Safra Taşları ve Tedavi Yöntemleri Hakkında Uzm. Dr. Ferudun Kaya'dan Önemli Açıklamalar
Medical Park Adana Hastanesi'nden Op. Dr. Ferudun Kaya, safra taşlarının kolesterol veya safra pigmentlerinden oluştuğunu ve bazen ciddi semptomlara yol açabileceğini belirtti. Kaya, laparoskopik kolesistektominin en etkili tedavi yöntemlerinden biri olduğunu söyledi.
Safra taşlarının genellikle belirti vermediğini ve "sessiz taşlar" olarak adlandırıldığını belirten Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ferudun Kaya, bu taşların safra kanalını tıkaması halinde safra kolikleri, mide bulantısı, hazımsızlık ve sarılık gibi belirtilerin ortaya çıkabileceğini söyledi. Kaya, bu semptomlarla karşılaşan hastaların zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmaları gerektiğini vurguladı.
Tedavi yöntemleri
Safra taşlarının tedavisinin hastanın durumu ve taşların özelliklerine göre değiştiğini söyleyen Dr. Kaya, tedavi seçenekleri arasında "bekle ve gör", ilaç tedavisi ve cerrahi müdahale olduğunu belirtti. En yaygın tedavi yöntemi olarak laparoskopik kolesistektomiyi işaret eden Kaya, bu yöntemin minimal invaziv yapısı sayesinde iyileşme sürecinin daha hızlı ve ağrısız olduğunu söyledi.
Erken teşhis önem taşıyor
Dr. Kaya, safra taşlarının erken teşhis edilmesi durumunda tedavi ve iyileşme sürecinin daha rahat geçtiğini ifade ederek, "Ağrı semptomları varsa tedavi edilmeli. Laparoskopik kolesistektomi, safra taşı kaynaklı semptomların tedavisinde en etkili ve güvenli yöntemlerden biridir" dedi.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)