• DOLAR
    33,0866
    %0,04
  • EURO
    36,0560
    %-0,18
  • G. Altın
    2.579,61
    %-0,81
  • Ç. Altın
    4.230,40
    %0,00
  • BIST
    11.194
    0
  • BITCOIN
    63,774.40
    -0.02
  • ETHEREUM
    3,406.49
    -0.15
  • DOLAR
    33,0866
    %0,04
  • EURO
    36,0560
    %-0,18
  • G. Altın
    2.579,61
    %-0,81
  • Ç. Altın
    4.230,40
    %0,00
  • BIST
    11.194
    0
  • BITCOIN
    63,774.40
    -0.02
  • ETHEREUM
    3,406.49
    -0.15

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Sünnet Uyarısı: Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Bahtiyar Mehti'nin Önerileri


Hayat Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Bahtiyar Mehti, erkek çocukların sünneti konusunda ebeveynlere önemli uyarılarda bulundu. Dr. Mehti, sünnetin sosyolojik, psikolojik ve medikal yönleriyle ele alınması gerektiğini vurguladı.

Sünnet Uyarısı: Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Bahtiyar Mehti'nin Önerileri
Görsel Kaynağı :
İHA

Op. Dr. Bahtiyar Mehti, ailelerin sıkça sorduğu "Çocuklar ne zaman sünnet ettirilmeli?", "Yenidoğan döneminde sünnet yapılır mı?" ve "Sünnet genel anestezi ile mi yoksa lokal anestezi ile mi yapılmalı?" gibi sorulara açıklık getirdi.

Sünnet İçin En Uygun Yaş Aralıkları

Dr. Mehti, sünnetin ideal yaş aralığının 2 yaşından önce veya 6 yaşından sonra olması gerektiğini belirtti. Bu önerinin temel nedeni, 2 yaşından önce çocukların cinsel kimliklerinin henüz gelişmemiş olması ve 6 yaşından sonra cinsel kimliklerinin oluşmuş olmasıdır. Dr. Mehti, "2 yaşından önce çocuk, erkek olduğunun farkında değildir; 6 yaşından sonra ise kendini erkek olarak bilmektedir. 2-6 yaş aralığında yapılan sünnet, çocuklarda ciddi travmalara yol açabilir. Bu travmalar, ilerleyen yaşlarda cinsel organa karşı küskünlük ve cinsiyet kimliği sorgulamasına kadar varan psikolojik sorunlara neden olabilir" dedi.

Yenidoğan Döneminde Sünnet

Yenidoğan döneminde sünnet konusunda da önemli bilgiler veren Dr. Mehti, sünnetin 3-4. aydan sonra yapılmasının daha doğru olduğunu söyledi. Yenidoğan döneminde sünnet derisinin, penis başını koruyucu salgılar üreterek enfeksiyon ve mekanik travmadan koruduğunu belirten Dr. Mehti, erken yapılan sünnetin bu koruyucu bariyeri etkisiz hale getirebileceğini ifade etti.

Anestezi Seçenekleri

Sünnetin anestezi ile yapılması konusunda da açıklamalarda bulunan Dr. Mehti, "6 aydan küçük çocuklarda lokal sünnet iyi bir seçenek olabilir, ancak 6 aydan büyük çocuklarda aktiflik artmakta ve lokal işlem zamanı zorluklar yaşanabilmektedir" dedi. 6 yaşından büyük çocuklarda ise sünnetin, çocuğa anlatılarak ve onun rızası alınarak yapılmasının önemli olduğunu belirtti.

Dr. Mehti, son yıllarda gelişen anestezi bilimi ile birlikte, 20 haftalık ve 500 gram ağırlığındaki bebeklere dahi başarılı bir şekilde anestezi verilebildiğini ve bu bebeklerin başarılı bir şekilde ameliyat olabildiğini vurguladı. Ayrıca, sünnet işlemi sırasında genellikle "sedasyon" adı verilen hafif anestezi işleminin uygulandığını ifade eden Dr. Mehti, "Bu işlem sırasında çocuğun solunumu baskılanmaz, solunum cihazına bağlanmaz ve entübe edilmez. Çocuk bir nevi uyku halinde olur. Bu, özellikle sünnet anksiyetesi (korkusu) olan çocuklar için ideal bir yaklaşımdır" dedi.

Ebeveynlere Uyarılar

Dr. Mehti, ebeveynlerin çocuklarının sağlığı ve psikolojisi için sünnet konusunda dikkatli olmalarını ve uzman görüşlerine başvurmalarını tavsiye etti. Sünnetin, çocukların hem fiziksel hem de psikolojik sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunun altını çizdi.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans