• DOLAR
    33,9604
    %0,23
  • EURO
    37,8035
    %0,11
  • G. Altın
    2.716,64
    %0,35
  • Ç. Altın
    4.436,49
    %0,00
  • BIST
    9.979
    0
  • BITCOIN
    60,666.02
    -0.22
  • ETHEREUM
    2,636.73
    -0.13
  • DOLAR
    33,9604
    %0,23
  • EURO
    37,8035
    %0,11
  • G. Altın
    2.716,64
    %0,35
  • Ç. Altın
    4.436,49
    %0,00
  • BIST
    9.979
    0
  • BITCOIN
    60,666.02
    -0.22
  • ETHEREUM
    2,636.73
    -0.13

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Sosyal Medya Bağımlılığı: Günümüzün Yaygın Sorunu


Günümüzde sosyal medya bağımlılığı, bireylerin günlük yaşamını ve mental sağlığını önemli ölçüde etkileyen yaygın bir sorun haline geldi.

Sosyal Medya Bağımlılığı: Günümüzün Yaygın Sorunu
Görsel Kaynağı :
İHA

Klinik Psikolog Simay Yılmaz, “Sosyal medyada gezinirken kendinizi saatlerce kaybettiğinizi fark ettiğiniz oldu mu? Eğer bu deneyimi yaşadıysanız, yalnız değilsiniz” diyerek EMDR tedavisi ile bu bağımlılığın aşılabileceğini belirtti.

Sosyal Medya: İletişimden Hobiye

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Psikoloji Bölümü’nden Arş. Gör. Simay Yılmaz, sosyal medyanın başlarda aile ve arkadaşlar ile iletişim kurmak amacıyla başladığını, ancak zamanla bir hobiye dönüştüğünü ifade etti. Yılmaz, “Sosyal medya kullanmaktan hoşlanıyor ve günün uzun bir zamanını sosyal medyada geçiriyor olabilirsiniz, peki ya sosyal medya bağımlısı olduğunuzdan söz edebilir misiniz?” diye sordu.

Sosyal Medya Bağımlılığı Resmi Bir Rahatsızlık mı?

Amerikan Psikoloji Birliği'ne göre, resmi olarak sosyal medya bağımlılığı bir rahatsızlık olarak ele alınmasa da sosyal medyanın zararlı kullanımının fiziksel ve psikolojik etkilerinden söz etmek mümkün. Klinik Psikolog Simay Yılmaz, sosyal medya kullanımının artmasıyla sosyal medya bağımlılığı artışı arasında pozitif bir ilişki olduğunu belirtti. “Sosyal medyayı o kadar fazla kullanıyor olabilirsiniz ki fotoğraf ve video kaydırmak hayatınızın diğer alanlarını engeller duruma gelebilir” dedi.

Dopamin ve Sosyal Medya Bağımlılığı

Arş. Gör. Simay Yılmaz, sosyal medyanın bağımlılık yapma mekanizmasını şu şekilde açıkladı: “Sosyal medyadaki favori uygulamalarınıza her giriş yaptığınızda beyin dopamin salgılar, bu da zevk duygusu ile ilişkilidir. Sosyal medyayı uzunca bir süre kullandıktan sonra daha fazla dopamin deneyimlediğinizde, beyin bu durumu bir ödül olarak algılar ve ödülü tekrarlamak ister. Bununla birlikte, size kendinizi iyi hissettiren dopamin azaldıkça ödüle geri dönmek amacıyla sosyal medya kullanımını artırıyor olabilirsiniz.”

EMDR ile Bağımlılık Tedavisi

Sosyal medya bağımlılığının tedavisinin, kişinin bağımlılık düzeyine ve ihtiyaçlarına göre farklılık gösterdiğini belirten Yılmaz, EMDR (Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) tedavisinin son yıllarda bağımlılık tedavisinde de kullanıldığını aktardı. “EMDR, 1980'lerde Shapiro tarafından travma sonrası stres bozukluğunun tedavisine yönelik geliştirilen bir tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. Son yıllarda ise pek çok psikolojik rahatsızlıkta olduğu gibi bağımlılık tedavisinde de kullanılıyor. EMDR tedavisi, travmatik deneyimlerden kaynaklı olan duygusal sıkıntıları hafifletmek ve kişide bağımlılığa sebep olan ana noktaları ele almak amacıyla kullanılıyor” dedi.

Farkındalık ve Yönetim

Diğer bağımlılık türlerinde olduğu gibi sosyal medya bağımlılığı da önlenebilir ve yönetilebilir bir problem olduğunu belirten Yılmaz, “Bununla birlikte kişinin bu konu hakkında farkındalığının olması, problemi çözmek ve yönetebilmek noktasında oldukça önemlidir” dedi. Sosyal medya bağımlılığı ile başa çıkmak ve mental sağlığı korumak için farkındalık ve profesyonel destek almak büyük önem taşıyor.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans