Ünlü şeften festival eleştirisi!
Şef Cenk İzgey, Niğde Gastronomi Festivali’nde yerel tatların yeterince tanıtılmadığını söyledi.
Bu yıl beşincisi düzenlenen 17-23 Ekim tarihleri arasında düzenlenen Niğde Gastronomi Festivali sona erdi.
Festival, renkli etkinlikleriyle kente hareket kazandırırken, ünlü şef Cenk İzgey festivalde yerel lezzetlerin yeterince ön plana çıkarılmadığını dile getirdi.
İzgey, “Niğde’ye geldiğimde Niğde tava, cevizli erişte, ayva dolması yemek isterdim ama burada bunları göremedim” diyerek yerel mutfağın tanıtımına yeterince önem verilmediğini söyledi.
Ünlü şef, Niğde Anadolu Haber Gazetesi ve TV 51’e yaptığı açıklamada gastronomi festivallerinin amacının şehirlerin mutfak kültürünü tanıtmak olduğunu belirterek, Niğde’nin kendine özgü lezzetlerinin festivalde hak ettiği ilgiyi görmediğini ifade etti.
PATATES VE ELMA DA YETERİNCE TANITILMADI
“Türkiye’nin birçok yerinde etkinliklere katılıyoruz, workshoplar yapıyoruz. Ama bizim her platformdaki ana temamız kendi mutfağımızı tanıtmak. Ben buraya geldiğimde Niğde’nin cevizli eriştesini, Niğde tavasını, ayva dolmasını yemek isterim. Çünkü diğer şehirlerde döneri, kebabı zaten bulabiliyoruz” dedi. İzgey, Niğde’de bulunduğu sürece kentin öne çıkan ürünleri olan patates ve elmanın da festivalde yeterince tanıtılmadığını da söyledi.
“YEREL ÜRETİCİLER SAHNEDE OLMALI”
Şef Cenk İzgey, gastronomi festivallerinde en önemli rolün yerel üreticilere ve tecrübeli işletmelere ait olduğunu belirterek, bu kişilerin organizasyonlarda daha fazla yer alması gerektiğini ifade etti. İzgey, “Gerçek kahramanlar üreticilerdir. Çünkü bir ili temsil eden, o ilin lezzetini yaşatan onlardır. Bu yüzden 50 yıllık tecrübeye sahip işletmelerin, yöreye gönül vermiş insanların bu festivallerde ön planda olması gerekiyor” dedi.
İzgey ayrıca, bazı yerel işletmelerin gerçek köy kahvaltısı geleneğini yaşattığını belirterek, “Köy kahvaltısında endüstriyel salam, reçel olmaz. Biz burada yöresel ürünlerle kahvaltı ettik, üreticilerle tanıştık. Bu çok kıymetli. Ancak bu anlayışın tüm festivale yayılması gerekir.” dedi.
“AMAÇ YEREL MUTFAĞI YAŞATMAK OLMALI”
Niğde’nin sahip olduğu zengin mutfak kültürünün tanıtımının önemine değinen İzgey, gastronomi festivallerinin yalnızca gösteri alanı değil, yerel lezzetleri yaşatma ve tanıtma platformu olması gerektiğini belirtti.
Muhabir : Aylin KİNNiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)