Vatandaşın en çok tercih ettiği gıda ürünlerinden olan tavukta, fiyatlar zamlardan nasibini almış durumda.
Geçtiğimiz yıl 60 liraya satılan tavuk kanatın fiyatı bu yıl 190 liraya, 70 lira olan tüm tavuğun fiyatı 110 liraya, 100 lira olan sarma-pirzola 139 liraya, 60 lira olan baget 125 liraya kadar yükseldi.
25 yıldır Niğde’de tavukçuluk yapan Ali Kendirli, fiyatların yükselmesine bağlı olarak vatandaşın alım gücünün düştüğünü söyledi. Kendirli, 4 kişilik bir ailenin mangal yapmak için 2 kilo kanat alması durumunda sadece tavuk fiyatının 380 lira tuttuğunu kaydetti.
Tavukçu Ali Kendirli, tüm tavuk alınarak yapılan bir tepsi yemeğin sebzesiyle birlikte 250 lirayı bulduğunu hatırlattı.
BEYAZ ET VATANDAŞIN KURTARICISI
Tavuk fiyatlarında geçen yıla göre artış yaşandığını belirten Ali Kendirli, kırmızı et fiyatlarının yanında tavuk fiyatlarının uygun kaldığını kaydetti.
Kendirli, “Geçen yıl nazaran fiyatlarımız arttı. Vatandaşın alım gücü zaten düşük, önceden gelen vatandaşımız fiyatları sormuyordu. Daha kapıdan girerken 4 kilo, 5 kilo tavuk ver diyorlardı. Şimdi fiyatlardan dolayı 4 kilo alan 2 kiloya düşüyor, 2 kilo alan yarım kiloya düşüyor. Kırmızı etin fiyatlarının yanında bizim tavuk fiyatları normal kalıyor. Vatandaşta beyaz ete bir yönelme var. Beyaz et bir ihtiyaç. Allah’tan ki beyaz et var, vatandaşımızın kurtarıcısı.” dedi.
FİYATLAR UÇUŞA GEÇTİ
Güncel tavuk fiyatları hakkında Niğde Anadolu Haber’e konuşan Ali Kendirli, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Kanat şuanda 190 lira, tüm tavuk 110 lira, Sarma-pirzola 139 lira, baget 125 lira. Vatandaşların fiyatlara tepkisi elbette ki var. 4 kişilik bir aile geçen yıl 2 kilo ya da 3 kilo tavuk alıyorsa, bu sefer bir kilo alıyor. Geçen yıl tavuğumuzun kilosu 70 liraydı, şuanda 110 lira. Kızarmış tavuğumuzun adedi 120 lira. Bugün bir kızarmış tavuk 2 ya da 3 kişiye yeter.”
MANGAL YAPMAK LÜKS OLDU!
Tavuk fiyatlarında yaşanan artışın ardından bir ailenin mangal maliyetinin de yükseldiğine değinen Kendirli, misafir ağırlandığı takdirde bu rakamın daha da yükseleceğini ifade etti.
Ali Kendirli, “4 kişilik bir aileye mangal yapmak için 2 kilo kanat versek 380 lira tutar. Bu sadece tavuk. Bunun kömürü var, kolası var, domatesi var, biberi var. Bir misafiri ağırlasa 1.000 lira. Bu kırmızı etin yanında para mı, değil. Beyaz etin alternatifi bu. Dört kişilik bir aile yemek yapacak olsa bir tane tüm tavuğu, domatesi, biberi, patatesi 250 liraya çıkar. Bugün bir lokantaya gitmiş olsa 1.000 liradan aşağıya çıkamaz. Beyaz etten vazgeçmemek lazım.” şeklinde konuştu.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)