Organ bağışına olan ilgi düşük olsa da Türkiye’de organ nakli başarı oranları yüksek. Biruni Üniversitesi Hastanesi'nde düzenlenen sempozyumda, organ bağışının arttırılması gerektiği ve her bireyin organ bağışını düşünmesi gerektiği vurgulandı.
3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında, Biruni Üniversite Hastanesi’nde düzenlenen sempozyumda organ bağışının önemi bir kez daha gündeme geldi. Sağlık çalışanları ve uzmanlar, organ bağışına olan ilginin arttırılması gerektiğini belirterek, kadavradan organ bağışının Türkiye’de çok düşük seviyelerde olduğunu vurguladı.
"Organ Bağışı İnsanlara Umut Veriyor"
Açılış konuşmasını yapan Başhekim Dr. Abdullah Sert, organ bağışının insanlara yeniden yaşam şansı verdiğini söyledi. Sert, organ bağışının oranlarını artırmanın sağlık çalışanlarının sorumluluğunda olduğunu belirterek, bu konuda toplumsal farkındalığın artırılmasına dikkat çekti.
Kadavradan Bağış Oranı Düşük, Canlıdan Nakil Oranı Yüksek
Biruni Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi ve Organ Nakli Uzmanı Doç. Dr. Halil Erbiş, Türkiye’de kadavradan organ naklinin oranının dünya geneline göre çok düşük olduğunu ifade etti. Türkiye’de yaklaşık 35 bin kişinin organ beklediğini belirten Erbiş, "Bu oranların artırılması için bağış yapılması çok önemli" dedi. Erbiş, beyin ölümünün geri dönüşü olmayan bir durum olduğunu, bu nedenle beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organlarının bağışlanmasının büyük önem taşıdığını söyledi.
Böbrek Naklinde Erken Müdahale Hayat Kurtarıyor
Biruni Üniversite Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Banu Erkalma Şenateş ise böbrek hastalarına erken dönemde organ nakli yapılmasının önemine değindi. Diyabet, obezite ve hipertansiyon gibi nedenlerle kronik böbrek hastalığının arttığını belirten Şenateş, hastaların diyalize girmeden önce nakil olmalarının hayati önem taşıdığını vurguladı.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)