Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Edanur Köyceğiz, Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiye ettiği günlük 5 gramlık tuz tüketim sınırının ülkemizde aşıldığını belirterek, tuzun aşırı kullanımının tansiyon, kemik erimesi, kalp-damar hastalıkları ve böbrek rahatsızlıklarına yol açabileceğine dikkat çekti.
Halk Sağlığı Uzmanı Uzman Doktor Edanur Köyceğiz, yemeklerde tat vermek ve besinlerin dayanıklılığını artırmak için kullanılan tuzun, sağlık açısından kontrollü bir şekilde tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Köyceğiz, Türk kültüründe sözün güzelleştirilmesi için “söze tuz katmak” gibi ifadelere yer verildiğini hatırlatarak, her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi tuzun da aşırı tüketiminin sağlığa olumsuz etkileri olduğuna dikkat çekti.
Dünya Sağlık Teşkilatı'nın tavsiyelerine göre, günlük toplam tuz tüketiminin 5 gramı geçmemesi gerektiğini belirten Dr. Köyceğiz, Türkiye'deki tuz tüketiminin önerilen miktarın üzerinde olduğunu ifade etti. “2008 yılında yapılan SALTurk çalışmasında günlük ortalama tuz tüketimi 18,01 gram, SALTurk-2 çalışmasında 14,8 gram, Türkiye Hane Halkı Araştırması’nda ise 9,9 gram olarak ölçülmüştür. Bu değerler, önerilen seviyelerin çok üzerindedir” dedi.
Aşırı Tuz Tüketimi Nelere Yol Açıyor?
Yüksek tuz tüketiminin kan basıncını artırıcı etkisi olduğunu belirten Köyceğiz, “Tansiyon düşüklüğünde tuzlu ayran tüketme alışkanlığı bu etkinin bir sonucudur. Ancak fazla tuz tüketimi normal tansiyonu bile yükseltebilir. Araştırmalara göre, 100 mlmol/gün tuz tüketimi büyük tansiyonda 5,8 mmHg, küçük tansiyonda ise 3,8 mmHg artışa yol açabilmektedir” dedi. Ayrıca, aşırı tuz tüketiminin böbrekten kalsiyum atılımını artırarak kemik erimesine, kalp-damar hastalıklarına, kansere ve obeziteye yol açabileceğini ifade etti.
“Önce Yemeğin Tadına Bakalım”
Dr. Köyceğiz, tuz kullanımını azaltmak için yemeklere tuz eklemeden önce tadına bakılması gerektiğini önerdi. “Damak tadımız değişebilir, bu nedenle kendimizi yavaş yavaş az tuzlu yemeye alıştırmalıyız. Sebzeleri taze ve tuz eklemeden tüketmek de sağlıklı bir tercih olacaktır” diye konuştu. Tuz yerine baharatlarla tatlandırmayı öneren Köyceğiz, sağlıklı bir yaşam için dengeli ve yeterli tuz tüketiminin önemini vurguladı.
Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Köyceğiz, sağlıklı bir yaşam için dengeli bir diyet önerisinde bulunarak, “Hayatınızda tuz dahil her şeyin dengeli ve yeterli miktarlarda yer aldığı sağlıklı günler dilerim” şeklinde konuştu.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)