Niğde Valisi-Yazar Dr. Cahit Çelik, Osmanlı'nın büyük demiryolu projesi olan Samandağ-Basra hattının tarihi ve stratejik önemini ele aldığı kitabında, projenin günümüz Kalkınma Yolu Projesi ile aynı hedefleri taşıdığını vurguluyor.
Niğde Valisi ve yazar Dr. Cahit Çelik'in, Osmanlı İmparatorluğu'nun Akdeniz'den Basra Körfezi'ne uzanan Samandağ-Basra Demiryolu Projesi'ni anlattığı "Osmanlı'nın İlk Demiryolu Projesi: Samandağ-Basra Demiryolu" adlı kitabı yayımlandı. Çelik, eserinde Osmanlı ve İngiliz arşiv kaynaklarını tarayarak projenin tarihsel arka planını, stratejik önemini ve yarım kalma nedenlerini ele alıyor.
Kitapta, Osmanlı döneminde İngiltere ile Hindistan arasındaki en kısa ticaret yolunu sağlayacak bu demiryolu hattının, Süveyş Kanalı'ndan daha avantajlı bir güzergah sunduğuna dikkat çekiliyor. 1830'lu yıllarda İngiliz General Chesney tarafından önerilen proje, Osmanlı İmparatorluğu tarafından da benimsenmiş ancak ekonomik sıkıntılar nedeniyle hayata geçirilememiş.
Dr. Cahit Çelik, projenin bölgesel ve küresel etkilerine değinirken, günümüzde Türkiye'nin gündeminde olan Kalkınma Yolu Projesi'nin Osmanlı'nın bu tarihi planıyla benzer hedefler taşıdığını belirtiyor. Çelik, bu demiryolu hattının günümüzde Basra'dan gelen malların Anadolu üzerinden Avrupa'ya taşınmasını sağlayacak stratejik bir yol olarak tekrar önem kazandığını ifade ediyor.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)