Prof. Dr. Özakbaş, MS'in merkezi sinir sistemini etkileyen ilerleyici bir hastalık olduğunu belirterek, özellikle 20-40 yaş aralığındaki gençlerde görülme sıklığının yüksek olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Serkan Özakbaş, Multiple Skleroz (MS) hastalığının tedavi edilebilir ve kontrol altına alınabilir bir hastalık olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Özakbaş, MS hastalığının sinir liflerinin miyelin kılıflarını etkilediğini ve bulanık görme, çift görme, dengesizlik, bağırsak sorunları gibi belirtilerle ortaya çıkabileceğini söyledi. Hastalığın ataklı formda başlamasının yüzde 85 oranında olduğunu ve koruyucu tedavi ile kontrol altına alınabildiğini ekledi.
Tedavide Büyük İlerlemeler
Prof. Dr. Özakbaş, MS'in koruyucu tedavisinde son 30 yılda büyük ilerlemeler kaydedildiğini belirterek, "1993'te interferon ile başlayan tedaviler, enjeksiyon ve ağızdan alınan ilaçlarla devam etti. Günümüzde ise daha güçlü infüzyon tedavileri kullanılmaktadır. Bu gelişmeler sayesinde MS hastaları, eskiden olduğu gibi tekerlekli sandalyeye mahkum olmaktan kurtulabiliyor ve sağlıklı bir yaşam sürdürebiliyor," dedi.
Yaşam Kalitesi ve Genetik Yatkınlık
Prof. Dr. Özakbaş, iyi kontrol altına alınmış bir MS hastasının hastalığa bağlı yaşamını kaybetmesinin mümkün olmadığını belirterek, genetik yatkınlık konusunda da önemli bilgiler paylaştı. MS'in yatay genetik geçişler gösterdiğini ve aile bireylerinde görülme olasılığının arttığını ifade etti. Türkiye'de MS hastalığının sıklıkla görüldüğü yerlerin Balkanlar ve Kafkaslar'dan göç alan bölgeler olduğunu ve İzmir'in de bu açıdan daha fazla MS hastasının bulunduğu bir şehir olduğunu ekledi.
Prof. Dr. Serkan Özakbaş, MS hastalığının tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayarak, erken teşhis ve doğru tedavi yöntemleri ile hastaların yaşam kalitesinin arttırılabileceğini söyledi.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)