yandex
Sıcak Havalarda Sıvı Kaybına Dikkat! Diyetisyen Mutlu, Beslenme Önerileri Verdi
  • DOLAR
    41,6527
    %0,20
  • EURO
    48,9302
    %0,25
  • G. Altın
    5.207,22
    %0,96
  • Ç. Altın
    8.575,61
    %0,66
  • BIST
    11.117
    -202
  • BITCOIN
    121,961.232
    0.14
  • ETHEREUM
    4,488.589
    0.29
  • DOLAR
    41,6527
    %0,20
  • EURO
    48,9302
    %0,25
  • G. Altın
    5.207,22
    %0,96
  • Ç. Altın
    8.575,61
    %0,66
  • BIST
    11.117
    -202
  • BITCOIN
    121,961.232
    0.14
  • ETHEREUM
    4,488.589
    0.29

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Sıcak Havalarda Sıvı Kaybına Dikkat! Diyetisyen Mutlu, Beslenme Önerileri Verdi


İHA
27-07-2025 10:53:35
27-07-2025 11:41:46

Sıcak havalarda terlemeyle birlikte kaybedilen sıvı ve mineraller hayati önem taşıyor

Görsel Kaynağı :
İHA

Diyetisyen Dilara Mutlu: "Yaz aylarında sıvı kaybına ve öğün atlamamaya dikkat" 

3473AW504971_01.jpg

Yaz sıcaklarının etkisini artırdığı bu günlerde, uzmanlar vatandaşları sağlıklı beslenme ve sıvı tüketimi konusunda uyarıyor. Diyetisyen Dilara Mutlu; sıcak havalarının iştahı da etkilediğini söyleyerek kahvaltı ve akşam yemeğinin önemli olduğunu vurguladı. 

  Niğde’de beslenme danışmanlığı hizmeti veren Diyetisyen Dilara Mutlu; özellikle yüksek sıcaklıkların yaşandığı günlerde vücudun kaybettiği sıvı ve minerallerin mutlaka yerine konulması gerektiğini söyledi. Yaz aylarında terle birlikte vücudun ciddi miktarda sıvı kaybettiğini söyleyen Mutlu; günlük su tüketiminin en az 2-2,5 litre olması gerektiğini, sıvı ihtiyacını karşılamak için suya ek olarak ayran, maden suyu, yoğurt ve ev yapımı kompostoların tercih edilebileceğini, ancak çay ve kahvenin bu gruba dahil olmadığını da hatırlattı. 

31440AW504971_03.jpg

 "İŞTAHINIZ AZALABİLİR AMA ÖĞÜN ATLAMAYIN" 

  Sıcak havaların iştahı azaltmasının normal olduğunu ifade eden Diyetisyen Mutlu; buna rağmen özellikle sabah kahvaltısı ve akşam yemeği gibi iki ana öğünün asla atlanmaması gerektiğinin altını çizdi. Mutlu; "Vücut sıcak havalarda enerjisini iç ısıyı dengelemek için harcar. Bu da sindirim sistemine daha az enerji kalmasına ve iştah kaybına yol açar. Ancak sabah ve akşam öğünleri hafif de olsa mutlaka yapılmalıdır" diyerek; kahvaltıda yumurta, peynir, zeytin ve çiğ sebzelerle dengeli bir tabak, akşam yemeklerinde ise ızgara et, tavuk, zeytinyağlı sebzeler, soğuk çorbalar ve salataların tercih edilebileceğini önerdi. 

11910AW504971_04.jpg

  "MEYVE İLE ANA ÖĞÜN GEÇİŞTİRMEK BÜYÜK HATA" 

  Diyetisyen Dilara Mutlu, yazın yapılan bir diğer hatanın ise öğünleri sadece meyveyle geçiştirmek olduğunu vurguladı. Mutlu; "Karpuz, kavun gibi sulu meyveler ara öğün için uygundur, ancak kesinlikle ana öğün yerine geçmemelidir. Gün içinde iki ana öğün mutlaka yenilmeli öğünler arasına yoğurtlu, ayranlı veya sulu meyvelerle ara öğünler mutlaka eklenmeli" şeklinde konuştu. Son dönemde popülerleşen detoks içecekleri ve sıvı diyetlerin uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini de belirten Mutlu, özellikle böbrek ve karaciğer sağlığı açısından dikkatli olunması gerektiğini de söyledi. 

Diyetisyen Dilara Mutlu uyarılarını; "Kısa süreli, ödem atmaya yönelik hafif uygulamalar düşünülebilir. Ancak haftalar süren sıvı diyetler sağlık açısından tehlike arz ediyor. Kronik hastalığı olan bireyler bu tür diyetlerden uzak durmalı" şeklinde tamamladı. 


11910AW504971_04.jpg image widget. Press Enter to type after or press Shift + Enter to type before the widget

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans