön gördüklerini belirtti. bu  büyüklükte ki meteorların dünyaya zarar vermesinin mümkün olmadığını söyleyen Yakuphanoğlu, dünya atmosferine giren meteorların sürtünme, basınç gibi etkenlerde yeryüzüne ulaşmadan yok olduğunu ifade etti.

“FARKLI BÖLGELERDE YILDIZ KAYMASI ŞEKLİNDE GÖRÜLDÜ”
Konuyla alakalı konuşan Batman Üniversitesi Beşiri Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu Elektrik ve Enerji̇ Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali İhsan Keskin, dün yaşanan olayın meteor düşmesi olduğunu, bizim bakış açımıza paralel bir şekilde atmosfere girdiği için bu kadar büyük bir parlama gördüğümüzü ifade etti. 
Meteorlar hakkında bilgi veren Keskin, farklı boyutlarda olan meteorların bazılarının ceviz büyüklüğünde bazılarının da 7 santimetreyi geçecek boyutlarda olduğunu söyledi. Keskin, meteorların belli sebeplerle yeryüzüne 70-80 kilometre mesafede atmosferde yok olduklarını vurguladı. Keskin açıklamasının devamında, “Birçok ilden büyük bir ışık yansıması olarak görülen meteor, dünyanın farklı noktalarında yıldız kayması şeklinde görüldü. Bizim bölgemizde ise bu durum gökyüzünde 2-3 saniyelik bir aydınlanmaya sebep oldu." Şeklinde konuştu

Muhabir : AA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans