• DOLAR
    32,6226
    %-0,25
  • EURO
    34,9882
    %-0,54
  • G. Altın
    2.450,26
    %-0,29
  • Ç. Altın
    3.971,42
    %0,45
  • BIST
    10.739
    -0.31
  • BITCOIN
    60,662.00
    -0.26
  • ETHEREUM
    3,383.43
    -0.19
  • DOLAR
    32,6226
    %-0,25
  • EURO
    34,9882
    %-0,54
  • G. Altın
    2.450,26
    %-0,29
  • Ç. Altın
    3.971,42
    %0,45
  • BIST
    10.739
    -0.31
  • BITCOIN
    60,662.00
    -0.26
  • ETHEREUM
    3,383.43
    -0.19

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Üretici, tüccara mahkûm edildi


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım Orman Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, geçen yıla ait destek ödemelerinin halen hesaplara yatırılmadığını belirtti.

Üretici, tüccara mahkûm edildi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım Orman Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, geçen yıla ait destek ödemelerinin halen hesaplara yatırılmadığını belirtti. 

CHP’li Ömer Fethi Gürer, buğday üreticisinin tüccara mahkûm edildiğine değindi. 

Gürer, yaş çay alım fiyatının en düşük 25 lira olması gerektiğini ifade etti. 

PANCAR AVANS FİYATI BİRAN ÖNCE AÇIKLANMALI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şeker pancarı avans fiyatının biran önce açıklanması gerektiğini belirterek, “Şu anda şeker pancarı ekimi tamamlanmış olmasına rağmen, her yıl ekimden önce açıklanan avans fiyatı, kooperatif, birlik, fabrika ya da Türkşeker tarafından açıklanmaması kaygı vericidir. Geçtiğimiz dönemlerde ekim yapan üreticiler buğdaydan, ayçiçeğinden, mısırdan umduğunu bulamayınca, şeker pancarının sözleşmeli tarım olması nedeniyle şeker pancarı ekimine yönelmiştir. Bitkisel üretim tahmininde bu yıl şeker pancarı üretiminde %2,1 oranında gerileme beklenmesine rağmen, yine de üreticiler şeker pancarı ekimini gerçekleştirmiştir. Bir an önce avansların açıklanması gerekmektedir. 20 Eylül'de kampanya başlayıp yıl sonuna kadar devam etmekte, daha sonra da  bir yıl sonrasının Mart ayına kadar ödemeler gerçekleşmektedir. Şeker pancarı üreticilerinin bu taleplerini Tarım ve Orman Bakanı'nın duymasını temenni ediyorum.

DESTEKLER ENFLASYON KARŞISINDA ERİDİ

Geçen yıla ait buğday ve ayçiçeği destek ödemelerini halen hesaplara yatmadığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Geçtiğimiz yıl bazı bölgelerde buğdayda ve ayçiçeğinde desteklemeler de şu ana kadar verilmemiştir. Bu da çiftçiler tarafından bizlere sürekli iletilmekte, desteklemelerin bir an önce hesaplara yatması beklenmektedir. Bir yıl önce verilen destekler, bilindiği gibi enflasyon karşısında erimiş durumdadır.” şeklinde konuştu.

Fotoğraf 5.jpg

YAŞ ÇAY ALIM FİYATI ARTIRILMALI

Yaş çay alım fiyatının 17 lira ve 2 lira destek şeklinde açıklandığını ve desteğin bir yıl sonra verileceği düşünüldüğünde enflasyon karşısında bu desteğin herhangi bir getirisinin olmayacağını belirten Gürer, “Fiyatı 17 lira olan yaş çaya verilen 2 lira destek, 1 yıl sonra alınacak bir destek olduğu için çay üreticisinin de bu konudaki tepkisi vardır. En düşük çay taban fiyatı 25 lira olmalıdır.” dedi.

ÇİFTÇİ KAYGILI BEKLEYİŞ İÇİNDE

CHP’li Gürer, “Buğday ile ilgili şu ana kadar bir taban fiyat açıklanmamıştır. Geçtiğimiz yıl hasat öncesi taban fiyat açıklanmıştı. Çiftçi bu konuda kaygılı bir bekleyiş içindedir. Toprak Mahsulleri Ofisi ve tüccar açığa alım yapmaktadır. Fiyatını bilmeden ürününü götürüp üretici tüccara ya da TMO'ya taahhütname karşılığında teslim etmektedir. Bu yöntemle de çiftçi tüccara mahkûm edilmektedir. Bu aşamada da desteklemelerin ödenmesi, taban fiyatın buğdayda, avans fiyatının ise pancarda açıklanması ve ayçiçeği çiftçisinin de desteğinin bir an önce verilmesi ihtiyaçtır. Ayçiçeği gibi Türkiye'de açığı olan bir ürünün desteğinin bir yıl geçmesine rağmen verilmemesi, üreticiye 'Sen bu ürünü ekme, biz ithal edelim' anlayışından başka bir düşünce değildir.” dedi. 

Fotoğraf 5.jpg image widget. Press Enter to type after or press Shift + Enter to type before the widget
Muhabir : Hatice SÖYLER
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans