Gelirine göre en zor ev sahibi olunan ülke Türkiye oldu

KARAR.com’un haberine göre 2024 yılı, dünya genelinde konut piyasasında yaşanan dalgalanmalar ve yüksek faiz oranları nedeniyle ev sahibi olmanın giderek zorlaştığı bir yıl olarak kayıtlara geçti. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde, konut fiyatlarındaki artışın vatandaşların alım gücüyle kıyaslandığında daha belirgin bir krizi ortaya koyduğu gözlemlendi.
Uluslararası veri platformu Numbeo'nun 10 Eylül 2024 tarihli verilerinden yararlanılarak BestBrokers tarafından hazırlanan analiz, konut fiyatlarının maaşlara oranla ne kadar erişilebilir olduğunu ortaya koydu. Türkiye, bu çarpıcı tabloda ilk sıraya yerleşerek 2024’te konutun en erişilemez olduğu ülke oldu.
YILLIK GELİRLE KONUT SAHİBİ OLMAK MÜMKÜN DEĞİL
Analiz kapsamında ülkelerdeki konutların metrekare bazında ABD doları cinsinden fiyatları ile ortalama yıllık maaşlar karşılaştırıldı. Gelir-konut fiyatı oranı esas alınarak yapılan sıralamada Türkiye, yüzde 81,45’lik oranla listenin en üst sırasında yer aldı. Bu oran, Türkiye’deki bir bireyin yıllık gelirinin neredeyse tamamını bir konutun yalnızca bir bölümünü satın almak için harcaması gerektiğini ortaya koyuyor.
Bu durum, Türkiye’de ortalama bir vatandaşın konut sahibi olabilmek için neredeyse ömür boyu çalışması gerektiğine işaret ediyor. Artan döviz kurları, inşaat maliyetlerindeki yükseliş, yüksek faizli mortgage kredileri ve düşük gelir düzeyleri, bu tablonun başlıca nedenleri olarak öne çıkıyor.
SATIN ALMA GÜCÜNDEKİ DÜŞÜŞ KONUTU ERİŞİLEMEZ KILIYOR
Ekonomim’de yer alan bilgilere göre; listenin ikinci sırasında yüzde 59,04’lük oranla Nepal yer alırken, Hindistan yüzde 49,86 ile üçüncü sıraya yerleşti. Bu ülkeleri sırasıyla Endonezya, Ermenistan, Güney Kore, Peru, Dominik Cumhuriyeti, Brezilya ve Şili takip etti.
Araştırma, yüksek yaşam standartlarına sahip gelişmiş ülkelerde konut fiyatlarının pahalı olmasına rağmen, gelir düzeylerinin yüksek olması sayesinde konutun daha ulaşılabilir olduğunu gözler önüne seriyor.
Araştırmanın dikkat çeken yönlerinden biride, en pahalı konutlara sahip ülkelerin “konut erişilemezliği” listesinde yer almaması. Çünkü konutun erişilebilirliğinde yalnızca fiyatlar değil, maaş düzeyiyle doğrudan ilişkilendirilen satın alma gücü belirleyici oluyor.
Türkiye örneğinde ise, konut fiyatları bazı gelişmiş ülkelere göre daha düşük görünse de, hane halkı alım gücünün zayıflığı ve yüksek enflasyon nedeniyle konut, toplumun büyük bir kesimi için ulaşılmaz hale geliyor.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)