Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, 8 Haziran'da gerçekleştireceği uzay seferi öncesinde yaptığı açıklamada, "Uçuşta Azerbaycan bayrağı da Türk bayrağının hemen yanında göğsümün üzerinde yer alacak. Nasıl yeryüzünde bu iki ülkenin bayrakları yan yanaysa, uzay yolculuğum esnasında da yine yan yana olacaklar," dedi.
BİLİMSEL MİSYON VE HAZIRLIK SÜRECİ
Atasever, 8 Haziran'da yapılacak "Türk Uzay Bilim Misyonu Yörünge Altı Araştırma Uçuşu"nun, Nisan 2023'te ABD'nin Houston şehrinde başlayan ve Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) uzanacak Ax-3 görevinin parçası olarak kurgulanan bir eğitim adımı olduğunu belirtti. Bu uçuşun "herhangi bir ek maliyet doğurmadan" icra edileceğini vurgulayan Atasever, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK UZAY ve Türkiye Uzay Ajansı (TUA) olarak bu eğitim adımını bilimsel bir misyona dönüştürdüklerini söyledi.
Atasever, "7 farklı bilimsel deney seçtik. Bunların uzay aracına entegrasyonu üzerinde aylardır çalışıyoruz. Bu uçuş kapsamında gerçekleştireceğimiz deneylerin, ülkemizdeki uzay araştırma ve çalışmalarına önemli katkı sağlayacağını umuyorum," dedi.
UÇUŞUN DETAYLARI VE BİLİMSEL DENEYLER
Atasever, Virgin Galactic firmasının VSS Unity uzay aracının bir taşıyıcı araçla yaklaşık 45 bin fit irtifaya (14 kilometre) kadar seyahat edeceğini ve ardından taşıyıcı uzay aracının serbest kalacağını belirtti. Hibrit motorun ateşlenmesiyle 1 dakika içinde 90 kilometrelik irtifaya ulaşacaklarını ifade eden Atasever, uçuş esnasında 4,5 G kuvveti ve ses hızının 3 katı hıza erişeceklerini söyledi. Uçuş sırasında oluşacak mikro yer çekimi koşullarında çeşitli bilimsel deneyler yapacaklarını belirtti.
Atasever, uçuş için özel tasarlanan tulumun üzerinde 3 deney gerçekleştireceğini ve yaklaşık 3 dakika sürecek serbest düşüş fazından sonra uzay aracının atmosfere tekrar giriş yapacağını kaydetti.
PSİKOLOJİK VE FİZYOLOJİK ETKİLER ARAŞTIRILACAK
BEACON isimli beyin görüntüleme deneyinin önemine dikkat çeken Atasever, "Beynin prefrontal korteks bölgesindeki kan yayılımı ve omurilik sıvısının dinamiklerini 1,5 saat boyunca inceleyeceğiz," dedi. Ayrıca, "overview effect" olarak bilinen, dünyayı uzaydan görmenin insanlarda yarattığı psikolojik değişimlerin beynindeki izlerini de inceleyeceklerini belirtti.
IvmeRad Radyasyon Dozimetresi deneyiyle ne kadar radyasyona maruz kaldığını ölçerek gelecekteki uzay misyonları için veri toplayacaklarını söyleyen Atasever, UZİKAT deneyiyle de insülin kalemlerinin mikro yer çekimi ortamında etkinliğini gözlemleyeceklerini aktardı.
ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİ VE GELECEK PLANLARI
Atasever, gerçekleştirilecek deneylerin çoğunun uluslararası işbirliğiyle yapılacağını vurguladı. BEACON deneyi Harvard Tıp Fakültesi bünyesinde yer alan Uzay Tıbbı Araştırma Merkezi (CSMR) ile ortaklaşa yürütülecek. UZİKAT deneyi ise Axiom Space ve Türkiye Uzay Ajansı'nın ortaklığında gerçekleştirilecek.
Atasever, "Türkiye'nin kompleks ve çok fazlı malzemeleri mikro yer çekimi ortamında üretmesi gerektiğine inanıyorum. Bu, milyarlarca dolarlık katma değer yaratabilecek bir alan. Türkiye'nin bu pastadan maksimum payı alabilmesi için stratejimizi geliştirmemiz ve insan kaynağımızı hızla yetiştirmemiz gerekiyor," dedi.
UZAY YOLCULUĞUNA DUYGUSAL BİR BAĞ
Uzay yolculuğuna hazırlık sürecinde ABD'de çeşitli eğitimler aldıklarını ve mikro yer çekimi ortamında taşıyacağı deney ekipmanlarını test ettiklerini belirten Atasever, uzaya giderken Cumhurbaşkanı'nın TEKNOFEST'te teslim ettiği Türk bayrağını ve annesinin memleketi Azerbaycan'ın bayrağını yanında götüreceğini söyledi.
Atasever, aile ve yakın çalışma arkadaşlarının kendisi için kıymetli olan bazı minik objeleri de yanına alacağını ifade ederek, tarihi yolculuk için heyecanla hazırlandığını belirtti.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)