Turşuluk ürünlerin fiyatı geçen yıla göre artışa geçti
Niğde Pazartesi Pazarı’nda turşuluk sezonu devam ediyor.
Pazarcı Kemal Çifçi, uzun yıllardır bu işi yaptığını belirterek, “Eskiden hal olarak yapıyorduk, şu an da meyve sebzemiz olmadığı için normal pazarlara çıkıyoruz. Şu anda da çeşit olarak turşuluk satıyoruz. Bir hafta oldu sezon açılalı, 1–2 hafta daha hızlılık devam eder.” dedi.
Çifçi, turşuluk çeşitlerine ilginin yoğun olduğunu vurgularken fiyatların çiftçi ve vatandaş açısından farklı değerlendirildiğini şu sözlerle dile getirdi: “Fiyatlar geçen yıla oranla çiftçiyi düşünürsek ucuz ama milleti düşünürsek, asgari ücretle geçinen için kolay değil. Jelepon biber, kıl biber, dolma biber, yeşil biber, kardola gibi çeşitlerimiz var. Niğde halkı tarafından Turşuluk için daha çok kardola ve Arnavut tercih ediliyor” dedi.
Pazarcı esnafı Kemal Çifçi, “Fiyatlarda düşme olmayacağını belirtirken turşuluk bulamıyoruz, hava şartları bir soğuyor bir ısınıyor. Vatandaşın ilgisi yoğun fakat fiyatlara kiminin tepkisi var, kiminin yok mecburen alıyor. Bu ayda Okullar başladı, salça sezonu başladı, hepsi üst üste geliyor” dedi.

VATANDAŞ: “BÜTÇEM HANGİSİNE YETERSE ONU ALIYORUM”
Pazarda alışveriş yapan vatandaşlar ise fiyatların yüksekliğinden şikâyet ediyor.
Bir vatandaş, “Geçen seneye göre fiyatlar uçuk. Hangisi hesabıma gelir, bütçem hangisine yeterse onu alıyorum. Biber 100 lira olmuş, meyveler desen daha pahalı” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
Başka bir vatandaş da turşu için daha çok kornişon ve lahana tercih ettiklerini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
“Geçen sene de fiyatlar böyleydi, bu sene de aynı gibi geldi bana. Ama bu yıl meyve çok pahalı. Turşuluk için 15–20 gün sonra fiyatlar belki düşebilir. Biraz aceleci bir milletiz, hemen olsun yapalım diyoruz. Evlatlarımız uzakta, turşu istiyorlar; mecbur alıp yapıyoruz. Yaklaşık 40 kilo kornişon alacağız” şeklinde konuştu.

GEÇEN YILA GÖRE ARTIŞ DİKKAT ÇEKİYOR
Pazarda fiyatlar geçen seneye göre yükselmiş durumda.
Kardola geçen yıl 40 TL iken bu yıl 70 TL’ye çıktı. Acı Arnavut biber geçen yıl 30–40 TL arasındayken bu yıl 60 TL oldu. Jelepon biber geçen yıl 3 kilosu 100 TL iken bu yıl 2 kilosu 100 TL, yani kilosu 50 TL’ye satılıyor. Kıl biber ise geçen yıl 40 TL iken bu yıl 60 TL’ye yükseldi.
Vatandaşlar artan fiyatlara rağmen turşuluk ürünlere yoğun ilgi gösteriyor.


Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)