Liv Hospital Samsun'dan Romatoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, Raynaud Sendromu'nun (RB) özellikle el ve ayak parmak uçlarında görülen mavi-mor renk değişikliği ile kendini gösterdiğini belirtti.
Bu durum, soğuğa maruz kalındığında ya da stres altında meydana gelebiliyor.
RAYNAUD SENDROMU BELİRTİLERİ VE NEDENLERİ
Raynaud Sendromu, kan damarlarında daralma sonucu oluşuyor. Soğuk havalarda, vücut ısı kaybını azaltmak için cilde giden damarları daraltır. Ancak Raynaud hastalarında bu daralma süresi uzar, bu da oksijen seviyesinin düşmesine ve mavi-mor renk değişikliğine yol açar. Ardından damarlar genişleyerek parmak uçları yeniden pembe-kırmızı hale döner. Prof. Dr. Sayarlıoğlu, bu sendromun toplumda %3-5 oranında görüldüğünü ifade etti.
KİMLER RİSK ALTINDA?
Raynaud hastalığı genellikle genç kadınlarda görülür ve bazı durumlarda genetik yatkınlık da söz konusudur. Prof. Dr. Sayarlıoğlu, hastalığın bazen başka bir hastalığın habercisi olabileceğini de belirtti. Eğer Raynaud Sendromu tek başına görülüyorsa buna primer Raynaud (PRB) denir ve tedaviye genellikle iyi yanıt verir. Ancak sistemik skleroz, romatoid artrit gibi iltihaplı romatizmal hastalıklarla birlikte görülen sekonder Raynaud (SRB) daha ciddi sonuçlar doğurabilir.
TANI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Raynaud Sendromu tanısı, hastanın şikayetleri ve muayene ile konuluyor. Şüphelenilen vakalarda ise görüntüleme yöntemleri kullanılıyor. Tedavi planında, hastalığın primer mi yoksa sekonder mi olduğu dikkate alınır. Eşlik eden başka bir hastalık varsa, öncelikle bu hastalık tedavi edilir ve damar genişletici ilaçlar kullanılır.
YAŞAM TARZI VE ÖNERİLER
Raynaud Sendromu olan hastaların soğuk havalardan korunmaları ve sigaradan uzak durmaları önemlidir. Sigara, damarları daraltarak hastalığı kötüleştirebilir. Ayrıca stresin de damar daraltıcı etkisi unutulmamalıdır. Prof. Dr. Sayarlıoğlu, hastaların ilaç seçiminde dikkatli olması gerektiğini, bazı soğuk algınlığı ve migren ilaçlarının durumu kötüleştirebileceğini belirtti.
Raynaud Sendromu, genellikle yaşam tarzı değişiklikleri ve uygun tedavi ile yönetilebilir. Ancak tedavi planı, altta yatan başka bir hastalığın olup olmadığına göre belirlenir.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)