Tatlı gelenek bu yıl daha pahalı
Muharrem ayıyla birlikte aşure tencereleri de bu yıl yüzde 20 zamla kaynamaya başladı. Aşure malzemeleri cep yakıyor. Muharrem ayının başlamasıyla birlikte aşure yapmak isteyen vatandaşlar, bu yıl aşure malzemeleri için yüzde 20 daha fazla bütçe ayırmak zorunda kalıyor.
Geçtiğimiz yıl 1000 liraya mal olan 20 kişilik aşure için bu sene en az 1300 -1500 lira harcamak gerekiyor. Aşurenin vazgeçilmezi olan kayısının kilosu 500 ila 800 lira arasında değişiyor.
Dededen kalma işletmesinde yıllardır bakliyat ve kuruyemiş satışı yaptığını belirten Kemal Beşer, aşurenin ana maddesinin aşurelik buğday, olduğunu belirtirken geçen yılın fiyatlarıyla bu yılki fiyatlar anasında ortalama yüzde 20’lik bir artış olduğuna dikkat çekti.
Aşurelik malzeme alışverişinin yavaş yavaş hareketlendiğini belirten Beşer, Muharrem ayının 10’u olan cumartesi günü ise satışlarda artış beklediklerini dile getirdi.
Aşurenin evdeki malzemelerle de yapılabileceğini ifade eden Beşer, “ Aşurenin ana maddesi buğdaydır, ardından toz şeker, incir, sarı üzüm, kayısı, gelir. Süslemek için ise nar, çekilmiş Antep fıstığı, ceviz, tarçın, dolmalık fıstık gibi malzemeler kullanılır. Evde bulunan elma ya da armut kuruları da eklenebilir” dedi.

20 KİŞİLİK AŞURE 1000 TL’Yİ AŞIYOR
Aşurenin maliyetiyle ilgili bilgi veren Beşer, evdeki malzemelerle ekonomik aşure yapılabileceğini ancak “lüks” bir aşurenin maliyetinin arttığını söyledi. Beşer, “20 kişilik güzel bir aşure yapmak isterseniz şeker, kuruyemiş ve meyveler dahil maliyet 1000 ila 1500 lira arasında değişir. Aşurenin katı kuralları yok; evde ne varsa onunla da yapılabilir ama ceviz, incir, üzüm gibi malzemeler olmazsa lezzeti eksik kalır” diye konuştu.

BU YIL ZAM ŞAMPİYONU KAYISI
Geçen yılın fiyatlarıyla bu yılki fiyatları karşılaştıran Beşer, fiyatlarda ortalama yüzde 20’lik bir artış olduğuna dikkat çekerek, “Geçen yıl aynı malzemeleri 1000 liraya alabiliyorduk, bu sene 1300-1400 liraya çıkıyor. Üstelik ürünlerin tazesi henüz piyasaya çıkmadı. Şu an satılanlar geçen yılın mahsulü. Yeni ürün çıkınca fiyatlar yüzde 30 kadar düşebilir” dedi.
En pahalı malzemenin bu yıl kayısı olduğunu belirten Beşer, “Normalde en pahalı ürün incirdi. Ama bu yılki don olaylarından dolayı kayısı inciri geçti. Malatya kayısısının kilosu 500 TL’den başlıyor, 800 TL’ye kadar çıkıyor. Lüks kalite süzme incir 400-600 TL, Manisa’nın sarı üzümü ise 200-250 TL arasında değişiyor” şeklinde konuştu.

ALIŞVERİŞ HAFTA SONU ZİRVE YAPACAK
Muharrem ayının başlamasından bu yana aşurelik malzeme alışverişinin yavaş yavaş hareketlendiğini söyleyen Beşer, “Bu cumartesi Muharrem’in 10’u. O gün yapılan alışverişin bereket getireceğine dair bir inanç var. O yüzden müşteriler genelde o haftayı bekler” dedi.

Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)