• DOLAR
    32,6226
    %-0,25
  • EURO
    34,9882
    %-0,54
  • G. Altın
    2.450,26
    %-0,29
  • Ç. Altın
    3.971,42
    %0,45
  • BIST
    10.739
    -0.31
  • BITCOIN
    60,662.00
    -0.26
  • ETHEREUM
    3,383.43
    -0.19
  • DOLAR
    32,6226
    %-0,25
  • EURO
    34,9882
    %-0,54
  • G. Altın
    2.450,26
    %-0,29
  • Ç. Altın
    3.971,42
    %0,45
  • BIST
    10.739
    -0.31
  • BITCOIN
    60,662.00
    -0.26
  • ETHEREUM
    3,383.43
    -0.19

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

TBMM’de çiftçi ve esnaf için ‘Faiz’ çağrısı


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçi ve esnaf kredilerinde faizlerin değişmemesi gerektiğini savundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçi ve esnaf kredilerinde faizlerin değişmemesi gerektiğini savundu. 

Gürer, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına konuyla ilgili kanun teklifi verdi. 

CHP’li Ömer Fethi Gürer, faiz kararının çiftçi ve esnafların beklemedikleri bir borç yükü altına girmesine neden olduğunu söyledi. 

KRİZ, EKONOMİK KOŞULLARI ZORLAŞTIRIYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizin uzun süredir içinde bulunduğu ekonomik kriz, esnaf ve çiftçilerin ekonomik koşullarını giderek zorlaştırmaktadır. Bu durum, onların önemli bir ekonomik baskı altına girmelerine neden olmuştur. Bu baskının önemli bir unsuru ise kredi faiz oranlarındaki artışlardır. Ayrıca, kullandıkları kredilere uygulanan değişken faiz oranlarının artırılması, çiftçi ve esnafların beklemedikleri bir borç yükü altına girmesine neden olmuştur.” dedi.

“ESNAFI İFLASIN EŞİĞİNE GETİREBİLİR”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, değişken faiz uygulaması ile esnafları ve çiftçilerin kullandıkları kredi faiz oranlarının güncellenerek artmasının esnaflarımızı iflasın eşiğine getirebileceğini belirterek, “Esnaf ve çiftçilerin kullandıkları kredilerdeki faiz oranlarında yapılan ani değişiklikler, borçlarının beklenmedik şekilde artmasına yol açmıştır. Özellikle esnafların kredi faiz oranlarındaki güncellemeler ciddi sorunlara neden olmaktadır. Bu faiz artışları, esnafların borçlanma maliyetlerini ciddi ölçüde artırmakta ve zaten kırılgan olan mali yapılarını daha da zora sokmaktadır. Esnaflar, artan faiz yükü altında nakit akışlarını yönetmekte zorlanmakta ve bu durum, işlerini sürdürülebilir kılmalarını engellemektedir.” şeklinde konuştu.

“CİDDİ EKONOMİK SORUNLAR YARATMAKTADIR”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçiler de esnaflar gibi benzer bir finansal baskı altındadır. Ziraat Bankası'ndan kullanılan kredilerin faiz oranlarında, değişken faiz uygulaması sonucu ciddi artış yaşanmıştır. Borcu devam eden krediler için de geçerli olan bu uygulama, çiftçilerin beklemedikleri bir borç yüküyle karşı karşıya kalmalarına yol açmıştır. Bu faiz oranlarındaki ani ve yüksek artışlar, hem esnaf hem de çiftçiler için ciddi ekonomik sorunlar yaratmaktadır. Bu tür değişiklikler, finansal planlama yapmayı neredeyse imkânsız hale getirirken, işletmelerin sürdürülebilirliğini de tehdit etmektedir.” diye konuştu.

GÜRER’DEN UYGULAMA KALDIRILSIN ÇAĞRISI

Değişken faiz uygulaması sonucu kredi faiz oranlarındaki ani ve yüksek artışlar, esnaf ve çiftçilerin karşı karşıya kaldığı ekonomik zorlukları daha da derinleştirdiğini belirten Gürer, “Değişken faiz oranı uygulaması kaldırılmalıdır. Ayrıca, esnaf ve çiftçilerimizin borç ödemeleri devam eden kredilerine uygulanan faiz oranının, krediyi kullandıkları gün geçerli olan faiz oranı üzerinden ödenmeye devam edilmesini sağlayarak esnaf ve çiftçilerin beklenmedik borç yüküyle karşılaşmalarını önleyecek ve bu da çiftçi ve esnafımızın ekonomik dengelerinin korunmasına katkı sağlayacaktır.” dedi.

GÜRER’İN KANUN TEKLİFİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in 2 maddelik Kanun Teklifi şu maddeleri içeriyor: 

MADDE 1- 27/12/2006 tarihli ve 5570 sayılı Kamu Sermayeli Bankalar Tarafından Yürütülen Faiz Destekli Kredi ve Kâr Payı Destekli Fon Kullandırılmasına Dair Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“EK MADDE 1- Tarımsal üretimin ve esnaf ve sanatkârların desteklenmesi amacıyla, Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla ya da Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi kefaletiyle kamu sermayeli bankalar tarafından kullandırılan kredilerde değişken faiz uygulaması yapılamaz.”

MADDE 2- 5570 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 1- Bu maddenin yayımı tarihinden önce Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla ya da Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi kefaletiyle kamu sermayeli bankalardan kredi kullanmış olan ve bu maddenin yayımı tarihi itibarıyla borç ödemeleri devam eden çiftçiler ile esnaf ve sanatkârların, anılan kredilere ilişkin borçları, kredinin verildiği tarih itibarıyla geçerli olan faiz oranı üzerinden hesaplanarak ödenir.”

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

Muhabir : HABER MERKEZİ
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans