Passiflora nedir, neye iyi gelir, passifloranın faydaları, kullanımı ve passiflora hakkında merak ettiğiniz her şeye buradan ulaşabilirsiniz.
Passiflora nedir, neye iyi gelir, passifloranın faydaları, kullanımı ve passiflora hakkında merak ettiğiniz her şeye buradan ulaşabilirsiniz.
Günümüzde yaygın olarak görülen uykusuzluk, gerginlik, anksiyete ve kaygı gibi sorunlar pek çok bireyin günlük yaşamını olumsuz etkiler. Altta yatan nedenleri farklı olmakla birlikte bu sorunlar, uygun ilaçlarla ve terapi yöntemleriyle tedavi edilebilir. Bu yöntemlerin yanı sıra destekleyici bir tedavi olarak bazı bitkilerden de yararlanılır. Günümüzde kullanılan ilaçların birçoğunda etken madde olarak bulunan bu bitkiler haricen de kullanılarak birçok hastalığın semptomlarının azaltılmasında etkili olabilir. Passiflora da bu bitkilerden biridir. Passiflora hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını içeriğimizde bulabilirsiniz.
Ülkemizde ve dünyada çarkıfelek çiçeği olarak da bilinen passiflora, Passifloraceae familyasına ait bir bitkidir. Otsu ve odunsu kısımlara sahip olan passiflora, türüne bağlı olarak tüylü ya da tüysüz yapraklara sahip olabilir.
Beyaz ya da mor renkte çiçekleri bulunan passiflora, Orta ve Güney Amerika'ya özgü bir bitkidir. Asma ya da sarmaşık formunda olan bu bitki yenilebilir meyvelere de sahiptir. Passifloranın meyvesi, çiçeği, gövdesi ve yaprakları geçmiş yıllarda da Amerikalı yerliler tarafından tıbbi amaçlarla kullanılmıştır. 16. yüzyılda İspanyol kâşifler tarafından Avrupa'ya getirilen passiflora, Avrupa'da da yaygın olarak yetiştirilen bir bitkidir.
Passiflora meyvesinin dışı genellikle mor ya da sarı kabukludur ve içi oldukça suludur. Jel kıvamında olan meyvenin içerisinde birçok tohum bulunur. Besin değeri açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan bu meyve, aynı zamanda yüksek oranda lif içerir. Hem tatlı hem ekşi bir tada sahip olan çarkıfelek meyvesi tropikal ve subtropikal bölgelerde yetişir.
Passifloranın Faydaları Nelerdir?
Passiflora bitkisinin yaprakları, çiçekleri ve meyvesi tedavi amaçlı kullanılabilir. Bu bitkinin faydalarından bazılarını şu şekilde detaylandırabiliriz:
Passiflora içerisindeki etken maddeler sayesinde beyindeki gama-aminobütirik asit (GABA) seviyesinin artmasına yardımcı olur. Merkezi sinir sisteminde etkili olan bu inhibitör nörotransmitter, sinir sistemindeki belirli sinyalleri bloke ederek beyni yavaşlatır. Beyin aktivitesini düşürerek bireyin rahatlamasına yardımcı olur.
Uyku sorunlarının iyileştirilmesinde ve uyku kalitesinin artırılmasında olumlu etki gösterebilir.
Kaygı, gerginlik ve korku gibi olumsuz duyguları azaltmaya yardımcı olur.
Henüz yeterli araştırma olmasa da bazı çarkıfelek çiçeği türlerinin ülser gibi mide rahatsızlıkları üzerinde iyileştirici bir etkiye sahip olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur.
Yine yapılan bazı çalışmalar passifloranın özellikle stres kaynaklı kalp ritim bozukluklarının tedavisinde olumlu etki gösterdiğini ortaya koymuştur. Ancak yine de herhangi bir sorun yaşamamak için kalp ritim bozukluğu olan bireylerin passiflorayı mutlaka doktorlarına danışıp kullanmaları faydalı olabilir.
Passiflora sakinleştirici etkisiyle bilinir. Bu nedenle cerrahi operasyonlardan 30 ila 90 dakika önce alındığında kaygıyı azaltabilir. Ancak bu bitki bazı anestezi ilaçlarıyla etkileşime girebileceğinden kullanımından önce mutlaka bir doktordan onay alınması gerekir.
Passiflora meyvesi de içerdiği vitamin ve minerallerle birçok fayda sunar. Bu faydalardan bazıları şunlardır:
İçerdiği C vitamini sayesinde kolajen üretimine katkıda bulunur. Bu sayede vücuttaki kan damarları, kıkırdak, kaslar ve cilt üzerinde onarıcı bir etki sağlar. C vitamini içeriğiyle soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı koruma sağlar ve yakalanma riskini azaltır. Ayrıca bazı kanser türlerine yakalanma riskini azalttığı da biliniyor.
Passiflora meyvesinin içi ve çekirdekleri bol miktarda A vitamini içerir. Bu yönüyle göz ve üreme sağlığını, bağışıklık sistemini ve hücre yenilenmesini destekler.
Ağrı kesici ve iltihap önleyici etkiye sahiptir.
Bol miktarda lif içeren passiflora meyvesi sindirim sisteminin sağlığı üzerinde etkilidir. Bağırsak hareketlerini düzenler. Aynı zamanda uzun süre tokluk hissi de verebilir.
Kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum ve folat açısından da zengin olan passiflora meyvesi kalp ve damar sistemi, böbrekler, sinir sistemi ve kas sağlığı açısından da pek çok olumlu etkiye sahiptir.
Passiflorayı Kimler Kullanmalıdır?
Sakinleştirici etkisiyle bilinen passiflora, uzun yıllardır bazı hastalıkların tedavisinde kullanılır. Bu bitki hastalıkların neden olduğu semptomların hafiflemesine ve giderilmesine de destek olur. Bu bitki özellikle gündelik yaşamı etkileyen birtakım olumsuz duygulardan muzdarip bireyler ve kronik uykusuzluk sorunu yaşayanlar tarafından sıkça kullanılır.
"Passiflorayı kimler kullanmalı?" sorusuna verilebilecek yanıtlar şu şekildedir:
Anksiyete ve kaygı bozukluğu yaşayan bireyler,
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olanlar,
Uyku problemi yaşayan bireyler,
Yoğun stres altında olanlar,
Yanık tedavisi gören bireyler,
Âdet dönemindeki kadınlar,
Hemoroid sorunu olanlar,
Menopoz dönemindeki kadınlar,
Kalp ritim bozukluğu olanlar.
Passiflora tek başına bir tedavi yöntemi değildir. Yardımcı bir ek tedavi yöntemi olması nedeniyle mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Passifloranın Zararları Nelerdir?
Passiflora insan sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkileri olan ya da bağımlılık yapan bir bitki değildir. Ancak tüm bitkisel takviyelerde olduğu gibi passifloranın da bazı yan etkileri olabilir. Bu nedenle bazı durumlarda kullanılmadan önce doktor onayı alınması gerekebilir. Passiflora uyku ilaçlarıyla, kan sulandırıcılarla ve antidepresanlarla etkileşime de girebilir. Bu nedenle özellikle bu tür ilaçları düzenli olarak kullanan bireylerin ilaç etkileşimi riskine karşı passiflora kullanmadan önce doktor onayı alması gerekir.
Passiflora bitkisi rahim kasılmasına neden olabilecek bazı kimyasallar da içerir. Bu nedenle hamilelerde düşük veya erken doğum riskine yol açabileceğinden hamile kadınların passiflora kullanmaması önerilir. Emziren annelere de passiflora kullanımı önerilmez. Ayrıca romatoid artriti ya da tansiyon düşüklüğü olan hastalar da passiflora kullanmamalıdır.
Passifloranın Yan Etkileri Nelerdir?
Tüm bitkilerde ve ilaçlarda olduğu gibi passifloranın da bazı yan etkileri olabilir. Bu yan etkiler kullanılan doza ve bireyin bünyesine bağlı olarak değişebilir. Ancak yan etkiler genellikle hafif düzeydedir.
Passifloranın bazı olası yan etkileri şunlardır:
Baş dönmesi,
Mide bulantısı ve kusma,
Kas gevşekliği,
Hızlı kalp atışı,
Zihinsel zayıflama,
Tansiyon düşüklüğü,
Uyuşukluk ve hâlsizlik,
Kol ve bacaklarda koordinasyon eksikliği,
Denge bozukluğu.
Passiflora bazı bireylerde ciddi alerjik reaksiyonlara da neden olabilir. Bu gibi durumlarda acilen tıbbi yardım alınması gerekir. Passiflora kullanımı sırasında ya da sonrasında şu belirtilerden birini ya da birkaçını görüyorsanız mutlaka bir doktora başvurmanız gerekebilir:
Yüksek ateş,
Bilinç bulanıklığı ve bilinç kaybı,
Dilde ve dudaklarda şişme,
Çarpıntı,
Bulanık görme,
Nefes almada zorluk.
Passiflora Nasıl Kullanılır?
Passiflora kullanımı birçok farklı şekilde gerçekleştirilebilir. Passiflora en yaygın şekilde kapsül, tablet ya da çay formunda kullanılır. Aynı zamanda tentür, infüzyon, sıvı özüt ve şurup formu da bulunan bir bitkidir.
Passiflora kullanımında önemli noktalardan biri de kullanım dozudur. Aşırı doz passiflora kullanımı yan etkilere neden olabileceğinden passifloranın önerilen kullanım dozları bitkinin formuna göre şu şekildedir:
İnfüzyon: 2.5 gram, günde 3-4 kez,
Çay: Günlük 4 ila 8 gram,
Sıvı Özüt: Günde 3 kez 10 ila 30 damla,
Tentür: Günde 3 kez 10 ila 60 damla.
Passiflora uyku sorunlarını gidermek için en çok çay formunda tüketilir. Uykusuzluk sorunlarının giderilmesi için 1 bardak kaynar suya bir tatlı kaşığı kuru passiflora bitkisinin yaprakları eklenerek yaklaşık 15 dakika kadar demlenir. Uykudan 1-2 saat önce içilmesi etkisini artırabilir. Yetişkinler bu çayı gün içerisinde 2-3 fincan tüketebilir. Passiflora çayı gün içerisinde kaygı, anksiyete ve stresi azaltmak için de içilebilir.
Passiflora meyvesi de tek başına tüketilebilir. Passiflora meyvesinin de sakinleştirici ve uyku kalitesini artırıcı etkileri bulunur.
Passiflora şurup ya da kapsül formunda kullanılacaksa günlük önerilen dozun aşılmaması oldukça önemlidir. Genel olarak passiflora kullanımından önce sürekli kullanılan ilaçlar, mevcut hastalıklar, kullanım dozu ya da ilaç alerjileri konusunda doktora bilgi verilmesi önemlidir.
Muhabir : BültenNiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)