Suriyelilerin ülkemizde yapmış oldukları birtakım ticari faaliyetleri sizler için derledik.
İstanbul’da bulunan Suriyelilere ait olan ve Suriye’nin Şam şehrinde üretilen ürünler satan bir market.
İstanbul’da bulunan Suriyelilere ait olan ve Suriye’nin Şam şehrinde üretilen ürünler satan bir market.
Suriyelilerin açtığı markette 8 kg çamaşır deterjanının fiyatı 85 TL. Ülkemizde ortalama 300-400 TL arasında değişen fiyatları olan deterjanı nasıl bu fiyata satıyorlar?
Suriyelilerin ülkemizde bulunan bir marketinde, Şam’dan koyun sütünden dondurma getirip sattıklarını iddia ediyorlar. Bu ürünler gerekli testlerden geçmiş midir? Hiç bir seri numarası olmayan ürünlerin, faturası kesiliyor mudur?
18 litre zeytinyağını 1000 TL’ye satan Suriyeli bir şahısı görüyorsunuz. Orjinal değilse geri iade alma garantisi de veriyor. Ülkemizde ortalama 4000 TL olan bir ürünü nasıl bu fiyata satıyorlar?
Suriyeli bir şahısın marketinde, Lübnan’dan, Suriye’den, Fas’ta ve Arabistan’dan ürünler görüyorsunuz. Hepsini tek tek tanıtarak reklamını yapıyor. Ürünlerin üstünde Türkçe hiç bir açıklama yok.
20 kg salçayı 400 TL’ye satan Suriyeli bir şahısı görüyorsunuz. 3.5 kg deterjan 95 TL, 1 kg peynir 90 TL. Türkiye’nin her yerine hatta ay’a bile ücretsiz kargo ile gönderebildiğini iddia ediyor.
Zeytinyağı, salça, peynir ve baharatları ülkemiz fiyatlarının çok altına satan başka bir Suriyeli market görüyorsunuz. İş yeri Ankara Altındağ’da bulunuyormuş. Ürünlerin üstünde hiç bir marka ve ya bandrol bulunmuyor.
Ülkenizde bulunan esnafların sattığı fiyatın çok altına sebze ve meyve satan Suriyeli bir şahısı görüyorsunuz. Suriyelilerin açtığı marketler maliye ve belediyeler tarafından kontrol ediliyor mu? Sattıkları ürünler için fiş kesiyorlar mı?
3 kg sarımsağı 100 TL’ye satan Suriyeli şahısları görüyorsunuz. Normalde kilosu 100 TL olan bir ürünü nasıl bu fiyata satabiliyor olabilirler? Yaptıkları satışlar için fiş kesiyorlar mıdır? Çalışan işçilerin sigortası var mıdır?
Taze baklanın kilosunu 12 TL’den satan Suriyeli bir şahısı görüyorsunuz. Ülkemizde ortalama fiyatları 55-75 TL arası değişiyor. Şahıs evlere paket servis olarak gönderdiğini de söylüyor. Bu şahısların vergi levhası var mı? Sattıkları ürünlere fiş kesiyorlar mı?
1 kg ekmeği 20 TL’ye satan Suriyeli şahısı görüyorsunuz. Ekmeklerin üstünde bulunan markalarda Türkçe hiç bir açıklama yok, bütün yazılar arapça. Bu ekmeklerin üretimi nerde yapılıyor?
Ankara’da Suriye’lere ait bir manavı görüyorsunuz. Hal fiyatlarının bile altına satıyorlar. 1 kg çilek 20 TL, 1 kg fasülye 17.5 TL, 1 kg bezelye 20 TL. 1 kg sarmalık yaprak 50 TL, 1 kg zencefil 10 TL. Ankara’da benden ucuza satan varsa kapatırım mekanı diyor.
İstanbul’da Suriyeli bir şahısın marketini görüyorsunuz. Sattığı ürünlerin çok ucuz olması ayrı bir konu. Burda dikkat etmenizi rica ettiğim, sattığı ürünlerin hepsi Arapça ambalajlı. Bu ürünler ülkemizde üretilmiyor. Bu şahıs sattığı ürünlerin ithalat vergisini ödemiş midir?
Çerez, çay ve çikolata tarzı ürünler satan Suriyeli bir şahısı görüyorsunuz. Kaju, Antep fıstığı, fıstık bulunan karışık çerezin kilosu 220 TL. Ceviz içinin kilosu 110 TL. 1.5 kg çay 170 TL. Sattığı ürünlerin faturaları bulunuyor mu?
5 litre zeytin yağını 500 TL’ye satan Suriyeli bir şahısı görüyorsunuz. Geçen hafta Mersin’de sahte zeytin yağı üretimi yapan bir mekan basılmıştı. Bu yağı ülkemiz şartlarında bu fiyata üretmek imkansız. Bir çok Suriyeli markette aynı tenekeler ve fiyatlar mevcut.
Ülkemizde üretim yapan Halep ekmek adlı firmayı görüyorsunuz. Çalışanlar çocuk yaşta, sigortaları olduklarını düşünmüyorum. Bu şekilde üretim yaparak, düşük maliyet ile rekabeti ihlal etmiş olmuyorlar mı? Hijyen ve gerekli koşulları sağlamadıkları da ortada.
Yalnızca medikal ve eczanelerde satılan ürünleri evinde pazarlayan Suriyeli bir şahısı görüyorsunuz. Medikal cihazlar ve buhar makinelerini alanlara yanında ilaçlarını bedava veriyormuş. Cihazları alıp işlerini bitirenlere geri alım garantisi de veriyor.
Domatesin kilosunu 7.5 TL’ye satan Suriyeli bir şahısı görüyorsunuz. Sattıkları bütün ürünler, pazar fiyatlarımızın da altında.
100 TL’ye ayakkabı satan Suriyeli bir şahısı görüyorsunuz. Ürünün çakma olduğunun farkındayız ama bu fiyata mal etmesi bile imkansız. Bunun 20 TL’sini vergi düşünsek, 20 TL kar etse. Ürünün nakliye dahil maliyeti 60 TL olur. 100 TL’ye terlik bile yok piyasada.
Maliye Bakanımız ihbar edenlere %10 ikramiye verileceğini söylemişti. İhbar ediyoruz sayın bakan. İkramiye de istemiyoruz
Muhabir : Asım ATICINiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)