• DOLAR
    34,2345
    %0,28
  • EURO
    37,6242
    %-0,37
  • G. Altın
    2.919,65
    %0,14
  • Ç. Altın
    4.903,03
    %0,41
  • BIST
    8.953
    2.37
  • BITCOIN
    61,973.41
    -0.16
  • ETHEREUM
    2,417.40
    -0.07
  • DOLAR
    34,2345
    %0,28
  • EURO
    37,6242
    %-0,37
  • G. Altın
    2.919,65
    %0,14
  • Ç. Altın
    4.903,03
    %0,41
  • BIST
    8.953
    2.37
  • BITCOIN
    61,973.41
    -0.16
  • ETHEREUM
    2,417.40
    -0.07

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Sıcak Havalarda Varis Hastalarına Uyarı: "Sıcak Kum ve Şortla Gezmeyin!"


Sivas Numune Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Dr. Müslim Gül, yaz aylarında artan sıcaklıkların varis hastalığını olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, özellikle sıcak kumlara yatmanın ve şortla gezmenin varis hastalarında ağrıları iki katına çıkarabileceğini belirtti.

Sıcak Havalarda Varis Hastalarına Uyarı:
Görsel Kaynağı :
İHA

Varis Hastalığı ve Sıcak Hava

Varis hastalığı, damar duvarlarının zayıflaması sonucu ortaya çıkar ve uzun süre ayakta kalma, hareketsizlik, genetik yatkınlık gibi faktörlerle tetiklenir. Dr. Gül, sıcak havaların varis hastalığını olumsuz etkilediğini, güneş ve UV ışınlarının damarları genişleterek varislerin artmasına neden olduğunu ifade etti.

"Varis hastalarının yaz mevsiminde artış gösterdiğini görüyoruz. Sıcak kumlara yatmak, güneşlenmek veya şortla gezmek, varis rahatsızlığı olan kişilerde ağrıların iki katına çıkmasına neden olabilir" diyen Dr. Gül, varis hastalarının yaz aylarında dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Kardiyovasküler Sisteme Etkisi

Sıcak havaların en büyük etkisinin kardiyovasküler sisteme olduğunu belirten Dr. Gül, "Kalp hastaları vücuttaki terlemeyle kaybettikleri sıvıyı yerine koyamazlarsa hipotansiyon, kanın koyulaşmasına bağlı beyin felci, kalp krizi, pıhtı atması yaşayabilirler. Yaz aylarında kaybedilen su yerine konulmazsa, kan koyulaşarak pıhtılaşmaya son derece eğilimli olur. Bu da felçler ve kalp krizleri riskini artırır" dedi.

Güneşin Zararlı Saatlerine Dikkat

Güneşin en zararlı olduğu saatlerin 10.30 ile 14.00 arası olduğunu belirten Dr. Gül, "Bu saatlerde dışarı çıkılmasını kesinlikle önermeyiz. Beyin kanaması ve ani baygınlıklar bu saatlerde gerçekleşiyor. Beyin kanaması, mercimek tanesinden bile küçük bir pıhtıdan meydana geliyor ve etkisi ömür boyu felce veya yoğun bakımda kalınmasına sebep olabiliyor" dedi.

Sıvı Tüketiminin Önemi

Dr. Gül, sıcak havalarda sıvı tüketiminin önemine de dikkat çekerek, "Sıvı kaybını azaltmanın yolu sabahları mümkün olduğunca çok sıvı içmektir. Çarşıya pazara gidiyorsak elimizde bir su şişesi olmalı ve su içmeyi ihmal etmemeliyiz. Canınız istemese bile sıvı kaybını önlemek adına tekrar tekrar su içilmeli" diye konuştu.

Uzmanlardan Tavsiyeler

Varis hastalarının yaz aylarında dikkat etmesi gereken noktalar:

  1. Sıcak kumlara yatmaktan ve güneşlenmekten kaçının.
  2. Şort yerine uzun ve hafif kıyafetler tercih edin.
  3. Güneşin en zararlı olduğu saatlerde dışarı çıkmayın.
  4. Bol sıvı tüketin ve su şişesi taşımayı ihmal etmeyin.
  5. Kalp ilaçlarınızı düzenli olarak alın ve doktor tavsiyelerine uyun.

Dr. Müslim Gül, bu basit önlemlerle varis hastalarının yaz aylarını daha rahat geçirebileceğini ve sağlık sorunlarının önüne geçilebileceğini ifade etti.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans