yandex
Tedavi Edilmeyen İdrar Yolu Enfeksiyonları Böbrek Yetmezliğine Yol Açabilir
  • DOLAR
    34,7415
    %0,10
  • EURO
    36,4745
    %0,01
  • G. Altın
    2.945,03
    %0,07
  • Ç. Altın
    4.801,56
    %0,00
  • BIST
    9.602
    0
  • BITCOIN
    96,027.09
    0.52
  • ETHEREUM
    3,640.34
    0.53
  • DOLAR
    34,7415
    %0,10
  • EURO
    36,4745
    %0,01
  • G. Altın
    2.945,03
    %0,07
  • Ç. Altın
    4.801,56
    %0,00
  • BIST
    9.602
    0
  • BITCOIN
    96,027.09
    0.52
  • ETHEREUM
    3,640.34
    0.53

Tedavi Edilmeyen İdrar Yolu Enfeksiyonları Böbrek Yetmezliğine Yol Açabilir


Dr. Öztürk, bu rahatsızlığın "basit bir enfeksiyon" olarak görülmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Tedavi Edilmeyen İdrar Yolu Enfeksiyonları Böbrek Yetmezliğine Yol Açabilir
Görsel Kaynağı :
AA

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, tedavi edilmeyen ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarının böbrek yetmezliğine neden olabileceğini açıkladı. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu vakalarında artış yaşandığını belirten Dr. Öztürk, bu rahatsızlığın "basit bir enfeksiyon" olarak görülmemesi gerektiğine dikkat çekti.

İdrar Yolu Enfeksiyonunun Belirtileri ve Önemi

Dr. Öztürk, idrar yolu enfeksiyonlarına genellikle bakterilerin, nadiren ise virüslerin yol açtığını ifade etti. Enfeksiyonun belirtileri arasında sık idrar yapma, idrar yaparken yanma, karın ağrısı, ateş, kusma ve ishal gibi şikayetler bulunabileceğini belirtti. Ancak bazen belirtiler gözlemlenmeyebilir, bu nedenle rutin kontrollerin büyük önem taşıdığını vurguladı. Özellikle çocukluk döneminde tedavi edilmeyen ve tekrarlayan enfeksiyonların böbrek yetmezliğine yol açabileceğini söyledi.

Rutin Kontrollerin Önemi

Dr. Öztürk, bebeklerin doğumdan sonraki ilk 6 ayda bir, altıncı aydan sonra ise 2 ayda bir, on sekizinci aydan sonra 3 ayda bir, iki-dört yaş arasında 6 ayda bir ve dört yaşından sonra yılda bir kontrole gelmelerini önerdi. Bu kontrollerde, genel muayenenin yanı sıra kasıklarda büyümüş lenf bezeleri, sık pişik oluşması, iştahsızlık, az kilo alma, huzursuzluk, bulantı ve kusma gibi şikayetlerin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. İdrar yolu enfeksiyonu tanısında tam idrar tahlili ve idrar kültürünün genellikle yeterli olduğunu ifade eden Öztürk, idrar kültüründe mikrop üremesi durumunda antibiyogram testi yapılması gerektiğini vurguladı.

Enfeksiyonun Ciddiyeti ve Tedavi Süreci

Dr. Öztürk, bazı idrar yolu enfeksiyonlarının bebeklerde ateş, kusma ve ishal gibi sistemik şikayetlere neden olabileceğini belirtti. Daha büyük çocuklarda böbreği tutan enfeksiyonların ise yüksek ateş, üşüme, titreme, ciddi karın ağrısı ve kusma gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini söyledi. Bu tür enfeksiyonların böbreklerde kalıcı hasara yol açabileceğini vurguladı.

Sık İdrar Yolu Enfeksiyonu ve Önleyici Önlemler

Öztürk, bazı çocukların doğuştan gelen anatomik yapıları ve bağışıklık sistemindeki eksiklikler nedeniyle sık idrar yolu enfeksiyonu geçirdiğini belirtti. Doğuştan böbrek anormallikleri, idrar kanallarında tıkanıklık ve idrar kaçakları gibi durumların sık enfeksiyonlara neden olabileceğini ifade etti. Ebeveynlerin rutin kontrolleri aksatmaması ve doğru alt temizliği yapmaları gerektiğini vurguladı.

Son olarak, enfeksiyon belirtilerinin kaybolmasının enfeksiyonun tamamen iyileştiği anlamına gelmediğini belirten Dr. Öztürk, tedavi sonrası idrar testi ve kültürünün yeniden yapılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, bezli bebeklerin dışkıları nedeniyle sıklıkla bez değişimi ve doğru alt temizliğinin enfeksiyon riskini azaltabileceğini ekledi.

Öztürk, dışkı bulaşmış bölgelerin bol suyla temizlenmesi gerektiğini ve ıslak mendil kullanımının cilt tahrişine neden olabileceğini belirtti.

Muhabir : AA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans