• DOLAR
    32,7268
    %-0,06
  • EURO
    35,2003
    %0,49
  • G. Altın
    2.447,76
    %-0,09
  • Ç. Altın
    3.951,61
    %0,00
  • BIST
    10.739
    0
  • BITCOIN
    63,295.96
    -0.39
  • ETHEREUM
    3,494.90
    -0.42
  • DOLAR
    32,7268
    %-0,06
  • EURO
    35,2003
    %0,49
  • G. Altın
    2.447,76
    %-0,09
  • Ç. Altın
    3.951,61
    %0,00
  • BIST
    10.739
    0
  • BITCOIN
    63,295.96
    -0.39
  • ETHEREUM
    3,494.90
    -0.42

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Tofu Nedir? Tofu Nasıl Yapılır?


Tofu nedir, tofu nasıl yapılır ve faydaları nelerdir gibi sorularınızın cevabını bu yazımızda okuyabilirsiniz. Tofu soya sütünden üretilen ve hayvansal gıda içermeyen vegan bir peynir türüdür.

Tofu Nedir? Tofu Nasıl Yapılır?
Görsel Kaynağı :
Bülten

Soya sütünden üretildiği için protein oranı oldukça yüksektir. Tofu Çin ve Tayland bölgelerinde sıklıkla tercih edilmektedir. İlk olarak Çin’de ortaya çıkan tofu, soya sütünün sıvı bölümünün buharlaşması sonucunda yoğunlaştırılarak ve preslenerek hazırlanır. Tofu peynire benzediği ve benzer yöntemler ile hazırlandığı için tofu peyniri olarak da adlandırılır. İçeriğinde birçok vitaminler, aminoasitler ve lif içerir. Bu bakımdan besleyici özellikleri mevcuttur. Bitkisel proteinler bakımından zengin olan tofunun vücut için birçok faydası bulunmaktadır. Düşük kalorili olması ile bilinen tofu, yüksek bir besleyiciliğe sahiptir. Tofu alerjik bir durum bulunmuyorsa güvenle tüketilebilir bir besindir.


Tofu Faydaları Nelerdir?
Tofu, içeriğindeki vitamin, mineral ve aminoasitler sayesinde oldukça besleyici ve faydalı bir besindir. 
Tofunun faydaları şu şekilde sıralanabilir:

Kemik sağlığı için faydalıdır,
Ruh sağlığı için faydalıdır,
Kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini azaltabilir,
Kan şekerinin düzenlenmesi konusunda faydalıdır,
Kanser riskini azaltabilir,
Protein açısından zengindir,
Vitaminler açısından zengindir,
Besleyicidir,
Kolesterolün düzenlenmesi konusunda faydalıdır,
Beyin sağlığı için faydalıdır,
Menopoz semptomlarını kontrol altında tutabilir.
Tofu, içeriğinde A vitamini, demir, fosfor, kalsiyum, çinko, lif, magnezyum ve protein gibi birçok yararlı besin öğesi içermektedir. Bu durum tofuyu yararlı bir yiyecek haline getirmektedir.

Tofu Ne Ä°ÅŸe Yarar?
Tofu, birçok formda ve kıvamda üretilmektedir. Bitkisel protein kaynağı olan tofu, yemeklerde, tatlılarda ve salatalarda kullanılabilmektedir. İçerdiği zengin proteinler ve mineraller ile oldukça faydalı bir besindir. Özellikle kalp sağlığı, beyin sağlığı, ruh sağlığı ve kemik sağlığı açısından önemlidir. Ayrıca tofu kan şekeri ve kolesterolün düzenlenmesi konusunda da oldukça faydalıdır.
Bununla birlikte tofunun bazı kanser hastalıklarına yakalanma olasılığını azaltma etkisi bulunduğu bilinmektedir.

Tofu Nasıl Yapılır?
Tofu, soya fasulyesinin soya sütü formunda getirilmesi ve sütün kesilerek peynir benzeri bir teknik ile preslenmesi yolu ile üretilmektedir. Sıcak soya sütünün kesilmesi için içeriğine magnezyum, sülfat ve kalsiyum gibi bileşikler eklenir ve soya sütünün kesilmesi sağlanır. Sonrasında kesilen süt peynir altı suyu benzeri sıvıdan ayrılır ve çeşitli yöntemler ile preslenerek içeriğinde kalan sıvıların tamamen ayrılması sağlanır. Soğutulmuş ve elde edilen süzülmüş posa küçük küpler şeklinde kesilir ve hazır hale getirilir. Bozulmaması için üretim sırasında süzülen suyunun içinde bekletilir.

Tofu Nasıl Kullanılır?
Tofu bitkisel kaynaklı bir peynir olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde tofu birçok şekilde, birçok yemekte ve salatalarda tüketilebilir. Olduğu hali ile veya pişirilerek de tüketilebilmektedir. Tofu tat olarak yoğun bir ürün olmadığından çeşitli baharatlar ve soslar ile isteğe göre tatlandırılıp tüketilebilir. Ancak çoğu kişi tarafından sade olarak da tüketildiği bilinmektedir.

Tofu Besin DeÄŸeri Nedir?
İçeriğinde aminoasitler, vitamin ve mineraller barındıran tofu oldukça sağlıklı bir besindir ve birçok mineralin kaynağıdır. Düşük kalorili olmasına rağmen oldukça besleyicidir. 
100 gr tofu için besin değerleri aşağıdaki gibidir:

Fosfor: 90 mg
Magnezyum: 25 mg
Demir: 5 mg
Çinko: 1 mg
Kalsiyum: 300 mg
Protein: 8 gr
Lif: 3 gr
Manganez: 0.5 mg
YaÄŸ: 8 gr
Kalori: 120 kcal
Tofu Türleri Nelerdir?
Tofu üç çeşit olarak üretilmektedir. Farklı çeşitlerde üretilmesinin sebebi kullanım amacı ve kullanılacak yemeğe uyumudur. Bunlar:
Yumuşak tofu: Yumuşak tofu ipeksi tofu kadar kremsi bir yapıya sahip değildir. Sıvı miktarı sert tofuya göre oldukça fazladır. 
Sert tofu: Sert tofu adından da anlaşılacağı üzere sert bir tofu çeşididir. İçeriğindeki sıvı miktarı çok az olduğundan yapısal olarak oldukça serttir.
İpeksi tofu: ipeksi tofu japon stili tofu olarak anılmaktadır. Kıvam olarak kremsi ve pürüzsüz bir yapıya sahiptir ve içerdiği sıvı miktarı diğer tofu türlerine göre daha fazladır. Kıvamının daha ipeksi ve kremsi olma sebebi içeriğindeki suyun miktarıdır.

Tofu Zararları Nelerdir?
Tofu bazı durumlarda zararlı bir hale gelebilir ve risk faktörü oluşturabilir. Bu durumlar:

Alerji: soya alerjisi bulunan bireylerin tofu tüketmesi sakıncalı bir durumdur. Soya alerjisi birçok bireyde görülebilen bir alerji türüdür.
Tiroid: Tofu, içerdiği bazı maddeler sebebiyle fazla tüketildiğinde guatr ve benzeri tiroid problemlerine zemin hazırlayabileceği düşünülmektedir.
Meme kanseri: Tofu yüksek miktarda tüketildiğinde, içerdiği izoflavon bileşiğinin östrojen etkileri sebebiyle kanser hücrelerinin artacağı düşünülmektedir.
Tofu, ,içeriğindeki östrojen özellikleri gösteren bileşen sebebiyle erkeklerde testosteron hormon düzeyini etkileyebileceği düşünülmektedir. Ancak böyle bir durum söz konusu değildir. Tofu, yukarıda yer alan potansiyel zararları dışında güvenli bir besin olarak kabul edilmektedir.

Tofu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Tofu Ne Demek?
Tofu, özellikle asya bölgesinde ortaya çıkan ve tüketilen bitkisel kaynaklı bir peynir türüdür. Ayrıca protein açısından da oldukça zengindir.

Tofu Neyden Yapılır?
Tofunun ana maddesi soya fasulyesidir. Soya fasulyesinden elde edilen soya sütü ile tofu hazırlanır.

Tofu Peyniri Faydaları Nelerdir?
Tofu, kalp hastalıklarının önlenmesi, menopoz belirtilerini azaltması, kemik sağlığı, beyin sağlığı, ruh sağlığı, kan şekeri ve kolesterolün kontrol altında tutulması konusunda oldukça faydalı bir besindir.

Muhabir : Bülten
NiÄŸde haber / NiÄŸde Son Dakika Haber / NiÄŸde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans