Yaz aylarının gelmesiyle birlikte, sıcaklar vatandaşları bunaltmaya başladı.
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte, sıcaklar vatandaşları bunaltmaya başladı.
Uzmanlar, yaz aylarında sıcak havalarda mutlaka su içilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Merve Bayram, günlük en az 2 ila 2,5 litre aralığında su içilmesi gerektiğini savundu.
Bayram, özellikle sıcak havalarda yağlı, baharatlı ve çok fazla şekerli ürünlerin tüketilmemesi gerektiğini savundu.
SU İÇEMİYORUM DİYORSANIZ…
Su içmekte zorlananlara da uyarılarda bulunan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Merve Bayram, su içmenin hayati bir durum olduğunu kaydetti.
Bayram, “Su içmek için susamayı beklemeyin. Su tüketiminde zorlanan kişiler de, su içimini kolay hale getirmek için suyun içine taze meyve parçaları, nane, limon, zencefil, salatalık gibi yiyecekler ekleyebilirler. Soğuk bitki çayları, ev yapımı limonata, ayran ve maden suyu da sıvı tüketimini artırmaya yardımcı olabilir. Kahve, çay ve gazlı içecekler su tüketme eğilimini azalttığı için, vücutta sıvı kaybının yerine geçmeyecekleri unutulmamalı. Yeterli sıvı tüketiminin olup olmadığı idrar renginden anlaşılabilir. Eğer, idrar rengi renksize yakınsa sıvı alımı yeterlidir fakat koyu sarı ise sıvı alımı yetersizdir, dikkat edilmesi gerekir” şeklinde belirtti.
SICAK HAVALARDA BU BESİNLERİ TÜKETMEYİN
Bayram, sıcak havalarda olumsuz bir durumla karşı karşıya kalınmaması adına bazı ürünlerin tüketilmemesi gerektiğini söyledi.
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Merve Bayram, “Sıcak havalarda aşırı yağlı, baharatlı ve şekerli besinlerden kesinlikle uzak durulmalı. Kızartmalar, aşırı yağlı besinler ve sakatatlar yerine ızgara, haşlama ve buğulama şeklinde yapılan yağsız etler tercih edilmeli. Balığın da haftada minimum 2 kere tüketilmesine özen gösterilmeli. Aşırı baharatlı yiyecekler bağırsak hareketlerini artırabilir ve vücutta sıvı kaybına yol açabilir. Bunların yerine sıvı, vitamin ve mineral açısından zengin sebze, meyve ve tam tahıllı yiyecekler tüketilmelidir. Hem sağlığı hem de çevreyi olumlu yönde etkilediği kanıtlanmış Akdeniz tipi beslenme buna en güzel örnek” diye konuştu.
GEÇ SAATTE YEMEK YEMEYİN
Akşam yemeği saatinin çok geçe bırakılmaması, mümkünse en geç saat 20.00 gibi yenmesi gerektiğinin altını çizen Merve Bayram, “Uyumadan 2-3 saat öncesinde minik bir ara öğünle günün bitirebileceğini” dedi.
BU ÜRÜNLERİ TÜKETİRKEN DİKKAT!
Bayram, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Gıda güvenliği özellikle sıcak günlerde daha da önemli bir hâle geliyor. Sıcak havalarda özellikle et ve et ürünleri, tavuk, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri içeren yiyecekler daha çabuk bozulmakta ve besin zehirlenmelerine yol açabilmekte. Tüketilirken kesinlikle dikkat edilmesi gerekiyor. Sebze ve meyveler iyice yıkanmalı. Ayrıca, temiz olmayan su kullanımı ve bu sularda yıkanan sebze ve meyvelerin tüketilmesi ishale yol açabilir. Tüketilecek besinlerin güneşte uzun süre bekletilmemesine de dikkat edilmelidir.”
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)